Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Množení Kalanchoe

Od: kalanchoe* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak nebo jakým způsobem se tato rostlina Kalanchoe množí, předem děkuji za vaši odpověď.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Česky se jmenuje Kolopejka a velmi snadno se množí řízkováním.

kalanchoe*
hodnocení

Děkuji za dobrou odpověď :) jsem zde plně spokojen :))

lidka*
hodnocení

0x

Já jsem měla několik kolopejek, červenou, růžovou i bílou. Vždycky se mi podařilo udělat pěkné odnože. Ony opravdu krásně pustí kořínky, ale tím většinou úspěch končil. Teď mám opět udělané odnože, ale je to skutečně můj poslední pokus. Už jednou jsem četla, že je lepší po odkvětu se s kytičkou rozloučit. Jejich cena je okolo 60 Kč a skutečně dlouho udělá doma parádu. A dneska jsem si opět ověřila, že je lepší se nepouštět do řízkování. Viz rada:

Něco navíc:
Kolopejky je nejjednodušší pěstovat jako jednoleté a po odkvětu odstranit, protože je celkem obtížné je přezimovat tak, aby i příští rok vykvetly (jsou to krátkodenní rostliny).

No, Kalanchoe je mnoho druhů. Například Kalanchoe Pinnata se množí zcela sama tak, že její potomstvo vyrůstá na okrajích jejích listů. Po opadu začnou růst všude tam, kde je trochu zeminy a snadno se uchytí...

lidka*

Já jsem vždy měla jenom Kalanchoe blossfeldiana (snad jsem to napsala dobře), ale vždy jsem měla problém s tím, že nekvetla. Odnože zakořenily bezvadně - měla jsem je nejprve ve vodě. Ale jak jsem psala, tím to končilo. Nejsem moc veliký znalec, jenom mám kytky moc ráda a nemám to srdce vyhodit jedinou odnož, tak zásobuji celou rodinu a dříve i kolegyně. Ale co vím, ani jim se s kolopejkou moc nedařilo. Jednou jsem měla tři kolopejky a myslela jsem si bláhová, že dám do jednoho květináče různé barvy. Takže teď jsem to vzala jako fakt, že se to musí různě zastiňovat ... *nevi* Kousek ode mne je "květinka" a často to kolopejka vyhraje pro své krásné barvy květů. *slunce*

lm®

Já jsem na tom jako Lidka,namnožit není problém,ale nekvetou potvůrky.Někde jsem četla,že se přes ně má dát krabice aby měliy delší noc,ale nezkoušela jsem to.

lidka*

Lenko, zde je popis pěstování včetně zatemňování:

Pěstování:

• Teplota: Běžná pokojová teplota, v zimě nejméně 10 až 15 °C. Pro růst, založení a vývoj květů je optimální teplota 18 až 21 °C, při vyšších nebo nižších teplotách se květy zakládají neúplně nebo opožděně. Po vykvetení stačí teplota 16 až 18 °C, při teplotě 15 až 16 °C dojde k intezívnějšímu vybarvení květů.

• Umístění: Dobře osvětlené místo, ale chránit před přímým poledním sluncem, proto je vhodné pro letní umístění východní nebo západní okno a v zimě okno jižní. Kalanchoë je krátkodenní rostlina, proto v přirozených podmínkách vykvétá na jaře, ale umělou úpravou délky dne na 10 až 12,5 hodiny ji lze přivést ke kvetení kdykoliv. Po odkvětu je dobré rostlinu na dobu 4 až 5 týdnů zakrývat a vytvořit jí tak den dlouhý jen 10 hodin - doporučuje se ji zatemňovat např. v době od 18 do 8 hodin. Po tuto dobu by také rostlina měla být umístěna na poněkud chladnějším místě (asi 16 °C).

• Zálivka: Při zálivce důkladně provlhčit substrát, ale další zálivka až po jeho vyschnutí. Při nadbytku vláhy a při nižší teplotě může dojít k hnilobě báze stonků a listů.

• Přesazování: Každý rok po období jarního odpočinku do humózního, vzdušného a dostatečně propustného substrátu, např. do směsi rašeliny a minerální zeminy smíchané v poměru 1:1 nebo do směsi rašeliny, kompostované kůry a minerální zeminy v poměru 2:2:1. Hodnota pH by měla být v rozmezí 5,5 až 6,5.

• Množení: V létě vrcholovými řízky s 2 až 3 páry listů. Řízky zasadit do květináčů o průměru asi 7 cm a udržovat při teplotě 20 až 25 °C, zakoření asi za 14 dní.

lm®

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]