Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skleník z polykarbonátu nebo skla

Od: wursel odpovědí: 11 změna:

Mám v plánu postavit malý skleník a mám dotaz. Je lepší pro rostliny filtrovat UV záření víc nebo míň. Omezení UV bude v případě skla asi menší než v případě polykarbonátu. Na něm je filtr kvůli jeho životnosti.

Jde mi ale o to zda rostliny UV potřebují nebo jim škodí?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, vycházel bych ze skutečnosti, že sklo se používá stovky let (dalo skleníku jméno) a rostlinkám se tam daří. Ten "umělin" se používá několik posledních let a také to tam roste. Řešite UV a co kroupy? Ty neřešite? Zdravím!

48dgopkf7
hodnocení

0x

Samotným rostlinám je množství UV víceméně ukradené, ale nepřímo-UV ničí bakterie a plísně. Sklo blokuje komplet UV, u polykarbonátu nevím.

kolemjdouci
Komplet určitě ne, UVA částečně sklo propouští. Záleží samozřejmě na složení toho skla, ale předpokládám že na skleník si nebude kupovat nějaké drahé okenní trojsklo se speciální UV ochranou *smich*
olinl

kolemjdoucí-nebo nekoupí křemíkové(silikonové) sklo..

hodnocení

0x

Rostlinám je to putna. Máme v rodině obě varianty, my máme klasiku z Litomyšle (ocelová kostra a tabule skleníkového skla) příbuzní mají hliníkovou kostru a dutinkový polykarbonát. Rodíl je v tom, že ten polykarbonát líp izoluje, což je výhoda z jara, kdy lépe odolává promrznutí, ale zase je ten skleník takový lehoučký, málo festovní vůči třeba poryvům větru.

Ale co se týče vlivu na rostliny - tam fakt není žádný rozdíl.

liska5
hodnocení

0x

Já jsem zastánce skleněného skleníku.Je bitelný a neuletí. Polykarbonát jsem viděla, jak se časem do těch dutinek dostaly řasy a byl po letech pro světlo méně propustný. Skleník propustí víc a plno rostlinám to vyhovuje. Těm, kterým to vadí se natíral na bílo a nebo stavěl jeden na slunce, druhý ve stínu. Dneska jsou jakési žaluzie i na skleníky.

hodnocení

0x
Máme dva polykarbonátové, jeden asi 10 let, druhý půl roku a spokojenost. Ale sklu bych se taky nebránil.
Jen k tomu vašemu "malý skleník" bych řekl, že skleník nikdy není dost velký, takže pokud váháte, volte raději větší.
A u polykarbonátu nezapomeňte oblepit otevřené konce polopropustnou páskou (horní jsem lepil hliníkovou, spodní polopropustnou). Bohužel, nebývá součástí dodávky,ani se o ní většinou nezmiňuje návod, ale bez ní do komůrek polezou mechy, nebo co to je.

wursel
hodnocení

děkuji všem, volím polykarbonát a zkusím najít silnější, jestli existuje.

prk

Ano je 4 mm nebo 6 mm. O dost dražší. Prý tepelné izolační. Většinou se asi dává celá tabule a po zkošenostech bych konce otevřených komůrek zatěsnil tmelem. Izolepa se sloupne. Škvoři rádi pochodují v komůrkách. Taky konstruci která se dotýká zeminy i o něco výše natřít nějakým asfaltovým prostředkem na auta. Nejlépe před montáží.Jinak spokojenost.

Mám 4 mm a rajčata někdy v dubnu i ve skleníku zmrzla. Nevím kolik bylo venku pod nulou.

imrich*
hodnocení

0x

Upřednostnil bych sklo, a to matné sklo, aby se sluneční světlo rozptylovalo. Polykarbonát zachycuje – nepropouští určitou složku slunečního spektra, kterou rostlina potřebuje. Rostlina sice naroste velká, ale nemá v sobě všechny potřebné látky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]