Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč mi neprospívá palma

Od: bbb® odpovědí: 2 změna:
Mám dva roky tuto palmu na parapetu u okna. Hnědou listy. Myslela jsem ze je prelita tak jsem presadila a teď nezalevam. Vůbec nevyrostla za tu dobu, spis je menší. Co s tím?
Proč mi neprospívá palma

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

6x

Toto je Chamaedorea elegans, která patří k zakrslým palmám. Nesmí na plné slunce, to jí vyšisuje listy. Potřebuje polostín, vlhký vzduch /pravidelně rosit/. V suchém vzduchu ji často napadnou svilušky. Prohlédněte listy. Úplně nezalévat je nesmysl, stejně tak přelití je špatně. Pak je dobré ji mít v podmisce, aby bylo vidět protečení. Případně jí z obalu vylít přebytečnou vodu. Teď v zimě se doporučuje chladnější místnost a ubrat na zálivce.Myslím, že chyba byla v přemístění na slunce. Na okno ano, ale na severní. .

perditax
hodnocení

4x

Je možné, že vaše palma trpí nedostatkem světla nebo nedostatkem vlhkosti vzduchu. Pokud máte palmu umístěnou na parapetu u okna, mohou být hnědé listy způsobeny přímým slunečním zářením. Palmy by měly mít jemné světlo a přímé slunce by se mělo omezit nebo eliminovat.

Dalším možným důvodem hnědnutí listů může být nedostatek vody. Palmy potřebují pravidelnou zálivku a musí být zalévány tak, aby se vlhkost dostala do celého kořenového systému. Pamatujte si, že přelití může také poškodit kořeny.

Je možné, že rostlina může mít také problémy s kořeny nebo škůdci, jako jsou mšice nebo třásněnky. Pokud se situace nezlepší po několika týdnech pravidelné péče, měli byste zvážit, zda má vaše rostlina nějaké problémy s kořeny nebo škůdci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]