Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych prodloužit život staré třešni, ve které se v minulosti vytvořila dutina. Dřevo v dutině je nahnilé či suché a prolezlé, jsou tam nějaký larvy a brouci. Třešeň je stará a pomalu asi usychá. Nevím, zda usychá, protože je napadená nebo zda je napadená, protože usychá. Koruna je poměrně symetrická. Na kůře je mech, lišejník.
Napadlo mě vybrat napadené dřevo a něčím přeplácnout - např. vápno. Před dávnými lety se to dělávalo, ale dnes se to moc nedoporučuje - změní se rozložení hmoty ve stromu, i larvy mají právo na život apod. Nebo alespoň odstranit vrchní skořepinu, aby se ptáci(pan Strakapoud) mohli dostat k napadenému dřevu uvnitř.
Každopádně bych chtěl zavápnit alespoň kůru a nevím, zda i tu dutinu ať už vyčištěnou nebo nevyčištěnou.
Mohl byste mi někdo poradit co s tím, aby to neuškodilo a trochu pomohlo?
Děkuji.
Napadené a uhnilé dřevo bych odstranil až do zdravého.Vykotlanina by měla vyschnout a udělat nad ni např. plechovou stříšku,aby tam nepršelo a drželo se tam stále sucho.Pak dezifikovat,vytřít štěp.voskem.Kmen se vápní jen proto,aby na jaře strom nezačal brzo kvést,do dutiny vápno ne.Základ je,aby se tam nedostávala voda a nedrželo se vlhko.
Děkuji za odpovědi.
Ještě jsem se chtěl zeptat na tu třetí fotku (nebo na ty, co jsem ještě přiložil). Je na ní vidět usychající větěv, kůra začíná odpaddávat. Větev však ještě není komplet suchá, dokonce jsou na ní čerstvé pupeny - jak bylo v lednu teplo.
Doporučili byste ji uříznout nebo nechat ať uschne kompletně a teprve pak uříznout?
Nevíte zda jsou larvy důsledek usychání dřeva nebo zda jsou příčina?
Děkuji
Na té zahradě jsou stromy 40+ a postupně usychají, ale jak jsem psal výše, chtěl bych je udržet co nejdéle. Jsem si vědom, že se to nemusí podařit. Nejsem zastánce moderního stylu - nerodíš, tak pokácet/nechat sežrat červama a vysadit nové.
Jestli má třešeň dobré plody,naroubujte si ji než starý strom odejde.Jak je ta díra po dřevokazném hmyzu,mrtvou kůru odstraňte,shnilé dřevo taky.Myslím, že strom má ješte sílu,co je vidět na tom,jak se snaží zatáhnout rány mladým pletivem/kalus/.1/3 lýka chybí,možná se to lýko dotáhne.Když tam už hmyz není,ránu začistite,dezinfikujte a suchou zatřete štep.voskem,příp. skombinujte ovázaním lýkem a voskemJá používám s úspěchem starou potravinářskou vazelínu.Základ je,aby se tam nedostávala voda/nevznikala hniloba/ a bylo to suché,strom se pak nemusí bránit a jen regeneruje.Horší by bylo napadnutí dřevokaznými houbami.Dejte jí šanci a pomozte jí.Kdyby i větev uschla,uřízněte ji pak hned u kalusového kroužku.Starám se o 50tileté jabloně a jsou v dobré kondici pěkně rodí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.