Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč uhnivaji krčky sazenic rajčat

Od: ronek® odpovědí: 11 změna:
Zdravím , nevím kde jsem udělala chybu.Pěkné malé sazeničky jsem přesadila z výsevniho substrátu do kelímků a tady už jsem použila zahradní substrát a asi jsem trochu víc zalila.Potom jsem prodávala substrát aby byly víc ponořené a už jsem nezalívala a teď nevím jestli jsou málo nebo moc zalité.Několik už jde jich položilo viz obráźek Poraďte prosím jak ostatní zachránit. Děkuji Jitka
Proč uhnivaji krčky sazenic rajčat
Proč uhnivaji krčky sazenic rajčat #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pospisilu
hodnocení

3x

Špatny ostehnót nožécama a šop s tema do sklinke s vodó, jak pře řizkováni, pustijó kořinke. Až bodó mět dule nejaké lepši pačese, tož je mignót zpátke do pernic.

liska5
hodnocení

3x

Nejspíš houbová choroba zvaná padání klíčních rostlin. Je už v substrátu a přemokření ji vyprovokuje. Podle fotky problém nemají všechny. Přestat zalévat několik dní určitě. Píchněte bokem špejli, vytáhněte po pár hodinách a poznáte, co vody je u dna. Máte v těch kelímcích ve dně dírky? Z rajčete lze odebrat kdykoliv /i za květu/ větvičku nebo vršek a snadno zakoření. Tím nahradíte ztráty. U malých klíčních rostlinek jsem sadbovač s klíčícími ciniemi zalila roztokem Previcuru. Tím se výskyt zastavil. Jen poslední dobou se P. nedá sehnat, tak den dva před výsevem proliju sadbovač se substrátem čerstvým silným roztokem hypermangánu.

jiofa

liska: Naprostý souhlas s houbovou chorobou. Substrát pro sadbu je třeba preventivně přípravit, dezinfikovat. Rovněž jsem používal Previcur.

liska5

Jiofa, já si teď na radu pořídila Polyverzum BIOGARDEN, mikrobiální biofungicid, Pythium oligandrum, oospory. Má to být něco jako přirozený nepřítel, mykoparazit, plíseň likvidující plíseň. Docela širokospektrý / plísně, hniloby, padlí,.../ réva, okrasné, brambory, jahody, obilniny, rajče, fazole.../ Postřik, prášek 2g za 185,-. Mají i větší - 5g. Zatím jsem ho neotevřela, ale jsem zvědavá..

hodnocení

2x

Jestli uhnívají, tak jsou opravdu moc v mokru. Snad zachráníte tím, že nebudete zalévat, dokud zemina nevyschne. Ale jestli už začaly hnít ty slabé stonky, tak nevím. Ale tak mne napadlo, že je ještě můžete vyndat a zasadit znova do nového substrátu co nejhlouběji to půjde, až k těm lístkům. Ale jistá si tím nejsem. Snad ostatní poradí lépe.

hodnocení

2x
Nepřijde mi to uhnité , spíše vytáhlé . Zkuste dát na lepší světlo .
Pěstění zdar *slunce*
hodnocení

Je to opravdu přerušený stonek viz obrázek
Proč uhnivaji krčky sazenic rajčat #3
Máte pravdu , až teď to kde skutečně vidět. Bohužel , s tím se nedá dělat nejspíš nic . Můžete to zkusit čistým nožem uříznout a dát zakořenit . Třeba to vyjde *srdce*

111®
hodnocení

2x
Vic svetla a prihnojit draslikem aby pketivo vyzralo. Treba vyluh z bananivych slupek.
jendad

Ty slupky nemáchat dlouho . Stačí jen den a pak zalévat .

hodnocení

Děkuji za rady zkusila jsem všechno zatím se ostatní drží ale není to ono.Napadlo mně že byla chyba že jsem je přesadila do substrátu s hnojivem na 6 týdnů .Jitka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]