Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký strom doporučujete na zahradu?

Od: michal® odpovědí: 18 změna:

Jaký doporučíte strom na zahradu, má být u něj posezení -lavička, takže nějaký na který se dá dobře dívat, nějaký okrasný.

děkuju

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jp
hodnocení

4x

Na zahradu patří ovocné stromy. Dobře se sedí pod třešní i pod jabloní. Vlastní zkušenost. A víte jak krásně kvetou?

Pod jabloní Vás navíc může na podzim napadnout i skvělá myšlenka, jako Isaaca Newtona ;).

liska5

...nebo Viléma Tella :-D

farmar

..také vás může napadnout vosa

hodnocení

2x

Thuja a navíc voní

doplněno 23.04.23 21:52:

Škumpu?

Obsahové látky a jedovatost

Přinejmenším některé druhy škump obsahují toxické látky způsobující senzibilaci, alergické reakce a dermatitidy, i když stojí ve stínu mnohem jedovatějších jedovatců. Vznik dermatitid po kontaktu se šťávou z rostlin byl zjištěn u škumpy orobincové, škumpy lysé, škumpy trojlaločné a druhů Rhus punjabensis a R. taitensis. [11] [12] Listy škump obsahují třísloviny, kyselinu galovou, flavonoidy, biflavonoidy, cukry, vosky a silice. [7]

Na sezení pod takovým stromem opravdu super :-D

hodnocení

díky, spíš by se mi líbili nějaký listnatý s korunou, to by se hodilo právě k té lavičce k posezení, aby se dalo na ten strom dívat, na jeho korunu

23.04.23 21:25
Škumpu :)
jp

Škumpu nikdy, je to rozpínavý, zde nepúvodní plevel.

hodnocení

2x
Desítku let sedáváme pod velkou višní. Pěkně stíní. A dobře rodí...
Za mlada bylo nejlepší posezení pod starou smutnou vrbou, Salix alba. Nádherné dlouhé závěsy, rozložitá, místa pod ní plno, na stůl, lavice, kočárky, malé ohniště, nebo gril. Ještě i dětská houpačka.
Výborný vysoký stín, tráva trochu rostla i pod korunou. Ještě lepší bylo za deště, dlouho sucho, a ten nádherný zvuk... Když se člověk natáhl a zakoukal do koruny, hned zaspal.
Když je větší zahrada, ideální. A materiál na pomlázku hned při ruce . Co jsme ořezali, rychle dorostlo.
Jo, listí bylo dost. Spadlo, vyschlo. Potom dobře hořelo, dým voněl. I špekáčky. Mňam!
Jediná vada: musíte si počkat!
Ilustrační fotka z webu!
Jaký strom doporučujete na zahradu?

Aby se dočkali :).

hodnocení

2x
Ořech.
Poslední léta jsou čím dál více extrémně horká, proto je vhodný strom který funguje jako přirozená klimatizace, takovou funkci nikdy neudělá okrasné koště.
Naši předci nejčastěji sedávali pod ořechem.

Naši předkové ovšem nemívali u chalup vysoké stromy na to, aby pod nimi seděli (na to neměli čas), ale jako hromosvody.

Naši předkové kolem stavení sázeli ořechy protože málo kdy do nich uhodil blesk.

ra20z... takže raději blesk uhodil do stavení? :-D

hodnocení

2x

Zírám, dva rádcové, jejichž odpovědi jsem většinou ochoten podepsat, radí ořech...*ee*. Já takovou obrovskou sv..i měl před starým barákem, šla k zemi po dvou letech. Každoročně obrovské hromady listí, které se hodí akorát spálit a to dnes bude problém... Ořech nee. Stejně jsem si nepomohl, na současném baráku mám na dvoře borovici, je nádherná... Ale pod ní pustina a hromady jehličí, které ucpává kanál...*zed*. Hromady šišek nevadí, ty sežerou kamna...

liska5
hodnocení

1x

Na jak velkou zahradu a do jakých podmínek? Jehličnan, listnáč? Květoucí? Když pod ním sedím, tak z něj moc nevidím. Takže zároveň pohledovku? Na těch starých velkých zahradách to bývala lípa. Ta kvete a voní v době, kdy začínají prázdniny a dá se pod ní sedět do noci venku. Na nóbl velkých zahradách zase platan /né do hor/. Jenže oba stromy budou velké na posezení pod ním nejdřív tak za 20 let. Já jsem praktik, volila bych něco víceúčelového, čili ovocnan nebo ořech. Pokud chci ohromit, tak třeba ginko- jinan nebo liliovník tulipánokvětý nebo pavlovnii. Případně sakuru. Jen podmínky je třeba zvážit. To se špatně radí.

...Škumpu néé, ta se rozleze a zamoří Vám zahradu!

hodnocení

liško,díky za odpověď, zahrada je cca 500 m²

Nejsme moc velký znalci právě, tak nevím, co víc napsat

liska5

Hlavně si to pořádně rozvrhněte, ať s kafem neběháte přes půl pozemku na větrné místo, světové strany berte v úvahu/ slunce/...Na krásný pohled bych spíš kolem zasadila nějaké s jistotou kvetoucí keře, aby kvetly po sobě: od zlatice, přes šeřík / třeba minivariantu/, kolkvícii, spireu přes tavolníky, po spireu. Nebo kolem posezení muchovníky keřové /více druhů/ nenáročné, teď právě kvetou, zač. léta máte spolehlivě ovoce /indiánská borůvka/, maji na podzim docela dekorativní listy. S tújema opatrně, rostou jako topoly a vysávají půdu / odu, živiny/ okolním rostlinám. V jejich blízkosti se nedaří ovoci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]