Nejste přihlášen/a.
Kdysi jsem vypěstovala z pecky z datle velkou palmu. Před pár měsíci jsem jednu takovou datlovou pecku šoupla do květináče a po dlouhých týdnech mi vylezl list. Teď má asi 14 cm, ale nejde nahoru do špičky, nýbrž leží jako placatá spirála s typickým žebrováním. Pořád se neobjevuje žádný další list.
Už si nepamatuji, jestli u té prní palmy nejdřív vyrostla špička nahoru. Prostě tohle nemá vegeační vrchol a zdá se, že asi mít nebude. Má mít datlová palma po vyklíčení špičku? Mám ještě počkat? Moc se mi nechce to vyhodit.
1x
Semínko buď žije a bude vyhánět další listy nebo hyne a v tom případě leží na hlíně "placatá spirála s žebrováním".
Za měsíc to bude jasné. Hlavní je nepřelívat, ale taky nenechat úplně vyschnout. Postavit blízko okna, ale raději ne přímo na parapetu, kde může být horko a sucho až moc.
Taky je rozumné si ujasnit, kam palmu postavit, až bude mít 2 metry a bude se dále rozpínat...
Nehyne, spirálový list vypadá zdravě, ale neroste do špičky, nýbrž ležatě. Jestli to není porucha, kvůli které bych palmičku musela vyhodit a nedávala ji do péče sousedce, když déle nebudu doma... Mám pro palmu uplatnění v hale ve wellness. Zaplevelit poradnu jsem nechtěla. To se většinou zapleveluje vlákno reakcemi na reakce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.