Nejste přihlášen/a.
dobrý den
Vím že řez stromku je tak trochu alchymě a je třeba kolem toho chodit. Ale zkusím se zeptat vás odborníku na dobu, kdy nejlépe stříhat švestky? pokud bych chtěl mít větší plody. Četl jsem něco, ale nevím jestli správně pochopil, že nejlepší je po odkvětu, to znamená až opadnou květy ze stromu (před plodama)?
Mohu se zeptat co by se stalo stromku nebo plodům, kdybych ostříhal stromek tzv teď když začínají bobule?
děkuji za rady
Já nevím, ale celý život jsem slyšel, že peckovice se mají stříhat po sklizni, takže takhle stříhám v červenci třešně a višně, v srpnu meruňky a broskve a v říjnu švestky. Mám je na malé zahrádce a stříhat musím, protože do korun už se mi leze hůř než před 50-ti lety, a kdybych to nechal růst, zastínily by mi stromy celou zahrádku. Švestce je 50 let, meruňka mi odešla po 40-ti letech, broskev, třešeň a višeň jsou mladičké, takže to snad úplně blbě nedělám.
U švestek jsem provedl jen výchovný řez a dál je nestříhám, občas ufiknu nějakou nevhodnou větev. Větší plody jsem nikdy neřešil, možná proto, že švestky mám čtyři a svému účelu slouží. Jak na kvas, tak do kuchyně, na zavařování nebo jen tak do huby. A to mám ještě dvě ryngle, ty si kup, jsou větší, lahodnější, když chci větší, udělám probírku a netrpí mně chorobama jak švesky, to je monilie, šarka a tam jsou škodná snad jen vosy. Nebo jsou i dobré mirabelky, záleží na co to chceš, měl jsem Bellamiru a ta má velké sladké plody, ale tam se mi dostala srna a ten nájezd nepřežila.
Dobrý den.U slivoní se dělá řez tzv.Zahnův,v začátku kvetení stromu.Je to doba,kdy se lépe rány hojí a je třeba i tak použít štěpařský vosk.Když se na švestce,dělají již plody,bych již neřezala,akorát ji vysílíte.To jedině pak řez po sklizni.Řezů se provádí různých,ale předpokládám,že výchovný už nepotřebujete,ale jen udržovací a omlazovací.Větve se zkracují,jen pokud mají nad 60cm délku,ale to už je informace,kterou jsem četla a je třeba prostudovat.Zkrátka ,odpověd zní,v době utvářění plodů,neřezat,ale hned v začátku kvetení,aby se stihla zahojit a pak mohla dát sílu ,do plodů
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.