Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Piliny - k čemu využít?

Od: stromek odpovědí: 14 změna:

Dobry den zahradni kutilové

mam asi cca 10koleček pilin (řezivo ze smrku). Mihu to ooužit k ovocnym stromkum? Nebo maliny? Nebo kompost trošku? Nebo prostě spálit?
Děkuji za rady

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den!

Kdysi jsem někde četl /zahrádkářská literatura/, že k rostlinám, nebo do kompostu není dobré přidávat piliny z jehličnanů. Obsahují látky škodící půdě a rostlinám. Když piliny tak jedině z tvrdých ev. listnatých dřevin.

hodnocení

2x
Pilin mám každý rok tak 10 pytlů. 7-8 spálím v kotli a 2-3 pytle vysypu a urovnám na vysázený česnek. To proto, že do česneku už jdu s rýčem a vozíkem pro sklizeň. Použít to jde při malém množství cca 300 stroužků, aby plevel neprošel, vrstva musí být 3-5 cm. Z.

hodnocení

1x

Já to dávám ke stromkům, k malinám, když jich je více v zimě, tak spálit.

Ale ne jako Bursíkova bomba.

oiuztre

Bursíkova bomba, to je neco jako Ostravská raketa?

kmet

Jj, vynechá se jen petka, na BB je potřeba: gumové rukavice, vyjetý olej, piliny.

Ostravská raketa***skoro je to stejné...

hodnocení

0x
Spálit je docela škoda. Nejlépe do kompostu nebo ke stromkum.

oiuztre
hodnocení

0x

Na suchý záchod nebo slipkám

martin101110
hodnocení

0x
K malinam bude úplně ideální. Zbavíte se plevele a hlavně budou piliny udržovat vlhkost, kterou maliny potřebují. Samozřejmě ale můžete nasypat k čemukoliv. Do kompostu lze taky, pálit jenom tak je škoda.
stromek

k malinám bych využil, ale zase jestli zpusobují kyselost, tak jestli to malinám nevadí?

Maliny, není to starý plevel? Piliny mu určitě neublíží.

hodnocení

0x

Také jsem domů přivezla piliny, pak jsem se dozvěděla, že hodně zakyselují půdu.

hodnocení

0x

piliny sháním, prý je dobré v nich uložit přes zimu zeleninu. Dát do kýblu vrstvu pilin, zeleninu, vrtvu pilin a kyblík jen lehce zakrýt, určitě bych nepálil

hodnocení

0x

já budu letos shánět piliny pro uložení zeleniny, mám ji obvykle dost

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]