Nejste přihlášen/a.
Preded asi 10 lety jsem na své zahradě zbudoval skleník, docela dobŕe vybavený s vodovodem a chlazením. Asi 3 m od sousedova plotu. Již tehdy za plotem asi 3m tŕešeň Mladá,malá, žádný problém. Ale třešeň vyrostla do grandiózních rozměrů, mozná do výšky pres 12m. Krásný strom, letos ale nejak malo tŕešní.
Dnes je situace taková, ze větve jsou nad mým sklenikem a stiní ho natolik, že teď, červnu zacne slunce svítit na skleník až po 10. 30 nodin a rajcata a papriky plodí později, než venku na balkoně, jsou malá, prostě skleník je k ničemu. Navrhl jsem sousedovi( chataři), ze mu koupim dvě tŕešně v kontejneru a sám mu je zasadim, aby měl náhradu a strom by se porazil Asi se mu to moc nelíbí, nějakou dobu si to rozmýšlí, nevím, jak postupovat Napadá mne pokusit se dohodnout na jiném rešení, ze by mi nechal sklenik prestěhovat na jiné místo na své náklady, coz může být dost pracovně i finančně náročné, ja jsem starý a nemám na to silu, ani peníze. Pokládáte to za rozumné a schůdné řešení?
Problém je, řezat nějaký velikánaNantský strom, kdo ponese náklady s tím spojené ... soused mu asi řekne: tak si to ořezej.
Ono dnes rizikové pokácení stromu, to může stát i přes 10 000 Kč, prořez to samý... proto je dobré to prořezávat zavčas než to vyroste do gigantických rozměrů, pokud by to padlo sousedovi, tak jde škoda za vlastníkem stromu, takže taky je vhodné se včas pojistit jako vlastník přerostlého stromu
To jsi měl skleník jinde postavit rovnou, když jsi tam viděl třešeň.. Chápu nedošlo ti jak je třešeň velká a jak rychle roste...
Jde to prořezat a dost zmenšit, třešeň se řeže při sklizni tj za chvilku vhodná doba. K tomu zasadit ty dvě nový na vhodnější místo a až povyrostou a začnou plodit tak velkou sundat.
Zajdi za nim s flaškou, sedněte si a vymyslete jak to řešit. Vyžadovat zaplatit stěhování skleníku atd. fungovat nebude a jen by z toho byla válka sousedů..
neznáme sousedovu náturu. Obávám se, aby tazateli tu flašku nenacpal do pozadí.
Zítra by tu mohla být otázka "Jak vyndat flašku z pozadí, může to být dost pracovně i finančně náročné, ja jsem starý a nemám na to silu, ani peníze"
No jí nevim, pokud přijdeš za sousedem "sousede nesednem si, rád bych nějak vyřešil třešeň, stíní mi to na skleník, nějak to vymyslet aby to vyhovovalo oběma" a on ho pošle do prdele, tak je to debil. Asi by foukl vítr a třešeň by se zlomila, příp. za velkýho sucha uschla
Nejlíp prořezat odborníkem, zmenšit tak o třetinu možná polovinu, jestli někdo ze známých nebo profík je celkem jedno, hlavně ne prase který ten strom zmrví..
navrhnout mu to můžete, on vám to může i přislíbit, Ale pokud je chytrý, tak ví, že slibem nezarmoutí a že vy dřív umřete než on to přestěhuje... Každopádně pokud jeho větve přesahují na váš pozemek, tak ho můžete vyzvat k tomu, aby je ihned odstranil, a pokud to on neuděla, no tak je můžete odstranit na jeho náklady...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.