Dobrý den, myslím že jsem v OBI viděla jen udící štěpky a v Hornbachu udící lupínky.. Dříve v OBI bývalo dřevo na uzení,ale již delší dobu jsem ho tam neviděla.
Používá se buková štěpka (nejčastěji), tak snad bukové dřevo (třeba do krbu) i když nebude označené jako na uzení.
Pokud často udíte, můžete zvážit pořízení elektrické udírny s vyvíječem kouře a tam je spotřeba štěpky nízká . Já mám nějakou Borniak UW 150 a ta si vše hlídá sama - spotřeba štěpky cca 2l / 24 hodin a elektřiny tak 10 kWh/ 50 kg vepřového.
Tak nejlepší je se podívat na bazar nebo se poptat po trnkovem/svestkovem dřevě. Ideální na uzení a plno lidí jej prodává. A nebo, pokud máte čas a chuť, si najít suché svestky, domluvit se s majitelem a porezat. Tak budete vědět,že máte opravdu kvalitní drevo a máte to i ekologické.
Švestku jo, ale až na konec. Na dvě hodinky. Topím bukem a dubem. Vše samozřejmě bez kůry. Většinou udím v sobotu. V pátek odpoledne zatopím a topím tak na sto stupňů. Do doby než jdu spát. Ráno v sedm osm zatopím znovu a kolem desátý dávám maso do dokonale vyhřáté udírny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.