Nejste přihlášen/a.
Prosím poradit co se sousedem, který si bez mého vědomí po celé délce plotu , těsně u mých zeleninových záhonů vysadil tůje. Jak daleko od plotu by měl vysadit tyto túje, když mi už teď, když jsou 1,50 m vysoké a zatím poměrně "štíhlé", stíní záhony! Děkuji
toto je návrh Obč. zákoníku, který vláda prý schválila koncem dubna po 8 letech příprav..
návrh obč. zákoníku 30. 6. 2008 § 913
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel
sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je
vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li zvláštní právní předpis nebo neplyne-li z místních
zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako
přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
nenašel jsem text schváleného OZ, možná ještě není na webu, ale je předpoklad, že už se to od návrhu velmi nezměnilo...
doufejme, že to bude možné co nejdříve ověřit v textu nového OZ. zatím tuto informaci berte jako budoucí možnost argumentace se sousedem...
Myslím, že s tím nenaděláte nic kromě rozumné domluvy - thuje nejsou stavba, aby na ně musel mít povolení, a asi to udělal proto, aby měl soukromí na svém pozemku. Zkusila bych se domluvit, na jaké výšce by je sestřihoval, aby nestínily nadměrně. Ale slušně a v klidu, aby se "nezasekl", pak už asi domluva možná nebude (moje vlastní zkušenost s agresivními sousedy - taky jsem se zasekla)
tady bych použil odpověď na dotaz : §127 občan. zákoníku v této poradně, tu pasáž o stínění...
pokud jsou tuje čerstvě zasazené, tak by se ještě bez velké škody daly přesadit... takže kulturní debatu na téma bránění v užívání pozemku, obtěžování stíněním a pod. Bude to těžké, ale na soudní spor je ještě brzo... nastrašte ho, že používáte hnojivo, které túje nesnáší a bylo by škoda, že by mu mohly zaschnout...
nezávidím Vám, držíme palce...
doplněno 15.05.09 17:57:dole je ještě jeden příspěvek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.