Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou odrůdu meruňky

Od: suzymon® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, chtěla bych vysadit meruňku, ale nevím jakou vybrat. Bydlím v Poděbradech a měla jsem maďarskou, ale tu už nechci. Je háklivá na mráz. Raději bych nějakou co moc nevyroste, abych nemusela lézt po výškách. Mohli byste mi poradit? Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Dobrý den, maminka se činila, dala pár osvědčených odrůd, tak mrkněte na přiložený obrázek. Všechny chuťové vlastnosti lze snadno dohledat na netu, nebo je mohu dopsat,abyste nemusela hledat. A ano, etalonem je zmíněná Velkopavlovická, takže srovnání na internetu je většinou podle ní;)
Jakou odrůdu meruňky
hodnocení

Denny, moc děkuji, líbí se mi tři, kouknu na internet na podrobnosti. Jste moc hodná, a že děkuji mamince. :)

Maminka děkuje, posílá přání hezkého dne a přeje mnoho úspěchů při pěstování. Velkopavlovickou prý neuváděla naschvál, neboť má opravdu velmi bujný vzrůst a to nebylo v otázce *smich*
hodnocení

Tak jsem se koukala a vrtá mi hlavou, že prý to jsou jenom částečně samosprašné meruňky. To teda znamená, že bych musela mít asi dvě a to je moc. Sice tady asi 60 metrů od mé zahrady jeden pán meruňku má, ale ani on neví co je to za odrůdu. Je prý hodně stará. Ale jemu teda rodí každý rok a to se o ten strom nestará vůbec. Tak jestli nemám raději hledat nějakou samosprašnou. *co*

Všechny vypsané jsou samosprašné zcela, kromě Goldrich, ta je částečně samosprašná;)
hodnocení

Denny děkuji. A ještě se odvážím zeptat, nezná Vaše maminka nějaké spolehlivé internetové zahradnictví? Já váhám mezi zahradnictvím Kruh a Spomyšl. Četla jsem recenze, a nijak moc mi to nepomohlo. Jsou tam dobré, ale i velmi špatné zkušensti. tak kdybyste věděla, dejte mi prosím vědět. Děkuji.

Omlouvám se,v internetových zahradnictvích bohužel nejedeme, objednáváme u českých zahrádkářů, v normálních školkách,po staru. Chtěla jsem napsat v "kamenných" *smich* Snad mě chápete,jak to myslím;) Objednávali jsme sice párkrát pro vlastní potřebu z několika zahradnictví, ale zkušenosti různé. Z jednoho e-shopu přišlo v jednom balíku něco v úplně úžasné kondici a část zase úplně bídná... Bohužel, nepomohu, omlouvám se :(

pepa678*
hodnocení

2x
Dobrý den, doporučil bych vám odrůdu Barbora nebo Bergarouge Aramis velice mrazuvzdorne, ale na velikosti záleží na podnoží.

martinm*
hodnocení

2x
Zdravím, tak odrůdu si musíte vybrat sami podle toho, jakou preferujete chuť. Ale to asi musíte vyzkoušet a uvidíte. Jinak si myslím, že pokud bydlíte v Poděbradech, tak není potřeba si dělat starosti s namrznutim. Jste ve velmi nízké poloze, takže by namrznuti nemělo přijít (ale na druhou stranu díky dnešním teplým ziman a zase prudkému chladu mohou namrznout snad všude a všechny). Doporučuji se teda poradit v ovocne školce, kde vam dodají kvalitní stromek podle vašich prestav (hlavně žádnou merunku nevyryvejte od sousedů a podobne). A to nejdůležitější na závěr. Pokud chcete nízkou merunku, musíte si ji koupit na slabě rostoucí podnozi (třeba Wagenheimova) a hlavně ne žádné semenne podnoze (z těch by byl obrovský statný strom). Ovšem nízké merunky musíte pravidelně okopavat a prihnojovat, ale prvni úrodu můžete mít už druhým rokem po vysadbe.

hodnocení

2x
Takový etalon pro tvé povětrnostní podmínky je Velkopavlovická. Plody jsou velké, výborné na zavařování i na přímou konzumaci. Některé roky jich je trochu míň ale další ti to vynahradí nadprůměrnou úrodou.
Odolnost stromků vůči spále je průměrná a životnost poměrně dlouhá. Koupíš i ranější odrůdy ale budou náchylné na vymrzání takže kdyby ti Velkopavlovická nevyhovovala, ber spíš pozdnejší. Ono se to u meruněk poměřuje právě podle zmíněné odrůdy. Já ji na zahradě mám a jsem s ní spokojený. Proti tvým požadavkům má trošku bujnější vzrůst ale to se dá správným řezem udržet.
hodnocení

Ahoj Totak, já právě ten správný řez neumím. A ta maďarská mi vyrostla obří, a navíc má skoro každý rok tu splálu, i když ji stříkám, protože se nahoru nedostanu a tak stříkám jen tam kam dosáhnu a to nestačí. Rozhodla jsem se ji úplně skácet, nemá to cenu, jenom mi stíní a málokterý rok na ní něco uzraje.

hodnocení

Tak moc a moc děkuji všem. Také jsem koukala na tu Velkopavlovickou. Já si ji musím objednat, tady v zahradnictví nemají takový výběr. Takže také musím hledat nějaké spolehlivé internetové zahradnictví. Ledaže bych si tady do jednoho zahradnictví došla a zeptala se, jestli by mi ji neobjednali oni. Ale zase ji budu muset táhnout dost daleko domů na kole. Tak jestli někdo máte někdo nějaké zkušenosti s i nternetovým zahradnictvím, byla bych ráda za doporučení. Ještě jednou moc děkuji. Suzy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]