Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký strom nebo keř zasadit do květináče na severní stranu

Od: sl odpovědí: 2 změna:
Dobrý den,
poradíte mi prosím jaký okrasný mrazuvzdorny (nejlépe stálezelený, neopadavy) stromek nebo keř by se hodil zasadit do květináče (průměr 50 cm) na severní stranu? Byl by krytý před deštěm. Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

0x

Buxus, Konica, minirododendron... To je klasický květináč, nebo nějaká krychle? Strom s korunkou by mohl ve větru květináč zvrhnout, pokud bude mít úzkou podstavu. Já, že bych zkusila sesadit několik různých rostlin a časem některé ubrat. Prostě, aby to bylo zaplněné a od začátku dekorativní. Jeden stromek, to nejvyšší do středu a k tomu třeba pár letniček ponořit i s větším květináčem. Mohla by tam být nějaký povislý břečťánek pro efekt. Ten nezmrzne. Na severní straně se daří fuchsiím. Ty se mi osvědčily. Jsou i vysší druhy, více barev a docela pevné a odolné, jen nevydrží mráz. Na zimu pak vyndat někam do vzdušné chladné místnosti a nebo zrušit. Ty dokážou po jarním vysazení kvést celé léto bohatě do prvních mrazů. Pokud chytnou mšice tak dvakrát za léto stříknout Mospilanem.

liska5

Pokud budete sesazovat dvě i více rostlin, pak by měly mít podobné nároky na podmínky, hlavně na kyselost půdy. Jehličnany, rododendrony, vřesy chtějí kyselou - s rašelinou a s možností posypat mulčovací kůrou. Ty fuchsie mi dobře rostly a kvetly v kyselejším stinném stanovišti, i když se doporučuje neutrál.

Zásaditější substrát má rád třeba šeřík /ten chce slunce/, bramboříky /polostín/. Stačí pak do univerzálu vmíchat drcené vaječné skořápky. Prodávají se i bramboříky mrazuvzdorné a šeřík zakrslý. Bramboříkům propustnou půdu a opatrnou zálivku, aby jim neuhnily brambory-hlízy.

Nejlepší bude navštívit nějaké okrasné zahradnictví a oni Vám nabídnou varianty. Teda pokud obsluha nebude nová brigádnice...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]