Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spodní voda ve výkopu pro nádrž

Od: nino odpovědí: 45 změna:

Ahoj, na svém pozemku mám připravený výkop (jílová půda) pro IBC nádrž (výkop:120cm x 120 x 130 hloubka).Když jsem výkop dokončil byl krásně suchý, na zkoušku jsem do něj umístil prázdnou IBC nádrž (jen plast bez klece) a nechal být. Když jsem druhý den šel zkontrolovat stav, tak nádrž ve výkopu plavala, bylo tam cca 15 cm vody. Takže spodní voda. Jak se této spodní vody alespoň částečně zbavit? Odvedení vody drenážními trubkami nelze, nemám to kam vyvést. Tak mě napadlo řešení viz přiložený obrázek. Mohlo by to takto fungovat, nebo doporučíte jiné řešení, moc děkuji za každý nápad.Petr.

Spodní voda ve výkopu pro nádrž

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zen
hodnocení

2x

Jak bude cerpat KG 110 mm potrubim vodu, sanim nebo ponorkou, co je to za kˇˇˇˇ

to uz muzes implementovat polopropustny vsak s filtrem do IBC :)

A 10 cm ti IBC nezvedne, kdyz bude zasypana... pokud by bylo vic vody a ibc casto prazdna, tak ibc oblej betonem :)

nino
hodnocení

Vodu bych odčerpával čerpadlem (hadice+filtr,ne ponornym)... Příště zkusím nádrž napltit vodou tak z 1/3 a částečně obsypat zeminou.
Dekuji
zaseja

Obsypání ti nepomůže, jedině tu nádrž plnit vodou a zároveň postupně mezeru vyplňovat betonem,

A jelikož hlavní problém kvůli spodní vodě je vyplavání nádrže z jámy, tak na ní musí být zatížení 1 000 kg zezvrchu, jinak ti vyplave, pokud nebude pořád plná.

nino
hodnocení

1tunou zatížit nádrž zhora, tak je nádrž kaput.

Obsypání ti nepomůže
Obsypání naopak pomůže, ale samozřejmě za předpokladu, že ta spodní voda nepůjde výš. 10 cm sloupec vody obsypaný kontejner v žádném případě nenadzvedne. Univerzálním řešením by bylo udržovat v nádrži stále nějaké minimum vody.

zasejá, já nevím jak u Vás, ale já takto zakopával dvě nádrže, normálně zahrnoval hlínou, ale předtím jsem je napouštěl vodou. Lze říci, voda tekla a podle hladiny jsem dosypával zeminu kolem. je to tam již více jak tři roky a zatím bez problémů.

zaseja

Já o tom nediskutuju, to je fyzika, ať se tazatel zařídí podle svého.

Nemůže počítat s tím, že ta voda nemůže vylézt třeba až nahoru.

Hodně žump vylezlo ze země, někomu už hned po zasypání, při prvním dešti.

Omlouvám se, nepochopil jsem že o tom nediskutujete.

Hodně žump vylezlo ze země, někomu už hned po zasypání, při prvním dešti.
Máte pravdu, neuvědomil jsem si, že nádrž bude v jílovém podloží, kde se při dešti snadno udělá jezero, takže toto opravdu hrozí. Nádrž bude nutno zatížit nebo zamezit styku s vodou.

zaseja

Jo, Archimedův zákon je svině.

Jestliže někdo obsypává, nebo obetonovává nádobu, tak jí musí zárověň plnit vodou. To je jak u septiků, bazénů, nádrží.

Proto nemůže vyplavat, páč je plný vody.

Pokud někdo dělá něco špatně, špatně to může dopadnout.

nemůže vyplavat, páč je plný vody
My ale přece nevíme, zda ta nádrž bude stále plná vody. V létě až bude zalévat, tak ji vyprázdní, pak přijde bouřka se slejvákem a může (nebo nemusí) být problém.

A co ten tlak obsypané nádoby, třeba když deštovku, septik vyčerpáte, taky vyplave? To by spodní voda musela tlačit vodu až na povrch.

Nevyplave, přesněji jsem o tom nikde nečetl.

(nikoliv případ, kdy ještě před obsypáním nádoba přes noc vyplavala...)

A co ten tlak obsypané nádoby, třeba když deštovku, septik vyčerpáte, taky vyplave?
Nádrže určené k zasypání jsou silnostěnné a buď mají žebra nebo dole přečnívá lem, což nádobu kotví v zemině a zabraňuje vytlačení nádoby směrem vzhůru. Ta žebra by se musela ulámat, jinak se nádoba nehne. IBC nádrž je hladká, nic ji v zemině nebude kotvit, a z poměrně tenkého materiálu. Takže jakmile tlak zespodu a zároveň z boku překročí určitou hranici, nádrž se začne prohýbat a buď dojde k jejímu zborcení, nebo vyleze nahoru. Je nutno si uvědomit, že při nastoupání spodní vody může tlak na nádobu vzrůst na velmi vysokou hodnotu, i těch zmíněných 10 cm tlačí nádrž nahoru silou 120 kg, ovšem metr vody již silou 1,2 tuny, to ta nádrž nemá šanci ustát.

Asi ty nádrže na zahradě budu muset po letech zatížit, aby nevyplavily...

Nechybí Vám ve výpočtu zatížení vrchní vrstvy hlíny na nádobě?

Tazatel píše: výkop:120cm x 120 x 130 hloubka. IBC nádrž je vysoká 120 cm, tazatel tedy nemá v plánu sypat hlínu na vršek nádrže. A i kdyby tam hlína byla, nijak to s mým výpočtem nesouvisí, vztlaková síla se tím nezmění.
Pokud máte vše uděláno s rozmyslem, tak snad není důvod, aby vám nádrže vyplavaly.

ale vršek by měl ochránit, aby slunce nekazilo vodu.

Jak píšou i někteří, nevyplave.

hodnocení

0x

Řešení vypadá funkčně, ale to chcete trvale odčerpávat podzemní vodu? To se trochu prodraží. Pokud je tam jen 10 čísel vody, tak řešením by bylo nádrž zvednout, nebo kolem klece IBC nádrže vyrobit mělkou ochranu proti vodě. Pokud je nádž určena na vodu, tak snad trocha podzemní vody nevadí, ta nádrž bude trvale zatížena.

doplněno 19.03.23 19:29:

Pokud bude nádrž zasypána, tak bych nějakou podzemní vodu vůbec neřešil. Akorát pozor, aby tlak zeminy nádrž nerozdrtil, dal bych kolem nějaké voděodolné desky.

nino
hodnocení

Ano, kolem ibc dám nejspíše XPS polystyren
19.03.23 19:43

proč?

nino
hodnocení

Jednak mi dost XPS zbylo a již ho nevyuziji, a asi bude lepší, když ibc nádrž nebude přímo v kontaktu se zeminou, ale bude tam další vrstva.

Nechápu Váš počin, ale klidně to tam dejte...

hodnocení

0x
Dříve nebo později čerpadlo vodu nevyčerpá a vaše investice a práce příjde vniveč.
Nevymýšlejte vymyšlené a použijte betonovou samonosnou jímku.
nino
hodnocení

Bet.nádrž nelze použít,na to místo se nedostane jeřáb. Děkuji
zaseja

A to ji tam neumíš dokutálet a pak ručně spustit za pomoci trojnožky a kladky?

nino
hodnocení

Bet.nádrž dokutálet?...taková cca 2 m3 bet.nádrž asi bude něco vážit...1-2 tuny?
zaseja

Všechno jde, když se u práce přemýšlí.

Staří Egypťané postavily pyramidy bez autojeřabu. Možná varianta je použít skruže.
jopla
Ani betonová jímka ti nezaručí že nevyplave.

hodnocení

0x

Nádrž budete asi obsypávat, zároveň s plněním vody. do nádrže. Pak ta spodní voda nebude dělat problémy, jako nebyla při výkopu.

Kam budete vodu čerpat ze sudu čerpadlem?

nino
hodnocení

Vyčerpanou vodu rozstříkám po zahradě

Pokud podzemní voda má vyhovující kvalitu, může ji čerpat do IBC nádrže, získal by tím vlastně jakousi náhradu studny na užitkovou vodu.

nino
hodnocení

Voda je obarvená do žluta (asi díky jílu), takže max.na zalévání trávníku, stromů, keřů

ljhgfds
hodnocení

0x

Aha, Vy se snažite postavit si podzemní akumulační nádrž, na to se moc IBC nádrž nehodí. Nádrže na to určené majó silné prolisované stěny, po zasypání vydrží, aji majou nižší véšku. Tlak vody je vyvážen násypem.

nino
hodnocení

Ano, ale cenově jsme někde jinde, chtěl jsem zkusit toto řešení s ibc nádrží, děkuji.

hodnocení

0x

Řekl bych, že ten sud 200L je tam zbytečná komplikace.

Promysli si vyvrtání třeba 200mm nebo 250mm díry vedle prostoru pro IBC kontejner. Když do vyvrtané díry zarazíš KG trubku vhodného průměru a obsypeš ji štěrkem a ještě do spodní části trubky vyvrtáš malé otvory pro přítok vody přes stěnu trubky, tak si voda najde cestu to téhle trubky. Trubka bude fungovat jako jímka a když si tam dáš automatiku (hladinové spínače), tak to udrží vodu pod úrovní dna kontejneru.

nino
hodnocení

Děkuji za nápad, popřemýšlím o tom.

Pokud máš na mysli klasickou železnou bečku, ta za rok dva zreziví a zbortí se. Tak si taky myslím, že lepší bude kolmá šachta vedle nádrže.

hodnocení

0x
Stále vám bude hrozit, že tu spudní vodu jednou nevyčerpáte a ta vám práznou IBC tlakem rozmačká. Podle mě to není dobré řešení.
A ten polystyren nic neřeší, voda k nádrži jím projde, on naopak jen bude zvyšovat vztlak.
doplněno 20.03.23 10:39: Tak mě napadá, jestliže i teď, když moc neprší, náte spodní vodu už v jednom metru, potřebujete vůbec zakopávat nádrž?

Dávat tam pěnový polystyren je nesmysl, to je fakt.

Ale tazatel píše

dám nejspíše XPS polystyren

ten je nenasáklivý.

Jak to souvisí s tím, že voda kolem něj volně proteče? On tam bude jen jako plovák.

zen
hodnocení

0x

A jak budes ten ibc plnit, destovkou? Tedy za vlhka a deste bude ibc vzdy z vetsiny plny a vycerpas ji jen za sucha (=nizkeho stavu podzemni vody).

Pak je sance, ze dokud dodrzis postup, nebyplave ani se nezborti... Pokud i za deste je dole jen 10 cm vody, tak to neres, to s IBC zasypanou ani nehne...

Ale kdyby sla podzemni voda 50 cm na prazdnou nadrz tak se zborti, pokud to hrozi, zkusil bych ten pojistny ventilek, aby takova podzemni voda mohla do nadrze ale ne z nadrze :))

hodnocení

0x

Pokud je voda dlouhodobě jen cca 10-15 cm nad dnem výkopu, tak by to neměl být problém. I v půdě je voda v nějakém tlaku a tak pokud má prostor, jde za ním a vzniká studnový efekt, kdy je hladina o něco výš než hladina spodní vody.

japatode
hodnocení

0x
Já jsem to vyřešil následovně viz. obrázek. Nádrž mám 15m3 plastovou, svařovanou, jednoduchá stěna. Je uložena na ž.b. desce, omotána kari sítí a obetonovaná - 20cm betonu. Voda někdy vystoupá v revizní šachtě i do poloviny výšky nádrže a dobrý. V tu chvíli je ale nádrž samozřejmě již plná vody ze střechy. Naplní se rychleji než stoupne podzemní voda. Vodu ze šachty nevyčerpávám. Nemá to cenu. Za chvíli se zase naplní.
Spodní voda ve výkopu pro nádrž #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]