Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat levně vyvýšený záhon?

Od: karlosdos* odpovědí: 23 změna:

Jsem důchodce , mám zahrádku a potřebuji vyrobit aspoň dva záhony vyvýšené.

Z čeho bych je měl vyrobit , aby to nebylo moc drahé.

mám záhony dlouhé 3 m a šíroké 90cm.

Poraďte mi prosím .

děkuji.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Co je u Vás moc drahé? je X pořadů a možností, takže to je spíše otázka toho, kolik do toho chcete investovat, o zručnosti a třeba i nářadí.

Můžete udělat klasické vyvýšené jen nad zem, kde budete muset vyřešit ještě nějakou ochranu proti hlodavcům(pletivo), nebo na krátkých nohách, kde Vám tato nutnost odpadá. Poté materiál stěn, můžete koupit prkna a ty natřít, můžete koupit přihrádky na palety a jen poskladávat na sebe, můzete koupit fošny a udělat to pořádně apod.. Plus nátěr, ošetření proti vodě nopovou folii.

karlosdos*
hodnocení

Dřevo je drahé, udělám to asi z osb desek , nechám si je nařezat na míru a potom to jen smontuji. Všechno to co ukazují na internetu různí výrobci je drahé a nenašel jsem nikoho , kdo mi to udělá na míru.

tomas13
A nechat si je nařezat je levné? :D když si to uriznes sam tak ušetřis ;) ještě tam dát nopovou fólií
karlosdos*
hodnocení

u nás v Jihlavě je dřevosklad Vaněk a tam mi desky rozřežou a ještě i dovezou na zahradu . Jak byh se s tím řezal , když tam nemám elektřinu ,?

osb deska Vám vydrží pár dešťů než vykvete a můžete to vyhodit, ale jak chcete :)

jendad

To je pravda . OSB na exteriéru moc nevydrží . Navíc máte poloviční tlouštku oproti prknum z pily (za tu cenu) . Na pilách dělají i neosámované prkna což je ještě levnější.

hodnocení

1x

Postavila jsem si z cihel. Dovnitř černou netkanou textilii, aby neprorostl plevel (na dno a boky až skoro nahoru). Až půjdu na zahradu, můžu nafotit.

Na delších stranách jsem dělala takové jako sloupky (nevím, jak se to odborně jmenuje, ale místo cihlu rovně jsem ji dala kolmo delší stranou dovnitř, zase skoro až nahoru). Drží to, funguje to bezvadně. Ale mám staré dobré cihly.

budu taky rád za fotky, děkuji

Tady je slíbené foto. Červeně označená místa jsou cihly ne ve směru zdi, ale dovnitř, aby zeď držela. A drží. Jen jsem to trochu odflákla a cihly se pořádně nevážou. Nemám obdélníkový záhon, ale tvarovaný podle cesty, tak to bylo trochu náročnější. A také je to v mírně svažitém terénu. Teď to není uklizené, ale s ošetřovaným porostem to vypadá fakt dobře.

Jak udělat levně vyvýšený záhon?
To se vam ale musí v mrazech rozjíždět. I když samozřejmě takto na sucho to až tak nevadí a když tak to po pár letech zase vyberete a srovnáte.
makk

Taky jsem to zvažoval takto nasucho z cihel. V mém případě hlavně proto, že nevím jak se zbavit starých cihel :).

Nerozjíždí.

Záhon tam byl cca 10 let a držel, i v tom svahu. Důležité jsou ty vnitřní "sloupky",které jsou taky vyzděné nasucho a zasahují těch cca 15 cm (1/2 cihly) dovnitř. Vloni jsem ho předělávala jenom z toho důvodu, že jsem posunula průchozí cestu, tak aby nevadil. Ale pravda je ( a to mě překvapilo ), že se za těch 10 let "zanořil". Pozorovat to nešlo, ale když jsem likvidovala zbytky starého, byly v zemi někde skoro 2 vrstvy cihel. Postavený byl stejně jako tento na travnatém porostu. Jenom jsem u starého neměla danou tu textilii, tak do záhonu občas nějaký plevel prorostl.

A ano,občas, když se opřu, tak se horní cihla posune. Ale víc ne.

makk

Na tom není nic překvapujícího, že se zanořil. Zatížila jste zeminu, tak si to sedlo. I nově postavený barák si sedne. Pokud to chcete omezit, začněte zdít 15-20cm pod zemí a první řadu podsypte pískem. Tzv "rostlý" terén, tedy to s čím se léta nehýbalo a nezasahuje tam vegetace (kořeny) sedá mnohem méně.

Mě to překvapilo, ale nevadilo mi to. Teď jsem taky žádné základy nedělala. Jenom mi tam řáděj slípky, proto to tam vypadá, jak to vypadá. Na záhoně jsem jim nechala růžičkovou kapustu 2. jakosti, ať se tím bavěj. Zemina si taky sedla, za pár dní tam dám vrstvu hnoje a navezu další zeminu.

Přemýšlím si postavit ještě nějaké další. Jenom tu zeminu nevím, kdo by tam navezl.

makk

Zemina jednak sedá a jednak se částečně vyplavuje spárami, což taky pak vypadá, jako sedání zídky. Takže ve skutečnosti nesedá tolik. Ale jak píšete, není třeba to řešit.

hodnocení

1x

Já mám záhony udělané z recyklovaného plastu. Deska o rozměru 200 x 80 x 2 cm stojí od 870,-Kč. Koukněte na recyklace.cz, velký výběr, firma to za mírný poplatek nařeže na vámi požadovanou míru. OSB desky se vám po pár letech rozpadnou.

jm
hodnocení

1x
Palety zdarma za odvoz, trochu práce...
Začínám na jaře, palety už mám
karlosdos*
hodnocení

taky přemýšlím o těch paletách , ještě čím to vyplnit, Viděl jsem u souseda , že tam má slámu a na to teprve hlínu . Protože kdyby to měl člověk kupova t zahradnický substrát v pytlích , tak to bude dražší než ten zvýšený záhon. Teď ještě sehnat ty palety? jsem z Jihlavy.

V plánu mám spojit 3 metry dlouhé palety na 80 cm šířku - spojit paletami na krajích a po 1 metru - dovnitř chci dát nopovou folii a dolů větve z ovocných stromů po jarním střihu. Hlínu pak z okolí (když někdo staví dům, kope jámu na bazen ... - dává za odvoz).

Palety jsem sehnal od souseda, který jezdí s nákladním autem - předá zboží a palety nikdo nechce... - vozí právě věci typu bazén, koberce,... - takže dlouhé palety.

Na palety se můžete zeptat nějakých dopravních podniků v okolí.

karlosdos*
12.02.23 14:08
hodnocení

Děkuji.

karlosdos*
hodnocení

děkuji, zkusím to , tak má vypadat rada , od toho to poradte je.

kalosdos
hodnocení

0x

To bude asi nejlepší řešení z těch palet. Někde se potám prostřednictvím inzerátu na BAZOSU , také na tu hlínu , nebo slámu.

farm
hodnocení

0x

Moje levné záhony sestávají z rovných klád asi 10 - 20 cm v průměru naskládaných v zajímavém půdoryse záhonu. Obrys. Do toho je navožená "výška" = hlína z kopřiv. A "výška" každoročně přidávaná o lesní humus a nyní popel z kůrovcového pálení větví = alkalizace pro levanduli či měsíček lékařský...Ty klády jsou zapřené kolíky. Když dřeva pohnijí, stále obrys zůstává a přidají se třeba jiné klády, nyní ozdobnější bílé z břízy u malého fazolového záhonu. Ty fazole jsou fialové a fantastické k jídlu. Nestojí to nic - jen práci a čas. Blízký je les.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]