Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alternativní pěstování brambor

Od: turista odpovědí: 14 změna:

Zdravím, jak lze pěstovat alternativně brambory?

V speciálním květináči na to určeném, nebo v pytli a v jakém (igelitový, jutový hnědý, jutový bílý)?

Jaké máte kdo zkušenosti? Zkoušel tady někdo něco?

Díky předem za info.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jitka*
hodnocení

1x

Ano zkoušeli jsme s manželem.Na prd... Kolik toho chceš vypěstovat a proč? EKO? Kolik jich nasázíš do toho pytle?

Nám vyrostly malé a za tu dřinu to nestojí. Tj jako bys chtěl doma pěstovat pšenici v akvariu.

turista
hodnocení

@jitka

Není plac, záhon na brambory, takže proto. Vypěstova aspoň něco, víc než vložim.

Malé to znamená co? Jako korálky? A v čem? Pytel a jaký, a nebo to bylo v květináči?

hodnocení

1x
Dobrý večer. Nejlépe je bramborám na záhonech. Ale ne každý si to může dovolit, z různých důvodů. Různé alternativní druhy pěstování nemívají tak velkou výnosnost. My pěstujeme brambory na poli, ale také v pytlích. V těch otvíracích, co se dají koupit. My je dostali od dodavatele k otestování. Uvádí se,že by měla být vyšší výnosnost. U nás se bramborám daří v záhonech hojně,takže brambor na zimu dostatek. Ale i v těch pytlích se dá s úspěchem pěstovat. Budeme se držet při zemi a pěstovat v pytlích brambory pro svoji vlastní potřebu a ne s plánováním na uskladnění, tedy nebudeme očekávat ohromné výnosy, pak je pěstování brambor v pytlích příjemným zpestřením. Brambory nejsou nikterak hodně náročné na péči a doma vypěstované chutnají moc fajn. Doporučuji vyzkoušet;)
turista
hodnocení

@deny276 Díky! Jinak zkušenost s tím dvojdílným květináčem na brambory určený asi nemáš? Mě by zajímalo srovnání ten pytel versus tento květináč, co bude lepší.

Mívali jsme od Prosperplast tyto dvoudílné. Vzpomínám si,že mamce se s tím "tak nějak divně manipulovalo". Už si nepamatuji přesně,ale myslím že to šlo špatně "tahat". A byly takové křehké. Ale každému vyhovuje něco jiného. Dnes už tyto květináče nebývají drahé, cena se pohybuje kolem dvou stovek. Nevím kolik máte místa, můžete zkusit kombinaci, pytle+ květináče a uvidite, co bude vyhovovat lépe Vám;)

hodnocení

1x
Pokud to chcete pro zábavu a pár vlastních malinových brambůrek na podzim, tak ok. Ale ekonomicky se vám určitě víc vyplatí koupit si po sklizni pytel brambor od pěstitele, nebo obchodníka. Nepíšete, jaké máte možnosti, ale pokud budete muset sadbu, substrát a pytle, nebo nádoby kupovat, tak prostě budete v mínusu, a to nepočítám práci.
My pěstujeme brambory na políčku i v zahradě a je to tak na hraně, aby to stálo za to. Tedy spíš nestojí, spíš jde o ten fajn pocit, když si člověk v sobotu ráno před vařením jde pár nových brambor podhrábnout.

jitka*
hodnocení

0x

Jak píšu za tu dřinu to nestojí! Zkus rajčata?!

hodnocení

0x

Také jsme jednou, vedle klas. pěstování na záhonu "naskočili" na radu vypěstovat brambory jen tak na povrchu trávníku v hrůbku z kompostu a pak mulčovaném posekanou trávou. Brambory pěkně rostly, i hlízy byly pěkně velké, ale! Prostředí mulčované trávy se zalíbilo hryzcům, takže před sklizní po celé délce hrůbku "metro", část hlíz /ty menší/ odnesená do zásobáren, zbytek /ty větší/ poškozen při "ochutnávání". Takže alternativa jednou a dost! *smich*

liska5
hodnocení

0x

To byla kdysi taková metoda pěstování v ojetých pneumatikách. Jedna se položila na slunné místo někde na dvorek, nasypala se do ní nejdřív sláma, pak posekaná tráva a navrch zemina, a zasadily na povrch brambory. Jak vyrostla nať, přidala se druhá pneumatika a dosypávalo se a zalévalo, aby rostlina tvořila kořeny a hlízy v dalším patře. Nevím, zda to vyšlo na všechny 4 pneumatiky, ale nakonec se na podzim sloupec zboural a prý v něm bylo brambor dost. Znám to jen z vyprávění. Mne by odradila ta neekologická guma, ale něco na tom bude. Mně takhle prorostla jedna zapadlá brambora kompostem možná 60cm.

turista
hodnocení

Díky za info. O tom pěstování v slámě jsem myslel taky slyšel, ale spíš asi v balíku nebo spíš vůbec podrobně, jenom psáno pěstování v slámě, takže asi v balíku slámy.

hodnocení

0x

Je tady zmíněno pěstování ve slámě. Když jsem měla zahrádku, pěstovala jsem brambory standartním způsobem, jenom jsem připravenou brázdu bohatě vystlala čerstvě posekanou trávou, do ní vložila předklíčené brambory, opět překryla vrstvou trávy, a normálně zahrnula zeminou. Výsledkem vždy byla bohatá úroda nádherných brambor, zdravých a perfektně čistých bez zbytků hlíny, jako by byly umyté. Jo, není to odpověď na otázku, ale...

makk
hodnocení

0x

Nezkoušel jsem, ale mohlo by fungovat pěstování v sudu. 200l sud, na dno dáte trochu hlíny, několik sadbových brambor a opet trochu hlíny. Jak brambory rostou, přisypáváte další hlínu tak, aby vždy koukaly jen vršky natí dokud sud není plný. Na podzim vysypete a máte plný sud brambor :) (plný ne, ale úroda je prý dobrá).

doplněno 14.03.23 10:22:

Více např zde: cs.tomathouse.com/...

Není 200 l sud vysoký? Možná rozpůlit na dva.
makk

Já to kdysi slyšel takhle. Půlka mi připadá zas málo, možná tak 2/3.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]