Ahoj, moc prosím o radu. Snažím se zachránit palmu po mamince, která se o ní pečlivě starala, ale v srpnu zemřela a od tě doby měla palma standardní péči pokojové rostliny, trocha zalití, nic víc. Palma měla celkem dost listů, ale jinak je celkem malá, po těch měsících už ani nemá moc listů a to co má je spíš suchý. Myslíte že je po ní a už se nemám o nic snažit nebo by se ještě dalo něco dělat? Posledních pár týdnů měla kropený listy celkem pravidelně, ale nepozoruju změnu.
Většině palem ublíží spíš ulití než usušení. Dokonce i palma konopná která u nás je schopná přezimovat venku často někomu zajde ne kvůli tomu že umrzne ale proto, že je v nepropustné půdě a v zimě jí v bahně u hnijí kořeny. Jestli umoření mokrem není váš problém, asi by to chtělo vyměnit substrát. Buď bude už vyžilý nebo tam dokonce můžou být třeba žížaly a ožírat kořeny.
@michal@liska5 Je to určitě palma. Nebo alespoň s tím jsem to kupovala. Je dovezená z Kanárských ostrovů jako suvenýr, prodávali to tam v malých plastových obalech za asi 5€. Ale konkrétní druh bohužel nevím. @mario Přelitá určitě nebude, spíš právě asi suchá, škůdce nevidím… @totak Je v bytě, na žížaly to nevidím a přesazená nevím kdy byla, může to být tak rok. Dovezla jsem jí v květnu 2019, od tý doby byla přesazená tak třikrát…
Je - nebo spíše to byla klasická datlová palma. Ovšem v takovém stavu doufat, že se probere...Samozřejmě je po ní. Na vyhožení. V takovém mrtvém stavu musí být snad už několik měsíců,
@sisi To jste mě nepotěšila. V srpnu to byla ještě krásná palma, ale pak byly jiný starosti a až před měsícem jsem koukala jak odchází, začali jsme se jí pořádně věnovat, ale to už vypadala nějak takhle podobně.
liska5
Jednou jsem koupila datle s peckou a pár těch pecek jsem pokusně nastrkala do květináče. Jedna vyklíčila a za pár let z ní byla palma datlová. Ta Vaše mohla být jiný druh. Moje datlová byla odolná, pevná, ostrá, a hlavně vlastnoruční!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.