Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Semena F1, co to znamená?

Od: etela® odpovědí: 11 změna:

Co znamená označení F1 na sáčku se semeny? Mohou se z takových rostlin odebírat semena na další pěstování?

Děkuji za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

První filialní generace. Cílené křížení rodičů, aby potomci měli požadované vlastnosti. V další generaci se tyto vlastnosti štěpí. Nové potomstvo už nebude mít stejné vlastnosti, ale různé.

doplněno 10.03.23 09:07:

Při štěpení vlastností nejde jen o velikost, barvu, chuť, atd., ale i odolnost proti chorobám a škůdcům.

ben®
hodnocení

5x
Dobrý den, semínka se odebírat mohou, ale jsou už bez záruky původních vlastnosti (napr. u rajčat muže byt menší úroda a menší plody). Zdravím!
xman

@ben Jsou nejake odrudy zeleniny, treba rajcat, ktera nejsou popsané jako F1, ale přitom to jsou? Ptám se čistě teoreticky, ze zvědavosti, nevyznám se.

id
Nejsem Ben, snad odpověď nebude vadit. Mrkněte na parmaseminka.cz Jsou to nešlechtěné odrůdy zeleniny a květin, z nich si můžete sbírat semena a vždy nové rostliny mají stejné vlastnosti. Léta pěstuji na záhoně a v nádobách rajčata Latah, jsou ranná a mám vždy rajčata dříve než sousedi ve skleníku.
ben®

id - nevadí a (i za tazatele) děkuji.

xman

@id

Děkuji. Jinak v jakých nádobách, kalfasy, květináče, nebo i pytle? Stačí květináč klasický, nebo lepší bude větší samozavlažovací určený npředevším na rajčata (mají ho např. v OBI, je tam nálepka s rajčatama)?

id
Nepíšete jaká rajčata chcete sladit. Já veliká tyčková nesadím, jsme na větrné hůrce na horách, pomalu zrají. Pro keříková rajčata Latah mám 10 l bílé kýble ( ze stánku se zmrzlinou) a 3 velké kuchyňské lavóry. Mini 20 cm vysoká rajčata, také od Parmasemínek, mám v samozavlažovacích truhlíkách místo muškátů.
Čím větší rajčata, tím potřebují více zeminy a tím pádem větší nádobu. Vysoká tyčková rajčata bych sadila do bílých pytlů, je vidět jak dakeko je hlína zalitá.

hodnocení

2x

F1 u semiem znamená,že je to hybrid,má svoje vlastnosti,väčšinou samoopelivý,väčšie výnosi a je drahší. No nevhodný pre pestovanie semien z neho.

hodnocení

0x
Nedoporučuji to , hlavně u rajčat . Jednou jsem koupil rajčata velká jako pěst a z odebraných semínek mi poté vyrostla jako rybíz *haha*
xman

@mario

A chutove F2ky ty "rybízovky" byly jaké?

riva
hodnocení

0x

Tatínek jedna odrůda, maminka druhá. Ze semen směs různých vlastností, ale vše jedlé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]