Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vítězíte nad slimáky?

Od: fram odpovědí: 24 změna:

JAk to děláte?

Já takto:

1. Ve dvě v noci, nebo později, před rozedněním - hodinka sběru. Výzbroj: baterka, rukavice, kelímek od 500g-jogurtu s roztokem mýdla. A sbírám, hážu do kelímku, občas promíchám, hodinku. Pak kelímek dostane víčko, a jde se spát.

2. Pěstuji rostliny typu "babiččina zahrádka". Tradiční, nepřešlechtěné. Možná mají nějakou antislimáčí imunitu, narozdíl od holandských krásek. Pivoňka či orlíček slimáky zajímají až v druhé řadě.

3. Po několika (dvou) týdnech nočního sbírání slimáci skoro nejsou. U jiřiny, která raší, mám připravenou zapuštěnou plechovku na pivo.

Máte lepší a úspěšný recept? Sem s ním, prosím.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

snlz
hodnocení

3x

Můj kamarád si na zahradu pořídil dvojčlenné antislimáčí komando, kachny indický běžec. Prý sežerou asi 80% slimáků. V zimě se ale musí krmit obilím, takže jako lepší řešení vidím si je vždy na pár dní od souseda pronajmout.

hodnocení

3x

Teď to není tak hrozné, ale bývaly roky, že jsem každý večer na zahradě rozstříhla zahradnickými nůžkami minimálně 50 slimáků. Je to rychlé, slimáci netrpí a zbytky za chvíli uschnou.

Také je stříhám, ale mám asi kliku, tak moc jich zase nemám. Dříve jsem je sekala vejpůl motyčkou, ale nějak jsem ztratila trefu, a nechci aby trpěli. Nůžky jsou spolehlivé.

hodnocení

3x
Kupte nejlevnější pivo a dejte do nádob..nebo mističek..Voní jim to a doslova závodí, kdo tam bude první..fakt-vyzkoušeno..Nalezou vám do nádoby samy a tam se opijou a utopí..Nemusíte je sbírat a řezat nebo stříhat a pod..Teda pokud někomu není líto těch pár korun za pivo..Levná petka 2litrů piva stojí i pod třicet korun.A naleze vám jich tam opravdu hodně..

hodnocení

2x
V poslední době abych nemusel provozovat večerní sběr slimáků dávám granule proti slimákům. Zkusil jsem skořápky, žiletky, pet láhev okolo rostlinky, ale všechno nějakým způsobem prostě přelezou. Předminulý rok jsem měl indického běžce, který slimáky docela miloval. Jenom ze dne na den prostě zmizel.
tery
Neříká se, že běžci musí být min. dva? Ze jsou společenství. Neutekl, pokud teda lítají nebo kudy? za jinými?

hodnocení

2x

Ted je sucho a nejsou tu. Až zaprší, posbírám je a nasypu Feramol. Nic jiného nám nikdy nepomohlo. Je možné zakoupit přírodní způsob, jsou to hlístice, které slimáky zahubí. To jsem nezkoušela.

id
hodnocení

2x
Dŕíve jsem denně večer sbírala více jak stovku slimáků. 3. rok mám páreček indických běžců. Letos jsem měla na zahradě jednoho slimáka. A to parcelou protéká potok, takže se sucho nekoná.
jawacek350

A nepošlapou Vám záhonky se zeleninou a kvítím? Jak toto řešíte?

id
Neřeším, škodu neudělají. Jen po výsadbě hlávkového salátu ho musím ochránit, tomu neodolají. Oni mají zobáky stále v hlíně a vyzobou i vajíčka slimáků.

makk
hodnocení

2x

Mám 4 indické běžce a nevím, jak slimák vypadá (a to jsme u potoka a všichni sousedi mají problémy). Není to nejlevnější metoda, protože jen ze slimáků ta kachna nevyžije, ale je to 100% ekologické a mnohdy i zábavné.

hodnocení

1x

tu chemii jsme vzdali-stojí to dost peněz a výsledek žádný...každé ráno děláme kontrolní pochůzku-když je sucho tak jejich velmi málo-řádově jedinci ale teď poslední dobou hodně prší-to jsou fakt přívalové deště... a jich jsou mraky hnědých až oranžových...třeba dnes ráno manželka která je sbírá do igelitového sáčku a pak do popelnice jich nasbírala přes padesát...ja šel hodinku po ní a 81 kousků---v jiné dny běžně okolo stovky...-já je ale stříhám na půl...to pivo jsme taky zkoušeli ale když prší je to k ničemu protože se pivo zředí vodou a ty misky,víčka jsou plné vody...

fram
hodnocení

1x

Zřejmě taktika sbírání či hubení brzy na jaře bude výhledově víc úspěšná. Plzáci španělští se musí k páření potkat, vis Wiki:

Rozmnožování

Plzák španělský je jako všichni plicnatí plži hermafrodit. Přikopulaci se oba jedinci vzájemně oplodní a oba pak kladou vajíčka. K tomuto dochází (v podmínkách České republiky) jednou do roka, a to koncem června. Vajíčka jsou kladena od poloviny srpna do konce září (je-li nástup zimy opožděn, pak se může období snůšky protáhnout až do půli prosince), přičemž jeden plzák je schopen naklást až 230 vajíček. Mladí jedinci se líhnou nejdříve po 38 dnech, při nízkých teplotách se vývoj prodlužuje. V případě pozdně kladených vajíček dochází k jejich přezimování a vylíhnutí na jaře.

Kdo víc vydrží? Nepřetržitě 3 týdny vstávám s rozbřeskem...

konadra
hodnocení

0x

A netrpí ty slimáci po tom roztoku toho mýdla?
To já je sesbírám a hodím do kanálu a tam si na nich pochutnají myši. *smich*

Nebo kamarádka je usmrcuje hozením na ně velkým šutrem.

fram
hodnocení

Samozřejmě asi trpí, než se utopí.

konadra
hodnocení

0x

Nebo tady odkaz: Jak se zbavit sli/...

jawacek350
hodnocení

0x

Žena dělá slimáčí pasti. Kolem záhonků naskládáte např. pruhy kartonů od krabic a ty potvory se pod to schovávají. Nebo mezi rostliny naskládáte posečenou trávu, což také nemají rádi. Jinak sbírat, sbírat, sbírat. Malé slimáky hážeme slepicím, které se po nich můžou utlouct. :)

riva
hodnocení

0x

Za rozbřesku obejdu zahradu s rýčem a ze slimáků dělám půlslimáky. Večer to samé, akorát mám ve druhé ruce pivo aby bylo více libých pocitů.

Prostě je vám toho piva líto, jak jsem psal *smich* Oni opravdu závodí, kdo tam bude rychleji..Položil jsem misku s pivem do epicentra plžů a viděla byste jak přidali plyn..Ani tu kapku piva jim před smrtí nedopřejete..Radši budete posilovat s rýčem;)

pb®
hodnocení

0x
Sežrali mi mrchy dvě sazenice paprik a ožrali stonek jedné okurce, ale ta se chytla. Slimáky házím do prachu slepicím. Vždy se najde některá, která rozklove i velkého macka. Nemusím se s tím matlat a nechutně je zabíjet, špinavou práci udělají slepice.

fram
hodnocení

Díky všem za všechny nápady. ZApršelo - a jsou zas tady. VYkoukly jiřiny - a neomylně se slimáci nasměrovali k nim. K nim přijde tedy osvědčené pivo. ZApuštěná plechovka? Stále trvají předjitřní směny a sbírání - vypadá to zřejmě na nejjistější pomoc - nejfrektovaněji.

guma
hodnocení

0x

Vítězíme. Léčivý sirup ze slimáků.

Po staletí byli šneci a v menší míře také slimáci používáni lidmi jako potravina, ale i jako léčba různých zdravotních potíží. Quave et al. (2008) ve své práci popisují, že v jižní Itálii byl při léčbě gastritidy nebo žaludečních vředů používán plzák zahradní (Arion hortensis). Musel se ale polknout celý a živý. Při odstraňování bradavic byl sice používán jen jeho sliz, kterým se bradavice natřela, ale pak bylo třeba pověsit plzáka na slunce, aby vyschnul a zahynul, protože pak existovala záruka, že vyschne a zahyne i bradavice (Pieroni et al., 2004).

Zájemce o léčbu bradavic, ale i jiných zdravotních problémů slimáčím slizem, odkazujeme na recept, který se objevil na webových stránkách University of Saskatchewan (Guarrera et al., 2005). Recept na slimáčí sirup: Sklenici naplníme vrstvami slimáků a každou vrstvu prosypeme cukrem. Po několika dnech, kdy se slimáci účinkem cukru rozpustí, směs přecedíme přes síto a přidáme 1/3 objemu žitné kořalky. Tento sirup lze užívat zevně i vnitřně k léčbě vředů, bronchitidy, astmatu a dalších neduhů.

Moderními vědeckými metodami bylo prokázáno, že sliz produkovaný suchozemskými měkkýši (slimáci a hlemýždi) má opravdu léčivé schopnosti, které se po staletí využívaly k léčbě drobných ran a jiných kožních onemocnění, jako jsou bradavice (Barron a Soverino, 2020). Měkkýši tak mohou poskytnout širokou škálu bioaktivních sloučenin pro kosmetický a farmaceutický průmysl, které jsou užitečné pro vývoj nových přípravků s menší toxicitou a vedlejšími účinky ve srovnání s běžnými sloučeninami používanými pro tento účel (Dhiman a Pant, 2021).

toxicology.cz/...

Včera u nás zapršelo a slimáci nikde, jen jsem našla tři s domečkem a jinak nic. Né že by mi chyběli, ale je to divné. To se snad teprve narodí? My i sousedi jsme vloni pilně sbírali a sypali Feramol, tak jsme snad trochu zvítězili? Je to divné, doufám, že jsem to nezakřikla.*zmateny*

fram

Příroda je mocná čarodějka, úspěch v bezslimákovosti vám závidím. Už třetí týden vyrážím s úsvitem sbírat, a začá to být znát na následné denní osobní popletenosti. U mne to vypadá na poločas, a zatím nerozhodně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]