Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jak lze pěstovat alternativně brambory?
V speciálním květináči na to určeném, nebo v pytli a v jakém (igelitový, jutový hnědý, jutový bílý)?
Jaké máte kdo zkušenosti? Zkoušel tady někdo něco?
Díky předem za info.
Ano zkoušeli jsme s manželem.Na prd... Kolik toho chceš vypěstovat a proč? EKO? Kolik jich nasázíš do toho pytle?
Nám vyrostly malé a za tu dřinu to nestojí. Tj jako bys chtěl doma pěstovat pšenici v akvariu.
@deny276 Díky! Jinak zkušenost s tím dvojdílným květináčem na brambory určený asi nemáš? Mě by zajímalo srovnání ten pytel versus tento květináč, co bude lepší.
Také jsme jednou, vedle klas. pěstování na záhonu "naskočili" na radu vypěstovat brambory jen tak na povrchu trávníku v hrůbku z kompostu a pak mulčovaném posekanou trávou. Brambory pěkně rostly, i hlízy byly pěkně velké, ale! Prostředí mulčované trávy se zalíbilo hryzcům, takže před sklizní po celé délce hrůbku "metro", část hlíz /ty menší/ odnesená do zásobáren, zbytek /ty větší/ poškozen při "ochutnávání". Takže alternativa jednou a dost!
To byla kdysi taková metoda pěstování v ojetých pneumatikách. Jedna se položila na slunné místo někde na dvorek, nasypala se do ní nejdřív sláma, pak posekaná tráva a navrch zemina, a zasadily na povrch brambory. Jak vyrostla nať, přidala se druhá pneumatika a dosypávalo se a zalévalo, aby rostlina tvořila kořeny a hlízy v dalším patře. Nevím, zda to vyšlo na všechny 4 pneumatiky, ale nakonec se na podzim sloupec zboural a prý v něm bylo brambor dost. Znám to jen z vyprávění. Mne by odradila ta neekologická guma, ale něco na tom bude. Mně takhle prorostla jedna zapadlá brambora kompostem možná 60cm.
Je tady zmíněno pěstování ve slámě. Když jsem měla zahrádku, pěstovala jsem brambory standartním způsobem, jenom jsem připravenou brázdu bohatě vystlala čerstvě posekanou trávou, do ní vložila předklíčené brambory, opět překryla vrstvou trávy, a normálně zahrnula zeminou. Výsledkem vždy byla bohatá úroda nádherných brambor, zdravých a perfektně čistých bez zbytků hlíny, jako by byly umyté. Jo, není to odpověď na otázku, ale...
Nezkoušel jsem, ale mohlo by fungovat pěstování v sudu. 200l sud, na dno dáte trochu hlíny, několik sadbových brambor a opet trochu hlíny. Jak brambory rostou, přisypáváte další hlínu tak, aby vždy koukaly jen vršky natí dokud sud není plný. Na podzim vysypete a máte plný sud brambor (plný ne, ale úroda je prý dobrá).
Více např zde: cs.tomathouse.com/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.