Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký benzínový rotavátor/kultivátor, tuhá půda

Od: zahrada odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,
potřeboval bych poradit, jaký koupit rotavátor nebo kultivátor, který bude pracant. Samozřejmě bych nejraději Terru Vari, ale je mimo můj rozpočet a v bazarech jsou buď drahé nebo veteránské kousky, o které se neumím postarat (servisovat si to sám).

Potřebuji ho na obdělávání cca 500m2, nárazově 2.000m2, ale to jen první rok. Pak na větší část pozemku chci zasít louku.

Našel jsem např Benzínový kultivátor – 7 HP | PM-GGS-700M, poradíte lepší? Cena do 30.000 popř 40.000Kč pokud bude mít více příslušenství.

Děkuji

Jaký benzínový rotavátor/kultivátor, tuhá půda

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No a ten nový vám kto bude servisovať? Záruka ešte ako tak,no potom už vám to nik neopraví a servis bude možno jeden-dva v republike. Vám ako Čechovi odporúčam kúpiť si Vari a o servis je postarano skoro v každom okresnom meste. Sám mám Vari od 1992 roka a v rotovátori som akurát menil olej.

doplněno 07.03.23 18:09:

Rotovátor,sú to vlastne rotačné brány a brány alebo rotovátor sa používajú na úpravu pôdy po orbe. Na oranie je pluh,nie rotovátor.

Možná by to chtělo odkaz, kde se odpovídající doporučovaný kultivátor Vari dá koupit.

hodnocení

0x
A budete mít někoho kdo vám na podzim zorá nebo to budete dělat ručně? Dělal jsem párkrát u prarodičů zhruba 500m2 kultivátorem za 6tis a šlo to hezky, jen to muselo být zorané a přemrzlé.
zahrada
hodnocení

Na takový kousek je právě drahé zavolat si velký traktor. Rád bych byl soběstačný.

Ještě mě zaujal tento, asi lepší výrobce: lacinazahrada.cz/...

Jaký benzínový rotavátor/kultivátor, tuhá půda #2
makk

Jen bych rád upozornil, že kultivátor neoře, ale kypří, což je něco zcela jiného. Orba se dělá na podzim a účelem je určitou tloušťku půdy (třeba 15cm) otočit vzhůru nohama. Kultivace se dělá na jaře a účelem je půdu nakypřit.

Tohle vypadá konstrukce jako Mountfield, řemeny a řeťězová převodovka. Já starého MF mám a celkem mi to vyhovuje, je to primitivní a snadno doma opravitelné. Ale dost lidem ten pohon řemeny nevyhovuje, není to tak komfortní, jako klasická převodovka.
A taky nepíšou, co je to k tomu za pivo. ;)
zahrada
hodnocení

Děkuji, vím že pluh půdu otočí hore nohy kdežto rotavátor ji jen promíchá. Některé mají uvedenou pracovní hloubku až 30cm. Podle mě to stačí. Teď je pozemek neudržovaný a traktor si řekl 30.000 jako paušál za celý den i když to má na 2 hodiny. Tak přemýšlím nad něčím co bude stát stejně, ale po té mi zůstane na další údržbu pole.

Chci zvládnout jen ty hezčí části pozemku a horší nechat "vyhnít". Nepotřebuji hned celý pozemek užívat.

30 000 je nesmysl, oslovte někoho jiného.

tomkk taky mám starého mounfielda, jsem spokojený, stíhla 600m2 v pohodě, teď dělám jen polovinu, orbu už dělat nebudu ale na to kypření v pohodě. I když si někteří myslí že je to sranda, je to makačka

makk

Za 30k koupíte starší Terru nebo Fortschritt včetně pluhu i rotavátoru. Takže můžete orat i kypřit. Fortschritt má motor ze Simsona, nic jednoduššího a spolehlivějšího snad nemůže být.

hodnocení

0x
U této techniky je docela problém, pomud si ji neumíte sám servisovat. Začne to tím, že v tom na podzim necháte benzín a na jaře se zde budete divit, proč to nestartuje. To se spíš běžte zeptat do nejbližšího servisu zahradní techniky, co vám doporučí a co budou ochotni servisovat.
Ale do těch jednorázových 2000 m2, bych se s něčím takovým snad raději nepouštěl, zvlášť pokud je to prorostlé a neudržované. Raději bych zaplatil někomu s pořádným strojem.
doplněno 07.03.23 13:57: Myslím, že nevíte, do čeho jdete. Tuhou neobdělávanou půdu takovýto kultivátor sice třeba i zvládne, ale nefunguje to tak, že to jen tak snadno prohrabává do 30 cm a vy za tím jdete volným krokem. Tuhou půdou se to prokousává prakticky po centimetrech. Těch 2000 m2 byste tím dělal několik dní a hobby mašinu na tom odpravíte. A sebe taky, budete mít tak vytřepané ruce, že už první večer u večeře ani neudržíte lžíci.
doplněno 07.03.23 14:08:

Tady se můžete podívat na reklamní video na toho Puberta. I pravidelně obdělávanou kyprou půdou se to prokousává pomalu. A podívejte se, co to dělá, když zajede do neobdělaného, jak je potřeba s tím zápasit a na každém metru vytahovat namotanou trávu (to čištění nožů na videu není, ale dojde vám to, když se podíváte, jak je to tam okamžitě nabalené).

Jako pomocník to je, ale má to svoje limity.

zahrada
hodnocení

Máte pravdu. Zkušenost s rotavátorem a je to tak, že člověk stojí na místě a drtí to, aby se zahral níže a pak pomalu vpřed. Ten Pubert má i pluh s tím už by to smysl dávalo, ne? Je mi jasné, že to projedu jednou a budu rád, když přeořu hloubku 8cm, ale v dalším kole bych se mohl dostat třeba na 15cm a to už mi stačí. Nepotřebuji hlubokou orbu. Děkuji za názor.

hodnocení

0x

Než tyhle moderní věci, raději se poohlédnout po bazarech. Po zkušenostech s hopsacím rotavátorem Vari jsem zakoupil Agzat s taženým rotavátorem a motorem Honda. Před 25 lety. Závady na motoru žádné, u převodovky vystřelil jednou simering a měnil jsem klapačky v kolech.To vše. Na velké zahradě tohle zničíte nebo tam necháte ruce.

zahrada
hodnocení

Nakonec jsem se rozhodnul pro Hondu Vari s bohatým příslušenstvím z bazaru. Zaplatím výrazně více, ale také více zvládnu.

Dokáže někdo odhadnout rychlost práce s Vari? Myslím za jak dlouho se dá zvládnout orbu 500m2, když to budu mít natrénované. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]