Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Substrát do kbelíku

Od: libi* odpovědí: 10 změna:

Zdravím Vás, zasadil jsem sazenice rajčat do 10-ti litrových kbelíků v paneláku na lodžii na jižní straně. Naplnil jsem je substrátem asi 2cm pod okraj, ale po zalití substrát asi přirozeně klesl. Mám substrát doplnit? Zasadil jsem je před týdnem a substrát je v tomhle počasí stále vlhký. Mám substrát nějak kypřit?(abych nepoškodil kořeny)? Zkouším to poprvé a nechám si rád poradit od zkušených. Díky za oodpovědi.

Substrát do kbelíku
Substrát do kbelíku #2
Substrát do kbelíku #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Substrat jste nedostatečně udusal, bez problému můžete dosypat pod okraj, rajčatům to nevadí a hezký ze stonku zakoření. Dále doporučuji dát k rajčatům tyčky- podpěry a vyvazovat. Všeobecně na výsadbu je lepší míchat takový substrát s obyč hlínou třeba 1:1. Ideálně ať vám na ně neprší nebo nepálí celý den slunce. Pravidelná rozumná zálivka nutná. Určitě nekypřit.

sametka
hodnocení

3x

Můžete doplnit zeminou. Hlavně at mají ty kyblíky dole odtokové otvory!

hodnocení

1x

Shodou okolností jsem 19.5. poslouchala Český rozhlas 2, kde v pořadu Káva o čtvrté bylo toto téma probíráno s Ing. Pavel Matiska, Ph.D., Katedra zahradnictví Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze. Odpověď na vaši otázku je v podstatě tady: mujrozhlas.cz/... v čase cca 22,30 min., ale doporučuji poslechnout si celý pořad. Je to velmi zajímavé a pro vás jako začátečníka velice poučné. Přeji hodně úspěchů a bohatou úrodu!

libi*
hodnocení

111®
hodnocení

0x

Do substrátu sází blb. Maximálně přísadu, pak potřebují sazenice směs substrátu a zeminy a pokud jsou na záhon tak jen zeminu se substrátem pro snszší sázení.

re4zon
Vzhledem k tomu, ze substrat je vzdy smes nekolika latek, zemina je v nem casto hlavni slozkou a nekdy ji je i 90%, tak asi kazdemu dojde, kdo je ve skutecnosti blb.

A ještě ten rádobychytrák uráží! Nechte sazenice růst a postupně dosypávejte, teď už nahoru stačí jen zemina. A přihnojovat, nejlépe do zálivky, ale nepřehánějte to. Zadejte si ns google heslo rajčata a najdete tam rady k pěstování. Přeji úspěch!

hodnocení

0x
Můžete doplňit.
Na vrch dejte slámu nebo posečenou trávu, omezite přesichání a růst plevelů.
liska5

Já raději navrch kvůli prosychání nasypu trochu zeminy z krtince. Sláma je taky dobrá, ale v té trávě bývají mušky a semínka travin. To nepotřebuju. Pokud máte substrát obohacený hnojivem, tak měsíc hnojit nemusíte.

libi*
hodnocení

Díky za odpovědi.Mám tam otvory asi 2cm ode dna. Pak keramzit asi 3cm. Opory taky. Mám zalévat až voda proteče drenáží nebo už je to moc? Rajčata prý potřebují hodně vody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]