Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musí se opravdu čekat s rajčaty až na 15. květen?

Od: suzymon® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, tak se chystám už dát sazenice na záhony, protože podle předpovědi, by nemělo už v noci mrznout, a denní teploty už jsou dost vysoké. Ale raději se zeptám zkušenějších. Už dáváte ven sazenice paprik, rajských, dýní a cuket? Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

5x

Kolem poloviny května se pravidelně na několik dní výrazně ochladí a to je poslední ochlazení, kdy mohou teploty klesnout pod nulu. Ale nelze jednoznačně říct, že po 15. květnu už nebude mrznout. Letos to ochlazení přišlo asi o týden dřív, podle mě je teď už "po zmrzlých" a můžete sázet. Na 100% vám to ale neřeknu, soudím tak jen podle toho, že před tím cca týdnem se na několik dní výrazně ochladilo (v noci mrzlo) a teď už je zase teplo.

hodnocení

3x

15.květen je pouze datum, kdy se předpokládá, že je po zmrzlých a mrazy již nepřijdou. Mrazy však přijít můžou i později. Cukety, dýně mám venku, rajčata a papriky budu kupovat a sázet příští týden.

mate59
hodnocení

2x

Denní jsou sice kolem 18,ale v noci a ráno je chladno,asi 8-9/Jižní Morava/.Já počkám do příštího týdne,teď má dokonce pršet.Dáte to ven a sazenice se podchladí a sežloutnou,zarazí se růst,hlavně rajčata a papriky.Dýně dejte ven.Ty rostlinky to v teple doženou.

honzinek

Sazenice - papriky, rajčata, dýně, mám už 2 týdny venku - v bedýnkách v polostínu. Jinak by vyčouhly, neotužily se a slunko by je pak pálilo. Několikrát šly na noc dovnitř, když ráno hrozil mrazík, ale jinak jim nízká teplota nevadí. Nikdy se mi nic nezarazilo. Naopak pomalu rostou do síly a čekají až se oteplí, aby mohly vyrazit.

Co sazenicím vadí a hrozí je podchlazená zem, velké mokro a úžeh ze slunka. Proto je třeba vhodná poloha a případně nějaké další opatření.

hodnocení

2x

Toto je každoroční dilema, jestli už vysadit, nebo čekat. Včera jsem koukla na lunární kalendář a také mi moc nepomohl, neboť sázet a přesazovat 9.,10. a 11.5. Když se to neudělá, tak pak až od 28.5. Takže možná dnes vyhodím jen něco málo a počkám, co zde napíší zkušenější.

hodnocení

Všem děkuji za odpovědi. Zařídím se podle rad. :)

jarinek*

Ať se nám dílo daří! Ale mám trochu obavy, aby nebyl chladný a vlhký rok. Za delší období vlastní čísla nemám, ale prozatím je letos (za období leden-doposud) o pětinu méně slunečního svitu, než vloni, a nejméně za 4 roky zpět. Snad je na tom zbytek republiky lépe.

pb®
hodnocení

0x

Jedno rajče mám venku už 14 dní, nebylo už na něj místo, tak šlo ven do kýblu. Zbytek rajčat zasazených v kýblích se vyhřívá ve skleníku, už kvetou a musím vyštipovat. Papriky jsou už taky ve skleníku, zatím v kelímcích, jsou ještě malinké a čekají až se uvolní místo po ředkvičkách a salátu. Rajčata zvládají nízké teploty lépe naž papriky a ty zas lépe než okurky.

guma
hodnocení

0x

Brambory už pěkně rostou. Rajčata a papriky na noc zatím schovávám. Vysadím asi v sobotu 13 podle počasí.

liska5
hodnocení

0x

Rajčata balkonová keříčková mi už kvetou. Víc jak měsíc je za slunných dní přendavám na venkovné parapet a na balkon a na noc zase schovávám. Předevčírem byl v noci mráz, to byly doma. Ale v noci na dnešek 7 stupňů, tak poprvé nocovaly s muškátama venku. Už se těším, kdy to přesouvání skončí. Řídím se předpovědmi počasí. Pamatuji si, že jeden rok /koncem 90. let/ bylo začátkem června po ránu pod nulou, když před tím nás zasypaly kroupy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]