Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Popínavý živý plot na lesním pletivu

Od: pa odpovědí: 12 změna:

Chceme živý plot, aby nešlo vidět od sousedů. Uvažujeme že by jsme tak metr od plotu (který je na hranici pozemku), postavili druhý plot s lesním pletivem (výška 200cm) a nasadili na něj nějakou popínavku.

Prosím vás o rady jestli něco takového existuje? A nebo jestli tuto možnost raději nevolit. Rádi si necháme poradit.
Jestli je nějaká stálezelená popínavka.
Pokud ano, tak jak moc je hustá - jak moc půjde skrz vidět?
A za jak dlouho vyroste na tu výšku 200cm.

Děkujeme! Pa

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Zrovna dneska asi 17.50 - 18.20 byl na Tv Seznam takový díl pořadu Zahradní proměny, kde udělali plot z dlouhých vrbových prutů. Napíchali je šikmo v řadě do země a pak mezi to šikmo na druhou stranu. Vznikla mříž, kde ta křížení svazovali. Vrcholy propletli do oblouků...Tak postavili plot bez pletiva, který za pár týdnů zakořenil. Na závěr byl záběr, jak se po dalších týdnech krásně zazelenal. Chci to zkusit, jen až zase zjara, kdy ty dlouhé pruty vrby bílé budou ještě bez listí. Vy můžete do toho řídkého plotu tohle taky vyvázat.

Jinak všechny ty běžné popínavky se většinou divoce rozjedou a plot přetíží a zavalí a nezřídka se rozjedou po okolí, že nestačíte likvidovat kořenící šlahouny. I taková popínavá růže dokáže vysadit plotový díl z pantů. To raději něco vysadit vedle sebe před plotem, než ho tím nechat porůst.

Snad jedině plamének /clematis/ nebo plazivé letničky a fazole.

Lištičko, máš pravdu. Takové plotky jsem viděla v OBI. Těch typů a materiálů existuje několik druhů, dokonce i v e-obchodech. Jen vyjdou levněii USS (urob si sám).

Ilustrační foto jen tak, pro úsměv.

Popínavý živý plot na lesním pletivu
liska5

Jééé, to je roztomilé. Asi v té hustotě se všechny budky ptactvem neosídlí a spíš budou fungovat jako hmyzí hotýlky, ale krásně to vypadá. Možná i na to lesní pletivo by šlo něco vtipně navázat, třeba textilního. Vznikl by takový zahradní řídký gobelín, který by mohl splňovat svůj účel - neprůhlednost. Nápad to chce...

an
hodnocení

1x

Lonicera henryi je neopadavá popínavka. Roste rychle jak ďábel, ty dva metry udělá už první rok. Na jaře krásně kvete. Listy má tuhé a velké, pletivem ji můžete proplétat a bude tam hustá neprůhledná stěna i v zimě.

liska5

Chce to zvážit. Čtu, že je poloopadavý. Stálezelený zůstává jen v nejteplejších oblastech. A že je to popínavá dřevina, čili docela zátěž na to řídké pletivo, které možná nemá nahoře ani napínací drát /lanko/.

an

Já ji mám. Předloňský mráz - 18 stupňů ji vůbec nepoškodil. Neopadává nikdy a je to přímo nezmar. Roste nahoru i bez opory, musím ji stříhat. Nevěřte všemu co najdete na internetu. :)

liska5

Podle toho odkud jste. Na netu píší, že vydrží velký mráz a pokud z nějakého důvodu odejde, tak zpravidla znovu obrazí u země. Tady bych se spíš obávala té váhy, když vím, jak provizorně vypadá to lesácké pletivo kolem obor a remízků.

hodnocení

0x

Lesní pletivo, nějak nevím, co si mám přestavit. Jako čtvece cca 10x 10cm? Pozor na popínavky? Rozrostou se hodně a jsou neuvěřitelně těžké. A když zaprší a jsou mokré, tak plot strhnou, zdeformují. Já osobně bych volila buď vinnou révu, která se stříhá nebo popínavé ostružiny. Možná i kivi.

Také to slyším prvně, ale musí existovat, na netu jsem nabídku našla. Bohužel obrázek ne. Také jsme nebyli spokojeni se sousedovým rezavým a bortícím se plotem, tak jsme si 15 cm od něho udělali svůj vlastní. Dám tam nějaké popínavky letničky, aby to právě nebylo těžké.

Já jsem strašně praktická. A co fazole? A také klidně okurky. Salátovky, ty ženou! A také okrasné dýněčky. Měla jsem je také na plotě a byla to velká paráda. :-D

hodnocení

0x
Brslen fortuneův. Je stálezelený. Je poléhavý, ale umí vyšplhat i po pletivu. Roste sice pomalu, ale to je velká výhoda, že nepotřebuje později moc zkracovat. Nejrychleji mi roste částečně žlutolistá varianta. Přes zimu má méně pestré barvy.

Nejhorší varianta,za pár let nastane demolice plotu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]