Nejste přihlášen/a.
Jaký doporučíte strom na zahradu, má být u něj posezení -lavička, takže nějaký na který se dá dobře dívat, nějaký okrasný.
děkuju
Thuja a navíc voní
Škumpu?
Obsahové látky a jedovatost
Přinejmenším některé druhy škump obsahují toxické látky způsobující senzibilaci, alergické reakce a dermatitidy, i když stojí ve stínu mnohem jedovatějších jedovatců. Vznik dermatitid po kontaktu se šťávou z rostlin byl zjištěn u škumpy orobincové, škumpy lysé, škumpy trojlaločné a druhů Rhus punjabensis a R. taitensis. [11] [12] Listy škump obsahují třísloviny, kyselinu galovou, flavonoidy, biflavonoidy, cukry, vosky a silice. [7]
Na sezení pod takovým stromem opravdu super
Naši předkové ovšem nemívali u chalup vysoké stromy na to, aby pod nimi seděli (na to neměli čas), ale jako hromosvody.
Zírám, dva rádcové, jejichž odpovědi jsem většinou ochoten podepsat, radí ořech.... Já takovou obrovskou sv..i měl před starým barákem, šla k zemi po dvou letech. Každoročně obrovské hromady listí, které se hodí akorát spálit a to dnes bude problém... Ořech nee. Stejně jsem si nepomohl, na současném baráku mám na dvoře borovici, je nádherná... Ale pod ní pustina a hromady jehličí, které ucpává kanál...
. Hromady šišek nevadí, ty sežerou kamna...
Na jak velkou zahradu a do jakých podmínek? Jehličnan, listnáč? Květoucí? Když pod ním sedím, tak z něj moc nevidím. Takže zároveň pohledovku? Na těch starých velkých zahradách to bývala lípa. Ta kvete a voní v době, kdy začínají prázdniny a dá se pod ní sedět do noci venku. Na nóbl velkých zahradách zase platan /né do hor/. Jenže oba stromy budou velké na posezení pod ním nejdřív tak za 20 let. Já jsem praktik, volila bych něco víceúčelového, čili ovocnan nebo ořech. Pokud chci ohromit, tak třeba ginko- jinan nebo liliovník tulipánokvětý nebo pavlovnii. Případně sakuru. Jen podmínky je třeba zvážit. To se špatně radí.
...Škumpu néé, ta se rozleze a zamoří Vám zahradu!
Hlavně si to pořádně rozvrhněte, ať s kafem neběháte přes půl pozemku na větrné místo, světové strany berte v úvahu/ slunce/...Na krásný pohled bych spíš kolem zasadila nějaké s jistotou kvetoucí keře, aby kvetly po sobě: od zlatice, přes šeřík / třeba minivariantu/, kolkvícii, spireu přes tavolníky, po spireu. Nebo kolem posezení muchovníky keřové /více druhů/ nenáročné, teď právě kvetou, zač. léta máte spolehlivě ovoce /indiánská borůvka/, maji na podzim docela dekorativní listy. S tújema opatrně, rostou jako topoly a vysávají půdu / odu, živiny/ okolním rostlinám. V jejich blízkosti se nedaří ovoci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.