Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoká aloe

Od: dohnivak odpovědí: 13 změna:

dobrý den, může mi někdo poradit co s aloe, které roste hodně do výšky, v menším květníku má asi 47 cm od květníku shora ve dvou stoncích a okolo plno mladých,ty přesadím,ale co s tím dlouhým stonkem,dá se to nějak zkrátit, nebo co s tím,dík,d

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jip®
hodnocení

1x

Když naše aloe přerostou, likvidujeme je a pěstujeme další z oplégrů. Když má ta přerostlá část pěkně dužnaté listy, zužitkujeme gel nějakým způsobem, co najdeme na internetu, např. na skrblik.cz/... .

Vysoká aloe

pb®
hodnocení

1x

Vyzkoušela jsem zkrácení aloe a vyšlo to. Uřízne se vršek, dá do vody, pustí to kořeny a může se zasadit. Tím se rostlina omladí, zbavíte se starých listů a zbytků ořezaných listů, pokud aloi sklízíte a využíváte její léčivé vlastnosti. Zasadit nové rostlinky a vypěstovat znovu nemá moc cenu, protože nejvíce účinných látek má rostlina tříletá a starší. Proto jsem chtěla zachovat původní starou rostlinu, ale zbavit se dlouhého kmene.

*palec2*Toto je dobrá rada, udělám to také tak.

pb®
hodnocení

0x
Chystám se na zkrácení svých aloí. U africkych fialek to umím. Dlouhý kmínek se uřízne, rostlina se dá do vody, jak pustí kořínky, zasadí se. U aloe jsem to nedělala, asi to zkusím jen s jednou, nebo jako pokus nějakou mladou a uvidí se. Mám dvě velké rostliny a zlikvidovat si obě nechci.
doplněno 26.06.23 05:13: Měla jsem na mysli aloe vera, ostatní mi přijde zbytečné pěstovat.
dohnivak
hodnocení

tak když ji uříznu v půli, tak ji zničím, tak nevím jak,d

liska5

Je více druhů aloí. Vy máte stromkovou? Ta má větve. Tam když uříznete větev, tak z toho pahýlu, když nevyschne, může narůst další.

dohnivak
hodnocení

já nevím jakou mám prostě aloe s listama ,kterí píchají a potřebovala bych ji zkrátit, ale jak vidím, asi to nepůjde, když uříznu stonek uprostřed vypadalo by to divně,d

liska5

Zažila jsem někým odloženou starou aloi v mezipatří paneláku. To byl obrovský zanedbaný přehuštěný keř. Občas ho někdo zalil, možná i pivem. O vánocích ho někdo ověsil stříbrným chlupatým řetězem a to tam bylo do léta...

Nevím, jak je to s aloe po odkvětu. Například agave a netřesky když odkvetou, tak se mi rozpadnou. U aloe se to asi nestává.

dohnivak
hodnocení

mě tedy aloe nekvete pouze roste do výšky a má mladé výhonky, snad mluvím o té správné aloe vera.

nov

Dejte sem foto a bude jasno o kterou se jedná.

liska5

Tak z ní odeberte a zasaďte odkopky a vrcholové růžice do nových nádob a budete mít tucet malých, které se jednou rozrostou, jako ta Vaše.

Nehnojíte moc, že tak žene do výšky?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]