Nejste přihlášen/a.
Dobry den
Nie som jediny, ktoreho trapi praskanie kôry na starsich stromoch a obraciam sa na vas s prosbou o radu. Mam na zahrade stare stromy ktore sadil a stiepil este dedko. Zial na niektorých sa vytvorili trhliny a praskanie kôry a otvárajú sa cim dalej tym viac a vytvaraju sa mensie a vacsie dutiny. Mam obavy aby sa takymito dutinami nezlomili cele konáre. Dokonca na starej hruške sa pri zemi vytvorila trhlina a sledujem ze kora a drevina samotneho stromu zvetrava, prachnivie.
Niekde som počul, ze takéto trhliny, (praskliny, vytvorene dutiny), kedysi "stary záhradkári" maskali/zatierali zmesov kravskeho lajna, hliny a vapna. (aj cement)
Vedeli by ste mi prosim poradit?
Ladislav
Pokud to někde má ještě smysl, tak pak vyškrabat až na zdravé dřevo a natřít stromovým balzámem. Praskání to nezastaví, ale zabrzdí hnilobné procesy a trouchnivění. Já bych si asi udělala fotodokumentaci a milý sad radikálně asanovala. Na podzim už bych měla vysazeno několik ovocnanů vhodných do těchto podmínek. Můžete foto poslat nějakému arboristovi nebo si ho pozvat, jestli má smysl dělat cementové výplně dutin a stříšky nad trhlinami.
Mohol som dopisat este k povodnej mojej otazke. Sice stromy su uz stare ale okrem toho ze maju velku a kosatu korunu su na nich aj 3-4 odrody, ci uz je to hruska alebo jablon a slivka. Kazdopadne si myslim ze stoji za to zachranit taky to strom.Nove stromy a to mi urcite date za pravdu uz nie su take aby zili tolko rokov.
Tak to Vás chápu. Těch několik odrůd na jednom stromě je paráda. A pokud stromy plodí, tak se asi vyplatí udělat nějaké fígle, jako přemostění. Na to bych si asi našla na konzultaci nějakého pěstitele starých odrůd ve svém okolí. Jinak dneska se plno lidí vrací ke starým místním odrůdám a nabídka už je.
proc nektere stromy praskaji nevim. Dela to jeden strom z nekolika na zahrade, pravdepodobne spatna podnoz.
Nekdy to ma strom proste za sebou.
Nekdy lze zabranit praskani vapnenim kmenu, aby se kmen moc nerozehrival a nepraskal.
Co se tyce ochrany
- mazalo se to drive jilem, aby se nedostala voda do kmene a nehnil.
- osetreni - odstranit stare poskozene drevo a klidne natrit disperznim lepidlem. Nekdy to pomuze, nekdy ne.
Já jsem na své zahradě vyhodnotil, že stromy mají dále suché větve a už neplodí a když, tak plody jak s Frňákovníku (Tři veteráni).
Pokácel jsem je a plánují výsadbu nových.
Natírat vyschlou větev kravským ho*nem mi příjde jako blbost. Stejná blbost jako přesadit vyschlej a mrtvej kaktus za vidinou oživení.
Ale třeba někdo ze zahrádkářů poradí nějaký zázrak.
No nemal som prave na mysli natierat vyschnute konare, ale to ze na kmeni stromu sa vytvori prasklina a otvara sa cim dalej tym viac.
jak to napsal @tt, tak bych souhlasil s tím, v jakém je to stavu (stádiu), zda to ještě má cenu. Aby prořezy vůbec něco zůstalo a to něco uzavřít něčím, aby do toho nepropršelo a nezhnilo to celé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.