Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Křovinořez - vyžínací hlava se otáčí i při volnoběžných otáčkách

Od: flicek® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,
mám dotaz.
Nedávno jsem zjistil, že při volnoběžných otáček u křovinořezu se pohybuje i vyžínací hlava!
Dříve jsem nastartoval a po zmačknutí plynu se začala teprve vyžinací hlava otáčet.
Teď už při samotném startování se začíná vyžinací hlava otáčet a po nastartování na volnoběh se vyžínací hlava pořád otáčí.
Dříve to nedělalo.
Dnes půjdu do servisu se poptat ať se mi na to podívají a opravý to, pokud to půjde.
Ale zajímá mně, čím by to mohlo být způsobené. Popřípadě kde hledat závadu a jak opravit.
Děkuji moc přeji hezký den.
S pozdravem
Lukáš

Křovinořez - vyžínací hlava se otáčí i při volnoběžných otáčkách

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Buď bude nějaký bordel ve spojce, nebo vyšší volnoběh.

hodnocení

3x

Tam je odstrediva spojka, zrejme sa tam dostala necistota. Podobny system ako na skutri, pridanim plynu sa to rozbehne.

jawacek350
hodnocení

3x

Tento problém jsem měl také u levného čínského křoviňáku. Já měl prasklou pružinu, co přitahuje čelisti spojky k sobě (působí proti odstředivé síle při volnoběžných otáčkách). V tomto stavu jsou cítit i vyšší vibrace stroje.

Dále jak píší ostatní...

hodnocení

0x

Odstředivá spojka se skládá ze dvou hlavních částí. Z bubnu, který je spojen s poháněným ústrojím (řetězem u pily, bowdenem žací hlavy), a z paken, připojených k hnacímu hřídeli motoru. Je to podobný princip bubnové brzdě u auta.

Při volnoběžných otáčkách se pakny otáčejí na hřídeli a jsou pružinou (pružinami) tlačeny ke středu, od bubnu.

Při roztočení stroje se vlilvem odstředivé síly překoná přítlačná síla pružin, pakny se roztáhnou a přikloní k bubnu, čím vznikne tření, které zajišťuje spojení hřídele přes pakny s bubnem a pracovním ústrojím.

Takže závada může být, jak zde už bylo uveneno, v nesprávné činnosti pružin (prasknutí, slabá síla), nečistotou mezi bubnem a paknama anebo vyšším volnoběhem.

doplněno 27.06.23 12:00:

Obsluhovatel křovinořezu by tuto záležitost měl být schopen opravit sám.

Křovinořez - vyžínací hlava se otáčí i při volnoběžných otáčkách #2
vernon
Ne všechny spojky jdou bez přípravku rozebrat. Někdy se s tím člověk fakt zapotí...

hodnocení

Děkuji moc všem za pozornost. Vážím si vašich rad.
Byl jsem v servisu. Ukázal jsem mu to a říkal, že je to na 90% ve spojce. Ale více zjistí až po rozebrání.
Buď pružina, lanko nebo jinej náhradní díl.
Teď mi nezbývá než čekat. Prozatím je pro mně otázka uzavřena. Až budu mít od pána ze servisu další info.
Předem tu informaci i tady, aby byla otázka uzavřena a mohla sloužit pro jiného člověka jako tahák, pokud bude řešit obdobný problém jako já.

hodnocení

Zdravím,
Mám akorát odpověď od Servisáka. Cena 890,- Kč.
Výměna nové spojky. Zítra si pro ni jedu. Tak vyzkouším.
A když tak hodím ještě info i tady. ☺

Tam záleží na tom, co s tím bude dělat. A samozřejmě, servis čehokoli se pěkně rozmáchne, že... No, jen pro info, jestli je to jen pružina, tak ta stojí cca 50 Kč. Tady ta cena se rovná výměně celé spojkové příruby + práce. No, neříkám, že se spojková příruba nemůže vlivem málo dotažených šroubů vykvedlat celá i se spojkou. Jinak mě nenapadá, co by se na té spojce mohlo kromě pružiny a jen v krajním případě obložení pokazit, je to primitivní zařízení.

Ale jistě záleží na zákazníkovi. Než se s tím crcat, tak ať to udělá někdo jiný za cenu kterou si řekne. Já osobně bych to za to nedal, ale zase tyhle stroje znám a umím je opravit, tak tam je to jiné... Na druhou stranu musím uznat, že servis kromě materiálu a práce má s tím ještě různou agendu, logistiku a tak, takže ta cena opravy přemrštěná není.

V servisu to levněji nejde. I kdyby měnili jen pružinu, tak faktura bude 50 Kč pružina 500 Kč práce, a to se zákazníkům nelíbí. Kdo si to neumí za těch 50 Kč opravit sám, holt musí platit. Ve skutečnosti to ale ani doma za těch 50 Kč člověk neopraví. Půl hodiny hledání správné pružiny na netu, stovka poštovného, nejistota, že je to fakt správná pružina, hodina práce, umazaný ruce a montérky, pár sprostých slov, když něco nejde povolit, nebo zapadne, kam nemá.. Kdyby si to měl člověk sám sobě všechno kalkulovat, tak se nedoplatí. :-D

@tomkk Nesouhlasím akorát s těma umazanýma montérkama. Tohle se dá udělat ve smokingu hodinu před audiencí u královny + solvina na ruce. Ale jinak souhlas. Ovšem ten čas s odvezením křoviňáku a dodací lhůty opravy taky není od věci...

hodnocení

Byla přímo praskla spojka. Ten díl mi z tama vytáhli, zalepili. Chtěli mi ji tam vrazit zpátky, ale objevili na skladě ještě náhradní, tak mi tam dali novou spojku. Tu původní už od nich zalepenou jsem dostal jako bonus. + nová spojka v Křovinořezu. Stroj zase jede, tak jak má.
Za dva dny hotové. Rychlost + cena. Za mně Super.

jawacek350

Lepili?! V těchto silně namáhaných místech se dá něco lepit, aby to za půl hoďky neulítlo? :)

vernon
hodnocení

0x
Praskla pružina spojky...

nov
hodnocení

0x

Já bych ještě před návštěvou servisu zkusila toto:

Pokud se vám točí strunová hlava po nastartování na takzvaný volnoběh, může to být nebezpečné. Proto je nutné upravit otáčky volnoběhu na karburátoru. Pootočením šroubku se sníží počet otáček na takovou hodnotu, kdy se pracovní nástroj přestane otáčet.

Pokud se stroj točí na volnoběh, tak seřizování karburátoru pod volnoběžné otáčky je nesmysl. Je to spojkou.

To je zase zkopírovaný text z nějakých rádoby hobby stránek, ne?

nov

Je to zkopírované /měla jsem uvést zdroj/, nicméně nemohu za návod /dle vás špatný/ na jejich webu. ;)

jawacek350

Tak jste, s prominutím, neměla vůbec nic psát, pokud o tom houby víte. ;)

nov

Jawacku, nenavážejte se do mě, prosím, ano? Díky. Už párkrát jsem si s křovinořezem dokázala poradit sama bez servisu. ;)

To jsou právě ty internetové rádoby rady některých rádoby technických webů. Pokud se něco točí na volnoběh, tak to má určené volnoběžné otáčky a není potřeba je seřizovat. Cokoli nad ně není volnoběh a seřizuje se až to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]