Dobrý den. Mám už třetí den ve foliovníku papriky a okurky. Dnes jsem při obhlídce zjistil, že nově vyrostlé listy paprik se kroutí nahoru dovnitř. Ty starší lístky jsou pěkné. Okurky jsou v pořádku. Vyčetl jsem, tě by jim mohl chybět vápník, tak jsem jel do zahradní speciálky, kde na mě koukali jak kráva na kopec a celkem jsem je pobavil Nic takového prý nemají, jen "speciální" hnojivo na papriky a rajčata, což ale bylo složením v podstatě NPK. Nemáte zkušenost? Mohla jim být teď ty tři dny zima? Nebo přes den moc teplo? Moc vody? Choroba to není, jsou krásně zelené, žádná skvrnitost. Jen jsou zabalené. Foliovník před polednem otvírám, teplota nejde přes 30. Zalévám ráno a večer kapkovou závlahou přímo ke kořenům. Hnojivo zatím nedostaly, čekám minimálně týden než zakoření. Poradíte někdo? Nerad bych měl prd sotva jsem začal Děkuji.
Můžou tam být mšice. Může to být nedostatek vápníku nebo bóru. Stříknul bych to např. tímto hnojivem agromanualshop.cz/... a uvidíte. Skořápky - než uvolní vápník, tak je další sezona a mletý vápenec také není to pravé. Papriky přímé vápnění moc nesnáší.
Kde je potřelba dodat vápník, používám dolomitový vápenec, co je to za divnou prodejnu, že to nemají, ani neporadí. Listy se mohou kroutit, když je něčeho málo nebo moc, já bych vyčkala, po týdnu slabě přihnojit, nebo raději za dva za dva týdny.
A není to přehnojením? Jakože šly do hodně vyhnojené půdy. Nebo to sluníčko, když před tím ho měly málo? Jestli vápník/?/, na to si vytrvale schraňuji podrcené vaječné skořápky.
papricka
No, na podzim jsem desinfikoval půdu dusíkatým vápnem... Ale že by ho tam do jara zůstalo tolik, aby jim to uškodilo... Jinak jsem ještě nehnojil. A sluníčkem, já nevím no. Byly doma na nejslunečnějším okně tak ho měly tolik, kolik svítilo. Jestli to je pro ně až takový šok, netuším. Vloni jsem je zrovna tak v květnu přemístil z okna do foliáku a byly v pohodě.
liska5
Jestli v tom folníku bylo sucho, tak se třeba nemuselo to dusíkaté vápno rozložit. Asi.
Tak já jsem před asi dvěma dny četla, že ty vaječné skořápky jsou pouhý mýtus, že je vyloučeno, aby se v půdě rozložily tak, aby byly rostlině nějak prospěšné. Leda snad je rozdrtit na úplný prach, to je teda pouze má úvaha, jelikož jsem si také ty skořápky schovávala a mám jich tady pytel. Autor toho článku doporučoval Dolomit. Ale už si nevzpomenu kde jsem na ten článek "kápla". Ale to co jsem četla, mi přišlo celkem logické. Já být Vámi, tak pár dní počkám, co se bude dít. Ono někdy všeho moc škodí. Také jsem dneska dala papričky do foliáku, okurky už tam mám 3 týdny a zatím jsou v pohodě. Vy píštete, že je tam máte teprve 3 dny, to je málo na nějaké hodnocení. Vydržte. Akorát nerozumím té větě, že "jsou zabalené". Do čeho jsou zabalené?
papricka
No jakože se rolují nahoru a dovnitř listu Děkuji za reakci, budu muset počkat no, ono mi nic jiného nezbývá, když nám ty rostlinky neřeknou co jim chybí Snad se z toho dostanou. Dnes jsem našel pár lehoučce okousaných listů. Asi mravenci, ti tam občas proběhnou, nic jiného jsem zatím nepotkal. Hrůza, člověk aby to bránil vlastním tělem 24/7
Mě se ve skleníku takto kroutí listy rajčat. Prý je to breberkama ( na což se používá sirná svíce) tím se jich prý lze zbavit a nebo přílišné teplo. U mě to asi bylo to vedro, protože ve skleníku jsem měl v létě i přes 50 stupňů. Nyní jsem koupil stínící barvu a skleník natřel, tak uvidím, jestli to bude mít efekt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.