Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování stromů z pecek/jader

Od: tm odpovědí: 14 změna:
Když koupím jakýkoliv ovocný strom, jedná se o roubovanou rostlinu. Nezřídka se mi stalo, že strom zplaněl, tzn. z meruňky jsem měl švestku atd. Lze vypěstovat plodící strom z pecky nebo jádra, např. švestka, hrušek? Za jak dlouho začne případně takový strom plodit? Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sasa*
hodnocení

1x

Dle mne nedá- proč by ho zahradníci asi roubovali? Zasaď třešeň a vyroste ptáčnice.

hodnocení

1x
Ovocný stromek z jádra nebo pecky vyroste, ale doba než začne plodit bude delší než u roubovaného a po celou dobu kdy budete čekat co to bude, to bude loterie protože není jisté čím se mateřský strom sprášil, jaké bude stromek mít plody jaký vzrůst a jestli ovoce vůbec bude k jídlu. Zkuste někde na mezi utrhnout plané jablko a zjistíte že k jídlu bude tak jedno z deseti stromů.

liska5
hodnocení

0x

Kde to, prosím Vás, kupujete, ty stromky? Nebo je necháte ladem a jim u paty vyraší druhý kmínek z podnože? Tudíž něco jiného, než jste chtěl sklízet... Z jádra nebo pecky Vám vyroste pláně. Otázka je, jak bude fungovat, jako podnož pro naroubování. Podnož určuje více vlastností stromku.

tm
hodnocení

Vyrostl druhý kmínek z podnože. Obdobně jako zplanela růže

hodnocení

0x

Divné, už jsem pár ovocných stromků koupila a zasadila, a pokaždé na nich bylo to ovoce, které bylo napsáno na štítku. Ze semínka strom vyroste, ale ovoce nebude k jídlu. Mojí mamince také ny zahrádce vyrostla z pecky třešeň, a když stromek rostl, tak vypadal i hezky, a maminka měla radost. No a pak bylo po radosti, a stromek nechala uříznout. Třešně byly mrňavé, a byla to spíš jenom pecka obalená tenkou vrstvou dužiny a slupkou.

guma
hodnocení

0x

Lze pěstovat z pecky meruňky. Další ne.

I bez roubování?

guma

Bez roubování.

Můžete nějak podrobněji popsat Vaši zkušenost? Byla to pecka z české meruňky? Za jak dlouho začala rodit a jak je úrodná? Pěstoval jste celou dobu na zahradě, nebo jste začal v květináči a pak strom přesadil?

guma

Zasázet v září asi 10 cm přímo do půdy. Vysázet několik pecek poblíž a pokud všechny vyklíčí, tak nechat jednu.

Příprava půdy žádná. Ale můžete si tam dát lepší půdu. Sázel ji otec. Použil meruňku koupenou v obchodě, nějaký dovoz. Odrůda neznámá. Dnes je to větší strom asi 20 let starý a plodí dobře. A meruňky jsou chuťově dobré. Choroby žádné.

Za jak dlouho začala rodit?

Zajímavé, děkujeme.

guma

pro arwi. Kdy začala rodit si již nepamatuji.

hodnocení

0x

Lze vypěstovat z pecky i broskev,ale z pecky z broskve od domácího pěstitele ne z pecky z broskve ze Španělska.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]