Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Česnek sadbový nebo obyčejný?

Od: anka odpovědí: 11 změna:

dobrý večer, mám dotaz, jaký je rozdíl mezi česnekem českým ze supermarketu a sadbovým. Chci nějaký zasázet, ale nevím co bude lepší. Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Dobrý den, nedoporučuje se sázet konzumní česnek, neboť hrozí vysoké riziko, že si zatáhnete na zahradu háďátko nebo bílou sklerociovou hnilobu, to jsou velmi častá negativa právě při výsadbě tohoto typu, kterých se pak dá jen velmi těžko zbavit. Sadbový česnek má kontrolovaný zdravotní stav a je garantována pravost vybrané odrůdy.
milous1

No neznám v okolí nikoho kdo kdo sazí sadbový česnek a nesází konzumní.

Asi chápu,o co Vám jde, ale opravdu se běžný česnek z obchodů označuje jako "konzumní" a česnek určený na sadbu jako "sadbový" . A nebo snad jde o to, že všichni Vaši sousedé sází česnek koupený v supermarketu u zeleniny, tedy "konzumní"? Samozřejmě,lidé to dělají. Hlavně z toho důvodu,že "konzumní" je levnější než sadbový. Ale vlastnosti výsledného výpěstku bývají neuspokojivé. Pokud je někdo s tímto stylem pěstování spokojený a nedá na něj dopustit, tak ať ho samozřejmě takto pěstuje dál. My máme již mnoho let zahrádkářskou prodejnu se zahradnictvím, vím o čem mluvím, také se setkáváme s lidmi, kteří mají své zvyklosti.

denny, máte naprostou pravdu

@pckop Od Vás mě to potěšilo. Děkuji *zdravi*
xyzz

Sázím cca 200 česneků již několik let, nestačím ho spotřebovat sám, dávám dětem a suším. Každý atˇsi sází co mu vyhovuje. Nesázím z marketu ,ale svůj a nemám problém.

Úplně se mi nechce s Vámi dohadovat a vyvracet Vaše letité zkušenosti. Otázka byla položena, já jsem na ni odpověděla dle svého uvážení a nikoliv špatně. Přeji pěknou noc.

mate59
hodnocení

0x

Ze supermarketu jsem loni sadil španielský/slupky dofialova/,mořil jsem ho a vyrostl hezký.Čínský ne.Český je předražený.

Bohužel i některý česnek prodávaný jako španělský je přišel Španělska na lodi z Číny a tam ho jen přebalili do sáčků s EU etiketou. Prý se to pozná podle ořezaných kořínků. Ten bez kořínků je z Číny a řez je ošetřený přípravkem proti růstu aby jim to na lodi ve vlhku neklíčilo.

hodnocení

0x

Já jsem loni zasadila český ze supermarketu a nic moc, na podzim jsem zasadila sadbový a zatím teda nevím, ale vypadá pěkně, jen jaký je se dozvím až tak v srpnu... Ale určitě bych dala přednost sadbovému nebo vlastnímu.

alen

Sandro, pozor na vámi odhadovanou sklizeň v srpnu. Podle mě je to dost pozdě. Do té doby by se vám mohl v zemi rozpadnout na stroužky, které byste obtížně v zemi hledala. Sama pěstuji několik odrůd česneku a sklízím je obvykle v průběhu července.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]