Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, prosím o pomoc. Před hodinou se u nás prohnala prudká bouřka se silným větrem a kroupami asi jako lískové ořechy. Po bouřce jsem vyšla ven podívat se, jestli rostliny na poli přežily a nedalo se udržet slzám, když jsem viděla tu spoušť. Kompletně všechny rostliny mají potrhané listy - pnoucí i keříkové fazole ze kterých opadly i květy, cukety a slunečnice jsou jak řešeta, slézy, vyvrácené kukuřice mají cáry z listů. Rajčata, pórky a brambory to snad zvládnou. Můžu ještě rostliny nějak zachránit nebo je po úrodě? Vím, že je asi po fazolích, jestli nemají květy, ale co zbytek? Nevím, co s těmi potrhanými listy, mám je otrhat nebo nechat tak? Pěstování je pro mě velmi důležité, nechci nad tím jen mávnout rukou. Ale vím, že by to mohlo být horší... Děkuji moc za rady.
Vyvrácené rostliny narovnat,jinak nechat být.S některými rostlinami si příroda poradí a vzpamatují se.
Ty pnoucí a i keříčkové fazolky nelikvidujte, také je miluji a pěstuji. Všimla jsem si že během sezony pořád nakvétají nové květy. Nebudete mít úrodu na jakou jste zvyklá, ale určitě z toho něco bude. A těm cuketám bych také dala šanci, podle mne znova obrostou. Ale asi bych jim zatím listy neotrhávala, nechala bych to tak a sledovala.
Jinak je mi Vás hrozně líto. Dovedu si to představit. Také jsem včera stála na verandě a s obavami čekala, co se z toho vyklube. Kroupy sice padaly, ale malé a krátkou dobu, takže se nic zlého nestalo. Ale jak to tak vypadá, ještě není všemu konec a příroda má pro nás asi v záloze ještě spoustu překvapení.
Děkuji za další milá slova, moc si toho vážím. Vím, že mohlo být stokrát hůř, kdyby padaly tenisáky, byly by priority jinde
Nechávám vše přírodě a sleduju, jak se rostliny dále vyvíjejí. Nezalévám. Rajčata jsou pěkně pobitá, tam mám obavu z plísně. Chystám se na postřik proti plísním z přesličky, chemii raději nepoužívám. Cukety i kukuřice se snad vzpamatují, ty fazole mě mrzí asi nejvíc, hlavní výhony, které měly už ke dvěma metrům, jsou amputovány, takže dál neporostou, ale pár násad květů zůstalo.
Uvažovala jsem, že bych si nad pole natáhla velkou, snímatelnou síť proti kroupám. Kroupy u nás už často padaly a ráda bych byla připravená. Myslíte, že je to hloupý nápad?
Suzymon - také miluju fazole, hlavně ty velké šarlatové, u nás se jim říká becoky. Umím si představit, co jste prožívala, ta bezmoc je nejhorší. Chválabohu, že se nic zlého nestalo. Ať to tak i zůstane
Dobrý den "postolko", tak to jsem to trochu popletla. Já myslela, že pěstujete ty zelené fazolky, co se jedí celé lusky. Také jsou pnoucí a keříčkové. Také mám i ty pnoucí a už mají dlouhé výhony s květy. Ale Vy asi pěstujete ty na semena. Tak to nevím, jestli šlahouny znova obrostou. Já se také vždycky třesu, že mi to poničí třeba silný vítr. Člověk se s tím piplá a pak je z toho nešťastný, když přijde nějaká zkáza. Na rajčata proti plísni teda raději používám tu chemii. Také jsem to jednou zkusila bez ní, ale nefungovalo to. Jeden rok přišly deště, které neustaly asi 14 dní, rajčata už byla velká a krásná, ale plody stále zelené. Už dopředu jsem věděla, že je to konec, a že už asi nic nepomůže. Jakmile přestalo pršet, hned jsem postříkala, ale bylo už pozdě. 30 krásných sazenic do týdne zničených. Ani jedno rajské jsem nezachránila. Tenkrát jsem tady fakt brečela. No a od té doby už raději stříkám předem. Přeji Vám, ať alespoň něco zachráníte.
tomkk - Měla jsem v plánu vytvořit nad polem něco jako pyramidu nebo plochou stříšku s větším sklonem ať se právě kroupy nezdržují někde uprostřed sítě. Ještě si to budu muset důkladně promyslet. Nerada bych, aby vítr konstrukci zbořil nebo abych hledala síť u sousedů.
suzymon - Zdravím Vás. Nic jste nepopletla, jen jsme si nerozuměly Je to tak, jak píšete, pěstuju je pouze na semena. Hlavně becoky se na lusky snad pěstovat nedají, protože jsou hodně tuhé. S plísní na rajčatech také bojuji rok co rok, spony už mám skoro přes metr široké... To věřím, přijít o 30 sazenic, navíc, když si je pěstujeme od semínek, taky bych brečela. Děkuji. Vám přeji ať máte pěknou a zdravou úrodu. Zahradničení je nádherné a i neúspěchy nás posouvají dál a činí zkušenějšími, i když je to někdy o nervy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.