Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za strom?

Od: hejdukova odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, prosím poraďte mi co je toto za strom a zda jsou plody jedlé. Minulý týden vykvetl růžovo fialovými květy. Poté obrazí tmavě hnědými listy. V létě plodí temně vínové plody s peckou podobnou švestce. Kmen stromu se podobá třešni. Přikládám foto. Děkuji.
Co je to za strom?
Co je to za strom? #2
Co je to za strom? #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Dobrý den, napadá mě Myrobalán Nigra, nebo nějaký příbuzný druh. Myrobalán má plody jedlé.
hejdukova
hodnocení

Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Já jsem si původně myslela, že je to také nějaká Sakura, ale na ni jsem si nikdy nevšimla žádných plodů. Pak jsem v zahradnictví jednou viděla podobný jakýsi spíš keř. Bylo tam psáno, že to je Myrabelák a nevím jak dál. My totiž máme tuto variantu v podobě stromu a jednu v podobě spíše velikého vzrostlého keře. Plody vypadají spíše oválně a jsou tmavě vínové uvnitř s peckou jako má Špendlík. Neodvážili jsme se je ochutnat.
Co je to za strom? #4
hejdukova
28.03.23 20:30
hodnocení

Co je to za strom? #5
Ježíš, ten je fakt krásný! Ano,může být stromový i keřový. Mrkněte na fotky,ale tady jsou plody spíše kulaté. Sama nejlépe poznáte, co vídáte na zahradě. Jeďte podle listů a plodů, ovšem i tyto znaky se mohou různit,podle druhů myrobalánu. Ještě projedu atlasy a popřemýšlíme s maminkou... Protože jakoby vejčité plody mají i mirabelky.
Co je to za strom? #6
Co je to za strom? #7
Dříve se od sebe mirabelky, špendlíky a mirobalany rozlišovali snadněji.. Myrobalán-plody jsou drobnější, velikostně jako třešeň, kulatější a různě zbarvené, většinou kyselejší chuť, dužina jde špatně oddělit od pecky. Mirabelka- kulatý tvar, sladké,dužina jde snadno oddělit od pecky, barva žlutá, popřípadě s červenými tečkami. Špendlíky -podobné švestce, mají stejně oválný tvar, zbarvení žluté, jde dobře oddělit. Takhle se to poznávalo snadno dříve, před různým křížením. Dnes už to všemožně splývá dohromady. Špendlíky volně rostoucí, jsou v Čechách poměrně vzácné, neboť jich většinu zlikvidovala Šarka, ale na zahradě se většinou stromy preventivně ošetřují, takže klidně můžete mít i nějakou odrůdu špendlíku
.
hejdukova
hodnocení

Jééé, Vy jste zlatá, že jste se takto vrhla do pátrání a i s fotografiemi. Ty plody vypadají přesně tak jako ty z vaší fotografie. Od pecky dužina nejde snadno oddělit a chuť jsme nezkoušeli. Špendlíky to ale nebudou. Ty my známe velmi dobře, protože tu rostou v okolí ve žluté i červené variantě a kvetou vždy ve stejném období jako tyto naše růžovky:)). S malým synkem je chodíme moc rádi mlsat přímo z volně rostoucích keřů. Takže myslíte,že bychom tyto plody mohli jíst?
Děkuji, svým popisem jste mi pomohla. Na mnou přiložených fotografiích jsou plody myrobalánu a ten má plody jedlé. Pokud vidíte stejnost s Vašimi plody,pak beze strachu ochutnejte. Jinak - sakury mají plody nejedlé, nikoliv otrávené, jsou malé a na chuť jsou velmi nedobré. Takže ty byste poznala. A ano, za sebe i za maminku - pokud plody poznáte s Vašimi, klidně baštěte ;) Myrobalány nejsou u nás v Čechách nic výjimečného, vyskytují se často. Klidně foťte fáze stromu a vývinu plodů, pak můžete zaslat emailem foto do rostlinné poradny- pro Váš klid. Já bych je jedlá normálně a bez obav.
hejdukova
hodnocení

Ještě jednou moc moc děkuji, Vám i mamince:)) Až budou plody, tedy pokud teď nezmrzly květy, pošlu zase foto a třeba mi opět odpovíte:)) Přeji krásné jarní dny.
Moc rády se s maminkou podíváme na Vaši úrodu :) Mějte se hezky a radujte se z té kvetoucí krásy *slunce*

hodnocení

4x

Podle popisu i fotek je to nějaká Sakura. Plody Sakury nejsou jedlé.

Jenže sakura má plody podobné třešni či višni, nemýlím-li se? Je ovšem pravda, že mi nejsou známy veškeré druhy a roubovance sakur.

liska5
hodnocení

0x

Taky si myslím, že sakura. Možná S.Taihaku.

mate59
hodnocení

0x

Japonská třešeň,sakura.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]