Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Levandule - nemoc - škůdci

Od: radka* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, letos vysázené levandule do truhlíhků s drenáží a hlínou speciální na levandule mi dole od stonků začínají vadnout - usychat. Snažím se je zalévat tak, aby nebyli přelité a zároveň ani moc vyschlé. Prosím o radu, zda se jedná o nějakou chorobu, nebo co může problém způsobovat. Měla jsem v truhlíku zasedaných 5 ks - dva už jsem musela vytrhnout. Těchto truhlíků mám po zahradě 8 a ve všech je vždy nějaká levandule postižena tak jako na obrázku. Moc děkuji za radu. Radka

Levandule - nemoc - škůdci
Levandule - nemoc - škůdci #2
Levandule - nemoc - škůdci #3

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

6x

Já si myslím, že pořád měly více vody, než je potřeba. Vysadila jsem levandule do štěrbun v žulových kvádrech a nikdy jsem je nezalila, nehnojila, jen párkrát odstranila suchá květenství. A už šestým rokem tam jsou, kvetou a ničím netrpí.

jiofa
hodnocení

3x

Bohužel. Ve volné přírodě jsou vesměs všechny rostliny náchylné k různým plísním, schnutí, škůdci atd. Prosychající spodní listy vlhkem chytají plísně, houbové choroby a u vašich vidím padlí. Tomu těžko zabráníte. Jedině koupit fugicid na padlí a postříkat. U spodu to víceméně stále trpět.

jiofa

Ještě přidám, že současné počasí začíná být ideální pro houbové choroby, zejména padlí. Střídání tepla, přeháněk je ideální na výskyt a ohrožení úrody. Konkrétně jdu stříkat preventivně vinnou révu.

hodnocení

1x

Podědila jsem několik hodně starých kěříků na zahradě s tím, že je nemám zalévat. Tak jsem nezalévala, jen tak, když mi jich bylo hodně líto. Ta veliká pole levandule, ve sluneční výhni, také nikdo nezalévá. Mají rády sucho a slunko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma levandule

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]