Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Borovice kleč

Od: nikca odpovědí: 6 změna:
U zakoupeného domů máme prerostlou borovici klec. Nechceme ji vykopat pouze razantneji zkrátit. Lze to udělat kdy a jak?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

3x

Odřezal bych ty nejvyšší až u země a nechal kratší tvarově vhodné a pochopitelně obrostlé a dále vždy každoročně zkracoval nebo zaštipoval v květnu nové výhony. Tím ji zahustíte a ve vašem případě bych vytvořil takovou zajímavou maxi "bonsai" Bude to deset let trvat ale může být velice atraktivní. Ostatně ani nic jiného vám nezbyde pokud ji chcete zachovat. Přidávám foto kleče kterou mám 25 let. Každý rok zštipovaná.

Borovice kleč
liska5

Tohle je krásné, jenže tam asi takhle nikdo dosud nepostupval. Tazatel už tam bude mít nejspíš ty vyšší holé kmínky. Takovou jsme likvidovali postupně. Na vánoce jsem si ubrala ty symetrické špičky s několika patry na stromečky pro rodinu. Zbytek přišel vykopat. Bylo to těsně u terasy a schodů do sklepa a větve mohutné / 30let/.

jiofa

Máte pravdu a chtělo by to foto jak to vypadá. Myslel jsem vytvořit léty něco podobného na zahradě ze stávajícího. Je potřeba vidět foto aby se dalo nějak více poradit. Nadělat na vhodných větvích obláčky. Je to práce a jako vše pěkné, práci a čas vyžaduje.

Borovice kleč #2

liska5
hodnocení

2x

Jak je zkrátíte, pahýly Vám neobrostou. Já bych ji zredukovala na tři /?/ stojatější větve. Prostě podle toho, jak vypadá odstranit u země to nežádoucí. Před ten "průhled" mezi kmínky bych vysadila něco menšího, co snese sucho a docela vyčerpanou půdu. Třeba nějakou zajímavou cesmínu nebo mahonii, případně bobkovišeň. Ty už se dají tvarovat. Pokud je tam vlhko, tak možná před tu zredukovanou kleč vysadit rododendron. Tam bacha, jaké výšky dorůstá a jestli tam nepere slunce. To on nerad. A. nebo pieris, ten snese trochu víc. Těmto dvěma bych přidala rašelinný substrát.

liska5

Co tam určitě nevysazujte je skalník, jalovec, škumpu a břečťan. Je toho víc, co dokáže zaneřádit zahradu, ale tyto jsou nejčastější, se kterými se pak těžce bojuje. Jalovce jsou navíc hostitelem rzi, která likviduje hrušně v okolí.

hodnocení

0x
Od února do dubna většinou se řežou boční větve případně nové jarní výhonky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]