Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rajčata na balkóně

Od: libor* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chci poprvé pěstovat rajčata ve kbelících na balkóně. Mají objem 10 litrů. Chci dát na dno drenáž(Keramzit) a na ni substrát. Mám mezi drenáž a substrtát ještě vložit netkanou textilii? Jestli ano, tak jakou? Můžu do tohoto objemu vsadit více sazenic než jednu? (keříčková a cherry)

Díky za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jfgjkfx
hodnocení

2x
Kbelíky budou mět ďuru a podmisku, na dno drobné kameni ne geofólie.

makk
hodnocení

2x

Podle mě je 10l málo, lepší kbelíky od fasády (necelých 20l). Drenáž je dobrá, ale jednodušší a spolehlivější je díra ve dně. Pokud drenáž, oddělil bych ji geotextítlií. Sazenici jen jednu na jeden kbelík.

sasa*

10lt není na sherry málo. Každý rok máme úrodu na balkoně, ale jen 1 keřík. Když dáš 2 ks silnější druhému odčerpává

živiny ... Dáváme pouze zeminu s kompostem a v kbelíku na dně díru! A samosebou podtácek.

pb®
hodnocení

2x
Pěstuju rajčata v kýblech, jinde není místo. Vyrostou všude i v květináči o objemu asi 3l, tedy 10l málo není. S keramzitem bych se vůbec neobtěžovala, rajčata rostou i hydroponicky, nelze je ulít. Letos jsem si udělala nádoby z kanystrů s otvory na prsty pro snadné přenášení. Odtokové díry nedělám na dně, ale na bocích asi 3 cm ode dna, substrát tak snadno nevysychá a není třeba zalévat každý den.
Rajčata na balkóně

libi*
hodnocení

Díky všem za odpovědi. Díry budu vrtat z boku jak píšete a podmisky mám. Zálévat spíše ráno nebo večer, a zalít až voda proteče do podmisky nebo je to moc? Je na balkoně nutný postřik proti škůdcům a plísním?

Díky.

pb®
Nestříkám nic, to si pak nemusím pěstovat vlastní ale můžu si koupit průmyslově vypěstované s rezidui pesticidů. Mšice na rajčata nejdou, plíseň nemám, protože v okolí nikdo nepěstuje brambory, bydlím v Praze. Pokud nějaký list začne žloutnout, ustřihnu ho. Rajče je nekonečná rostoucí liána, ve sklenících pěstují až 5m vysoká rajčata. S rajčaty se dají dělat různé kejkle, třeba naroubovat na bramboru, z jedné rostliny odlomit výhonek který se má vylamovat, nechat zakořenit a mít další rostlinu. Běžně takhle ke konci léta sázím nové rostliny a pro rajčata chodím do skleníku ještě v listopadu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]