Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně pěstovat rajčata a papriky?

Od: doc odpovědí: 11 změna:

Dobrý den všem. Předevčírem jsem si koupil v holešovické tržnici sazenice keříčkových rajčat a červené a žluté papriky s tím, že je zkusím zasadit na balkoně do truhlíků. Sazenic rajčat mám 6 a paprik 5. Chci se zeptat, jak je správně zasadit, jak velký rozestup mají mít sazenice od sebe v truhlíku? Už je mohu mít na balkoně i přes noc? Jak se o ně správně starat? Nějak zastřihovat, nebo prostě nechat volně růst a případně časem přípevnit nějaké tyčky? Jsem naprostý laik a chci si to vyzkoušet, tak budu rád za každou radu...Děkuji...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doc
hodnocení

Jen bych chtěl opravit, že jsem si nekoupil semínka, ale už vyrostlé rostlinky :) Mám rostlinky vyndavat z těch malých kelímků ve kterých jsou a rozstřepat kořeny nebo zasadit s tím? Očekávám vaše odpovědi. Děkuji

doc
hodnocení

Jestli třeba odtrhávat žluté uschlé listy, aby rajčata a papriky lépe rostly, atp. Prostě takové užitečné tipy pro začínajícího pěstitele, laika :) Děkuji moc.

razic*
hodnocení

0x

Všechno, co potřebujete vědět najdete na internetu. Třeba na iReceptáři je obsáhlý článek www.ireceptar.cz//... a průvodce pro pěstování paprik www.ireceptar.cz//...

Doufám, že jsem pomohl *slunce*

doc
hodnocení

Děkuji moc. Jdu číst. Spíše mi šlo, ale o pěstování na balkoně. Nějaké tipy. Jestli truhlík musí mít zespodu díru, jelikož mám truhlíky, které zespodu díru nemají, tak nevím, jestli to hodně vadí, nebo jestli se to dá zkousnout, atd., atd...

limetka*

Jo, to bude vadit určitě, protože jednak nemá kudy odtéct přebytečná voda a také se tak dobře neprovzdušňují kořeny. Nejlépe použít truhlíky nebo květináče samozavlažovací - s knoty (běžně k dostání). Rostlinky vyjměte z kelímků a zasaďte tak, aby nebyly moc nahusto (ale bohužel nevím, jaké odrůdy jste koupili, bývají různě vzrůstné). Rajčátka sázejte o něco hlouběji, než byly v původním kelímku, vytvoří na spodní hlínou zahrnuté části ještě další kořeny a lépe porostou. Hnojila bych Kristalonem Plod a květ a to v doporučené koncentraci do každé zálivky. U keříčkových rajčat se zálistky nevyštipují, u tyčkových ano. Přeju hodně radosti při pěstování!*slunce*

binka*
hodnocení

0x

Jak velké máte truhlíky? Spíš bych použila nějaké větší květináče.

doc
hodnocení

truhlíky jsou 80cm dlouhé, řeším, zda do nich dát 4 nebo 5 sazenic. Co myslíte?

binka*

Jak jsou hluboké? Do 80cm bych dala maximálně 3 sazenice, ale záleží na hloubce truhlíku. Rajčata se sází hodně hluboko. Opravdu bych raději volila velké květináče,nebo dobře poslouží stavební vědro o obsahu alespoň 12 litrů - ikdyž to po estetické stránce není nic moc...

doc
hodnocení

Hluboké nejsou nic moc, zhruba 12-13 cm. Takže radíte 3 na jeden truhlík? Lepší, než dávat 4, když je truhlík tak nízký...A co se týká paprik, tak ty potřebují ještě vyšší květináče než keříčková rajčata, že?

limetka*

Klidně 4 a ta menší hloubka nevadí, jen je budete muset pak vyvázat k nějaké opoře. U paprik platí totéž. Důležité bude hlavně dostatečná výživa, ale to bych se už opakovala. Zkrátka berte letošní pěstování jako hokuspokus a za rok už budete vědět svý...*pivo*

binka*

Papriky i rajčata bych dala do úplně stejné nádoby /velikostně/ a vyvázat je budete muset tak jako tak. Do truhlíku, který popisujete, já dávám převislé muškáty,protože na zeleninu mi přijde prostě malý. Teď tam ty sazenice samozřejmě vypadají optimálně, ale za chvíli se rozrostou - do výšky i šířky.

Toť můj názor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]