Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špendlíky jsou moučné, mají velkou pecku a málo masa

Od: tomkk® odpovědí: 6 změna:

Zdfavím, vyrostl nám na zahradě poměrně velký a plodný stromek špendlíku, ale plody jsou bohužel takové fádní, málo kyselkavé, spíš moučné a oproti ovocné hmotě mají nezvykle velkou pecku blbě jde od pecky. Normálně špendlíky milujeme, ale tehle se na nic moc nehodí, na jídlo, do buchet, do marmelády, nebo ovocných kůží má málo výraznou chuť, na pálení by teoreticky šel, i jsme to jednou zkusili, ale zhledem k objemu masa má strašně velký objem velkých kulatých pecek.Asi špatná odrůda, přesto se zeptám, máte osobní zkušenost, že by třeba zaléváním, nebo jiným zásahem šlo něco zlepšit, aspoň ten poměr maso/pecka? Třeba třešně ze zvyku zalévéme, ale tím efektem si nejsem jistý.

A uvítám i tip, na co by šly takové špendlíky použít, krom toho, že je budeme přikyselovat.

A taku bych uvítal tip na konkrétní odrůdu chutného špendlíku do polohy u Brna poblíž Vysočiny, takže ani moc teplá, ani moc studená, spíš suchá. Měli jsme velmi starý strom s vynikajícími plody, ale ale bohužel už sešel.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zřejmě pěstujete podnož myrobalán.

hodnocení

Odmítám nařčení, že bych to pěstoval, ono to tam prostě roste. ;)
A je to možné, nejdou od pecky a jsou spíš kulaté, než oválné a i pecka je spíš kulatá.
Ona je to taková odolná potvora, které se daří stále, zatímco švestky vedle mají občas dobrý, občas špatný rok. Možná si tedy zkusím roubování.
daska

Jste si jistý, že je to špendlík? Není to mirabelka? Ty jsou kulate, žluté a mdlé nevýrazné chuti...

hodnocení

No však potvrzuji, že to asi spíš bohužel bude ten myrobalán, nejdou ani trochu od pecky, taže mirabelka spíš ne. Ale zase není moc kyselý a nejde moc do červena.
Už je to dost velký strom, roste to rychleji a výš, jak špendlík. Tvarem jde strom spíš do výšky.

hodnocení

0x
Určitě nepůjde výrazně zlepšit kvalitu plodů zálivkou. Genetiku nepůjde přelstít. I v mém případě to znamenalo vyměnit strom za lepší druh.
Neriskovala jsem klasické blumy a sehnala si plané miniblumy žluté i podnože myrobalány. Podnože mám s červenými i modrými plody, modrou trnku nemyslím. Sháněla jsem šlechtěnou a objevila se prunus dezertnaja. mám ji ze zahradnictví Žižka. Chuť neznám, má být dobrá, je odolná, hezky zaplodila, letos se jí povedlo teprve poprvé. Líbila se mi na netu. Miniblumy mi od pecky ale nejdou. Pokud jde o dobrý druh, sklízí si je ve velikém množství ptáci, stejně jako třešně. Plodí dříve, než švestky. Švestky ptáci neodnášejí.

liska5
hodnocení

0x

Zkusila bych na to naroubovat nějakou švestku nebo slívu. Třeba obojí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]