Nejste přihlášen/a.
Nejspíš houbová choroba zvaná padání klíčních rostlin. Je už v substrátu a přemokření ji vyprovokuje. Podle fotky problém nemají všechny. Přestat zalévat několik dní určitě. Píchněte bokem špejli, vytáhněte po pár hodinách a poznáte, co vody je u dna. Máte v těch kelímcích ve dně dírky? Z rajčete lze odebrat kdykoliv /i za květu/ větvičku nebo vršek a snadno zakoření. Tím nahradíte ztráty. U malých klíčních rostlinek jsem sadbovač s klíčícími ciniemi zalila roztokem Previcuru. Tím se výskyt zastavil. Jen poslední dobou se P. nedá sehnat, tak den dva před výsevem proliju sadbovač se substrátem čerstvým silným roztokem hypermangánu.
liska: Naprostý souhlas s houbovou chorobou. Substrát pro sadbu je třeba preventivně přípravit, dezinfikovat. Rovněž jsem používal Previcur.
Jiofa, já si teď na radu pořídila Polyverzum BIOGARDEN, mikrobiální biofungicid, Pythium oligandrum, oospory. Má to být něco jako přirozený nepřítel, mykoparazit, plíseň likvidující plíseň. Docela širokospektrý / plísně, hniloby, padlí,.../ réva, okrasné, brambory, jahody, obilniny, rajče, fazole.../ Postřik, prášek 2g za 185,-. Mají i větší - 5g. Zatím jsem ho neotevřela, ale jsem zvědavá..
Jestli uhnívají, tak jsou opravdu moc v mokru. Snad zachráníte tím, že nebudete zalévat, dokud zemina nevyschne. Ale jestli už začaly hnít ty slabé stonky, tak nevím. Ale tak mne napadlo, že je ještě můžete vyndat a zasadit znova do nového substrátu co nejhlouběji to půjde, až k těm lístkům. Ale jistá si tím nejsem. Snad ostatní poradí lépe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.