Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jaké druhy sirupů děláte?

Od: id odpovědí: 19 změna:
Zdravím kuchtíky. Určitě se od vás mohu přiučit a rozšířit sortiment domácích sirupů / šťáv / tinktur, prostě všeho zdravého a dobrého.
Já dělám sirup z pampelišek, meduňky, máty, černé jeřabiny, když je velká úroda tak i z josty, z rakytníku. Ovocné stromy nenáme, zde vše zmrzne. Díky id
Prosím o opravu vypadlého písmenka z otázky. Děkuji.

 

 

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

5x

Mám ráda levandulový a šalvějový. Obojí mám na zahrádce. Ovšem mým favoritem je černý bez - na jaře květ, na podzim bezinka. A když do bezinkového přidáte rum, máte skvělý likér ;)

id
hodnocení

Květ bezinek suším na čaj, ale nic jsem z bezinky nevařila. Máte nějaký vyzkoušený recept na podělení se mnou? Ď.

Receptů je na internetu hodně, všechny jsou víceméně stejné. Např. kitchenette.cz/... Já ho ale nakonec ještě zasteriluji, abych měla jistotu, že mi vydrží i přes zimu. V létě piji za studena, ochucuji jím prosecco a v zimě buď přidám do čaje nebo jen zaliji horkou vodou, což taky dobře chutná.

A bezinkový podzimní třeba tady fresh.iprima.cz/...

Jako koření do něj používám vanilku, hřebíček a skořici. A co je důležité a tomto receptu není - je víc než vhodné přidat 2 lžičky rozpustné kávy nebo přilít silné espresso. Káva totiž potlačí nepříjemnou chuť bezinek, která by byla v sirupu rušivá. Vyzkoušeno, funguje :)

 

hodnocení

3x
Když se vydaří tak dělám z ostružin, vinné révy, malin, rybíz, josta, z bezu, rebarbory, meduňky, borůvkový, levandule soused dělal nedávno křenovy, ale mi moc nechutná.

 

hodnocení

3x
avatar mario
Levandulový , kopřivový , jitrocelový , pampeliškový a bezový. Letos chci zkusit lipový a mátový

 

hodnocení

3x

Dělám bezinkový z květů a za studena. Úžasně voní a nikdy se mi nezkazil. 40 až 50 květů bezinek, ne po dešti, to by byl smytý pyl a ta vůně by byla fuč. Štopky ustřihnu a oklepu případné breberky, dám do velkého lavóru a zaleju asi 4 litry převařené vychladlé vody. Do toho nakrájím dobře omyté dva citrony bez peciček, ale s kůrou. nejlepší jsou ty bio, bez chemického postřiku. A přidám asi tak 2 lžíce kyseliny citronové. To všechno zamíchám a nechám macerovat do druhého dne. Druhý den přecedím do hrnce ten citron řádně vymačkám a i ty květy vymačkat. Jo a musíte odměřit tu tekutinu. Na litr tekutiny, dávám necelé kilo cukru. nevážím, prostě odsypu a trochu v pytlíku nechám. Většinou to mám ve dvou velkých hrncích. Pořádně cukr s tekutinou promíchám a nechám přikryté cukr rozpouštět. klidně celý den a přes noc, prostě dokud se úplně nerozpustí. Když jdu kolem tak vždycky promíchám. No a pak plním lahve, vypařené a vypláchnuté třeba vodkou. Sirup je voňavý, zdravý, dobrý a nekazí se. Našla jsem zapomenuté lahve ve sklepě, které tam byly určitě 3 roky a sirup vynikající. Žádnou kávu nepřidávám, ani žádné aromatické koření, to by tu krásnou vůni bezinek hodně potlačilo.

Nijak jinak nesteriluji. Používám jako normální sirup. Třeba do sodovky, nebo jen do obyčejné vody. Horké nápoje z toho nedělám, ale zkusit to můžete. také dělám rakytníkový, ale ten dá mnohem víc práce. Ale výsledek fakt stojí za to. Každý kdo ho ochutná, ho po mně chce. Také ho dělám jenom za studena, takže všechny vitaminy zachované.

Dík za podrobný recept, Suzy. Letos určitě vyzkouším, už aby bylo sluníčko a aby bez kvetl. *slunce*Jaga.

Suzy, jen upřesnění k tomu koření a kávě - koření a káva patří do sirupu z bezinek - plodů, samozřejmě že do jarního nééé

Mori,tak to potom ano. Já jsem to špatně pochopila, a bylo mi divné, proč kazit tu přirozenou vůni bezových květů jiným kořením.

 

 

sasa*
hodnocení

0x

dělali jsme z rýmovníku a není k zahození. Děti ho milují.Jinak bez květy, máta, meduňka, levandule..

 

liska5
hodnocení

0x

Dělám už jen z rýmovníku. Mám doma 11 bohatých rostlin a recept si vždy nějak upravuji. Naposledy se skořicí kromě citrónu, jindy místo třtinového cukru karamel... Z aronie a plodů bezinek zase likér /s kávou a rumem/. Jinak spíš džemy, taky raději v kombinacích.

 

hodnocení

0x

Dobrý je i z červené řepy a ze zbylého materiálu je výborný moučník na plech.

 

id
hodnocení

Děkuji vám za nápovědu. Letos navíc se pokusím udělat sirup z bezu, levanduli nemám, rýmovník musím napřed rozmnožit, červenou řepu nemám ráda. Sirup z kopřiv mě překvapil, zkusím zjistit podrobnosti. Ať se vam všem daří na zahrádkách.
liska5

Babička dělávala z řepy cukrovky. Nevím, kde se dnes dá najít řepné pole. To se řepa naplátkovala na pekáči a v troubě z ní nějak vypekla melasa.

To se jmenuje sirob. ceskatelevize.cz/...

Vloni jsem ho zkoušela vyrobit, myslím, že se mi povedl. Sladila jsem s tím perník míto cukru a dobré.

id
hodnocení

Děkuji děvčata. Sirob je pro mě cizí slovo. Už plánuji výlet na řepné pole. Vím kde pěstují cukrovku, tak snad letos nezklamou. Bude fajn 30 km výlet na kole.

 

helenaa
hodnocení

0x
Bezinka, rybíz, meruňka.

 

hodnocení

0x
avatar jinx

U nas je to hned niekolko sirupov. Baza,baza/medovka,Medovka, Cierna ribezla,aronia. A potom este material co ostal po aronii otocime do griotky.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]