Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pěstovat bazalku aby neměnila habitus

Od: michal® odpovědí: 8 změna:

všichni známe bazalku z obchodu, krásné velké vonavé velké listy. Ale při pěstování venku listy tvrdnou a jsou menší.

Jak na to aby zůstala jak v obchodě? Skleník, pařeniště?

děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

postolka
hodnocení

3x

Nevím, jaká by byla bazalka pěstována venku, ale ve skleníku je vždy parádní. Jen je potřeba ji hodně zalévat.

Jak pěstovat bazalku aby neměnila habitus

hodnocení

3x

Bazalku napřed vyseju do foliáku a pak přesadím normálně ven na záhon. Vždycky mám krásné vysoké keříky s měkkými listy. Nic mi netvrdne a ani se nezmenšuje. Bazalka se musí zaštipovat, aby se rozvětvila a rozkošatila. Dělám každý rok pesto a na zimu i mrazím. Teď foto samozřejmě nemám, ale já si vzpomenu a vyfotím až bude čas a přepošlu. Musí se samozřejmě zalévat a přihnojovat.

hodnocení

2x
Je to pěstováno ve sklenících / halách pod umělým světlem, v téměř ideálních podmínkách. Ze startu je to přehnojeno, ale následně se ten malý květináč substrátu s tak velkou bylinkou rychle vyčerpá. Některé firmy dokonce prodávají byliny určené jen ke spotřebě (Globus např.), ty jsou nahoněné ještě víc a nejsou určené k pěstování.
Abych odpověděl, abyste měl bazalku takovou velkou, musel byste zajistit stejně podmínky jako průmysloví pěstitelé. Měl jsem možnost jeden takový skleník letos na konci zimy navštívit, byl březen a tam bylo jako v červenci. Pro rostlinu je ta změna prostředí velká, přizpůsobí se aktuálním podmínkám.
Já jsem se letos rozhodl vše vyzkoušet ze semínek a to je překvápko. Takový rozmarýn si není s tím velkoprumyslovym skoro podobný. Ale je vypiplany v našich podmínkách, ne v polské / holandské hale, proto předpokládám, že mi vydrží.
hodnocení

díky

@doktroblutwurst

když už jsmeu toho rozmarýnu, tak jak je možný, že sousedovi rozmarýn přes zimu nevymrzne a mně ano, i když mám ten "mrazuvzdorný" Blue Winter? Asi mi odumřou v mokru ty kořeny? Ale soused to má normálně v půdě a kořeny mu neodumřou.

S tím taky bojují. Měl jsem nějaký obyčejný rozmarýn kdysi, skoro metr vysoký keř, ten mi přežil 2 zimy bez jakékoliv péče. Potom uschl v létě při delším suchu. Od té doby už mrazuvzdorný nemůžu sehnat (on by ani neměl být, rozmarýn je subtropická rostlina).
hodnocení

@doktorblutwurst

tak mě napadlo si k sousedovi skočit a ustřihnout si kousek jeho rozmarýnu a nechat zakořenit

měl jste ten 1 metr vysoký rozmarýn zaseazený v písku, nebo normálně v "hlíně"?

Normálně ve hlíně. Pod jižními okny. S tím řízkem je to dobrý nápad. Rozmarýn dobře pouští kořeny. Je to mnohem lepší způsob množení než výsev.

hodnocení

2x

Letos mám bazalku - trvalku. Řekla mi to květinářka, tak jí věřím. Je zatím krásná a trhám ji hodně do jídla. Vždy dříve ta klasická chvíli na terase přežila a zašla, tak jsem zvědavá na tuto co udělá do podzimu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]