Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ořezání ořechu

Od: detla

Na zahradě roste mladší ořech. Má zhruba 10 metrů. Nebyl nikdy řezán, zkracován. Roste na zahradě, kde ho vysadili přechozí majitelé.

Potřebuji ořech zkrátit aby nepřerůstal. Počítám že nebude vyšší než 5-6 metrů. Půda není kvalitní a sousední ořech se vyvrátil i s kořenem.

Z kmene do koruny vedou dvě hlavní rozvětvení. Obě tyto větve mohou odhadem mít kolem 20cm.

Vyčetl jsem že teď z jara je nejlepší čas na ořezání ořechu.

Jaký máte názor na řezání takto silných větví?

Zatírá se to pak latexem?

Děkuji

D.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Já vždy zkracoval větve o ± metr každým rokem na konci května kdy vlastně začínali růst listy. A je na to nejvhodnější doba. Po odřezání jsem místo řezu natřel štěpařským voskem.

liska5
hodnocení

0x

Véčka nejsou moc žádoucí. V té úžlabině se snadno chytí houba a strom ve stáru ohrožuje okolí rozlomením.. V parcích arboristé takové stromy nahoře svazují. Jestli má ořešák prostor a solidní tvar koruny, tak se řezat asi nemusí. Aspoň takový roste u nás vedle zahrádkářské osady. Někdo ho tam kdysi píchl a už je tam léta bez řezání. Krásně vypadá. Pokud bych řezala, tak když ještě nemá listy .Řezné plochy zatírám stromovým balzámem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]