Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze použít ibc tank na dešťovou bez klece?

Od: jamiloo odpovědí: 25 změna:
Dobrý večer, prosím pěkně nemá někdo zkušenost s tím, použít IBC tank jako nádrž na dešťovku ale bez klece? Mám možnost koupě IBC tanku bez klece za super cenu, ale nejsem si jist jestli až bude plný vody, jestli se nenafoukne jak mičuda. Děkuji Kamil Vašica.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Mám 2 bez klece a 3 s klecí. Jeden z těch bez klece už to má za sebou a druhý jsem po zkušenosti s likvidací prvního opásal po obvodu 2x armovacím drátem a za něj nastrkal z každé strany pár prkýnek protoze jinak by to ten drát rozerval. Bez klece se rozjedou boky do stran a tím se vršek prohne dovnitř. A není to jen o estetice ty v kleci mám tak 10 let a ten bez opásání přežil 3 roky a prasknul. Já je tenkrát bral asi za 300 a klecáky za 7 dneska jsou ceny vyšponované na nesmysl.

Podobná zkušenost s prasknutím IBC...viz výše

hodnocení

2x

Zkušenost nemám, ale viděl jsem IBC nádrž bez klece, majitel měl uprostřed kolem dokola rám svařený z vinglů. Nejspíš by stejnou službu daly nějaké silnější dřevěné hranoly. Všude uvádějí, že nádrž bez klece nelze provozovat, myslím, že nejspíš by se trochu vyboulila a víc nic, nicméně dobrý pocit bych z toho neměl, na nějaké dlouhodobější používání bych to neriskoval.

hodnocení

1x

Bez klece NE, i v kleci staršího typu dochází k deformacím. A to nemluvím o podložce, ta musí být úplně rovná, bez hrbolků...Jedině, že byste nádrž vložil do hodně pevné bedny, otevřené pouze shora...

doplněno 26.03.23 20:16:

IBC nádrž bez ochranné klece není samonosná a je nutné nádrž před naplněním zabezpečit před roztažením. V případě nezabezpečení může dojít při naplnění k deformaci nádrže!

Mohu potvrdit...starý typ koše...dole dno dřevotříska (nově bývá vyztužený plech)...prvním, druhým rokem v pohodě, třetím rokem začaly deformace bočních stěn, hlavně u dna, po šesti letech vyřazena z důvodu praskliny dno - boční stěna. Použita na vodu na zálivku, stála na západní straně domu... Další dvě v kvalitní kleci od roku 2016 bez problémů... rozhodněte se sám...ale toto je naše zkušenost

zaseja

Na zimu jsi je vypouštěl?

ANO, vypouštím, v zimě není třeba zalévat zahradu...a pokud je třeba, tak opravím třeba vypouštěcí kohout, těsnění, propojení, s plnou nádrží se to dělá špatně...

hodnocení

0x

Ta klec tam není nutná. Normálně v tom může být voda bez klece. IBC nádoby jsou primárně určeny pro průmyslové použití a tam je klec nutná z bezpečnostních důvodů, protože obsažená látka může nádobu doslova nafouknout - např. chlorňan NaOCl. Takže otevřená nádoba s vodou může být bez klece.

hodnocení

0x

Jak mičuda se nafoukne. Zvláště v létě, jak na to bude prát slunce.

Od toho tam ta klec je.

Bez klece je to dobrý jako provizorní sprchovej kout.

ko
hodnocení

0x

Myslim ze nenafoukne, jen malinko vybouli a kdyz bude plna, tak v polovine nadrze bude tlak nejakych pouhych 0,05 bar?

V pneumatice mate > 2 bary.

Klec je tam kvůli přepravě a manipulaci a z bezpečnostních důvodů.

na léto by stačilo přepásat IBC (před naplněním) v jeho polovině po obvodu třeba střešní latí 3x5 cm (koupíš 4-5m v Dek) a 4 vruty za pár korun a nemůže se to hnout.

Co váha vody? To nejde srovnávat se vzduchem v pneu.

1000l IBC plné vody má 1 tunu!

ko

A ta váha tlačí kam a v jaké ploše? :)

Nepočítal jsem to, ale tvoje chodidlo tlačí do (boty a) podložky násobně více, přepočteno na plochu... přepočti si zatížení na 1 cm2 a uvidíš...

Ta střešní lať to za pár korun posychruje. Klece samotné jsem viděl prodávat za 600,- prodává se v tom třeba štípané dřevo v PRMS.

Ale stejně k tomu bude potřebovat paletu, aby IBC ležel na rovném podkladu, pokud nebude mít klec s paletou.

Takhle to počítat nemůžete. V prostředku po obvodu té nádrže, kde ja na deformaci nejnáchylnější, působí tlak na každou stranu cca 60 kg (celkem tedy 240kg), to zas tak málo není.

zaseja

Ta nádrž je metr vysoká, nezáleží na množství vody a její váze, ale na výšce vodního sloupce, takže při výšce 1 metr je na dně tlak 0,01 baru

Voda ale netlačí jen dolů. Voda není pevný předmět, který by volně stál.

Voda tlačí i do stran. je to kapalina. Kdyby voda tlačila jen dolů, tak není potřeba jí uchovávat v nádobě.

Jak píše orion. Nejslabším místem jsou volné plochy boků IBC. Né rohy na spodku. Spodní plocha dna leží, takže ta nemusí být vrána v úvahu.

Fyzika ve škole nebyla?

ko

Orione, to je 60 kg v cele plose 1 metru. Vetsina te sily se ale vyrusi, nebude to jako kdyz tam heverem budes tlacit proti sobe 120 kg.

Ok tak si to vyzkousejte, ja to vzdavam :)

zaseja

Právě že byla a nedá se očůrat, tak si jí zopakuj.

A nebavíme se o váze celkové, ale o tlaku.

zaseja:
metr vody je 0,1 bar, ale to myslím byl jen překlep

ko

A dole ti tlak udělá co, nic, dole s tím nepohne ani o milimetr ani do strany, nejvíc se to vyboulí v polovině, a tam jsem uvedl tlak max. 0,05 bar :-D

Ale daleko více to zdeformuje podtlak, nebolí když plný zazátkujete a vypustíte, tak IBC imploduje. Ale to nevadí, po odšroubování víčka a napuštění se zase narovná, vyzkoušeno.

zaseja

orion, pravda, překlep

ko, proto se nesmí uzavírat vzduchotěsně, jedině když je to plné pro uskladnění a ne ťřeba na dešťovku, kde se hladina doplňuje a nebo odpouští.

zaseja
hodnocení

0x

Samozřejmě že ta nádrž může být bez klece, pokud se nebudou stavět na sebe, ta klec je tam kvůli stohovatelnosti a paleta pod ní jenom kvůli lepší přepravitelnosti, pokud bude položená na rovnou plochu, tak ani tu paletu nepotřebuje.

jamiloo
hodnocení

Díky všem za info, jdu do klece ;)

Ještě je jedna možnost. Že bude IBC bez klece zakopána v zemi a zemina kolem bude tvořit pevnost a klec.

A nebo si vyrobí něco, co standardní klec nahradí. Myslím, že 4 tlustší prkna stažená kovovou páskou dokola, by tu službu daly taky.

@gumidek pokud nebude v zemí beton okolo nádrže (případně něco pevného), pak ji nesmí vyčerpat; jinak ji zemina zbortí dovnitř. Jedině, že by ji poprvé vyčerpal po možná roce a více, až si zemina pořádně "sedne". Vím, o čem mluvím...

hodnocení

0x

pokud máte možnost koupit nádrž která je v kleci tak raději volit klec-mám taky koupenou s trubkovou klecí a celý komplet je na plastové paletě/a ještě na betonových kostkách aby to celé bylo výše/...přece tam nějaký tlak bude jak na dno tak i do boku-takže klec není na škodu a i lépe se s tím celkem manipuluje-samozřejmě bez té vody...v zimě samozřejmě vypustit...stojí u rýny kde vodu vedu plastovou trubkou s kolenem a ještě tam mám v tom horním otvoru silonový cedník který občas oklepu od listí a hlavně-aspoň u mne -trusu hrdliček kterých je tu požehnaně a co se pak spláchne ze střechy...no a když neprší tak doplním ze studny...jo a ještě pokaždé když vodu doberu tak několikrát za sezonu nádrž pěkně hadicí a tlakem vody zevnitř od toho zeleného slizu na stěnách opláchnu a nádrž je pořád jako nová...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]