Nejste přihlášen/a.
JAk to děláte?
Já takto:
1. Ve dvě v noci, nebo později, před rozedněním - hodinka sběru. Výzbroj: baterka, rukavice, kelímek od 500g-jogurtu s roztokem mýdla. A sbírám, hážu do kelímku, občas promíchám, hodinku. Pak kelímek dostane víčko, a jde se spát.
2. Pěstuji rostliny typu "babiččina zahrádka". Tradiční, nepřešlechtěné. Možná mají nějakou antislimáčí imunitu, narozdíl od holandských krásek. Pivoňka či orlíček slimáky zajímají až v druhé řadě.
3. Po několika (dvou) týdnech nočního sbírání slimáci skoro nejsou. U jiřiny, která raší, mám připravenou zapuštěnou plechovku na pivo.
Máte lepší a úspěšný recept? Sem s ním, prosím.
Teď to není tak hrozné, ale bývaly roky, že jsem každý večer na zahradě rozstříhla zahradnickými nůžkami minimálně 50 slimáků. Je to rychlé, slimáci netrpí a zbytky za chvíli uschnou.
Ted je sucho a nejsou tu. Až zaprší, posbírám je a nasypu Feramol. Nic jiného nám nikdy nepomohlo. Je možné zakoupit přírodní způsob, jsou to hlístice, které slimáky zahubí. To jsem nezkoušela.
tu chemii jsme vzdali-stojí to dost peněz a výsledek žádný...každé ráno děláme kontrolní pochůzku-když je sucho tak jejich velmi málo-řádově jedinci ale teď poslední dobou hodně prší-to jsou fakt přívalové deště... a jich jsou mraky hnědých až oranžových...třeba dnes ráno manželka která je sbírá do igelitového sáčku a pak do popelnice jich nasbírala přes padesát...ja šel hodinku po ní a 81 kousků---v jiné dny běžně okolo stovky...-já je ale stříhám na půl...to pivo jsme taky zkoušeli ale když prší je to k ničemu protože se pivo zředí vodou a ty misky,víčka jsou plné vody...
Zřejmě taktika sbírání či hubení brzy na jaře bude výhledově víc úspěšná. Plzáci španělští se musí k páření potkat, vis Wiki:
Rozmnožování
Plzák španělský je jako všichni plicnatí plži hermafrodit. Přikopulaci se oba jedinci vzájemně oplodní a oba pak kladou vajíčka. K tomuto dochází (v podmínkách České republiky) jednou do roka, a to koncem června. Vajíčka jsou kladena od poloviny srpna do konce září (je-li nástup zimy opožděn, pak se může období snůšky protáhnout až do půli prosince), přičemž jeden plzák je schopen naklást až 230 vajíček. Mladí jedinci se líhnou nejdříve po 38 dnech, při nízkých teplotách se vývoj prodlužuje. V případě pozdně kladených vajíček dochází k jejich přezimování a vylíhnutí na jaře.
Kdo víc vydrží? Nepřetržitě 3 týdny vstávám s rozbřeskem...
Za rozbřesku obejdu zahradu s rýčem a ze slimáků dělám půlslimáky. Večer to samé, akorát mám ve druhé ruce pivo aby bylo více libých pocitů.
Vítězíme. Léčivý sirup ze slimáků.
Po staletí byli šneci a v menší míře také slimáci používáni lidmi jako potravina, ale i jako léčba různých zdravotních potíží. Quave et al. (2008) ve své práci popisují, že v jižní Itálii byl při léčbě gastritidy nebo žaludečních vředů používán plzák zahradní (Arion hortensis). Musel se ale polknout celý a živý. Při odstraňování bradavic byl sice používán jen jeho sliz, kterým se bradavice natřela, ale pak bylo třeba pověsit plzáka na slunce, aby vyschnul a zahynul, protože pak existovala záruka, že vyschne a zahyne i bradavice (Pieroni et al., 2004).
Zájemce o léčbu bradavic, ale i jiných zdravotních problémů slimáčím slizem, odkazujeme na recept, který se objevil na webových stránkách University of Saskatchewan (Guarrera et al., 2005). Recept na slimáčí sirup: Sklenici naplníme vrstvami slimáků a každou vrstvu prosypeme cukrem. Po několika dnech, kdy se slimáci účinkem cukru rozpustí, směs přecedíme přes síto a přidáme 1/3 objemu žitné kořalky. Tento sirup lze užívat zevně i vnitřně k léčbě vředů, bronchitidy, astmatu a dalších neduhů.
Moderními vědeckými metodami bylo prokázáno, že sliz produkovaný suchozemskými měkkýši (slimáci a hlemýždi) má opravdu léčivé schopnosti, které se po staletí využívaly k léčbě drobných ran a jiných kožních onemocnění, jako jsou bradavice (Barron a Soverino, 2020). Měkkýši tak mohou poskytnout širokou škálu bioaktivních sloučenin pro kosmetický a farmaceutický průmysl, které jsou užitečné pro vývoj nových přípravků s menší toxicitou a vedlejšími účinky ve srovnání s běžnými sloučeninami používanými pro tento účel (Dhiman a Pant, 2021).
Včera u nás zapršelo a slimáci nikde, jen jsem našla tři s domečkem a jinak nic. Né že by mi chyběli, ale je to divné. To se snad teprve narodí? My i sousedi jsme vloni pilně sbírali a sypali Feramol, tak jsme snad trochu zvítězili? Je to divné, doufám, že jsem to nezakřikla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.