Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Yucca-usychání listů

Od: dawerts* odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,potřebuji poradit,co s Yuccou…asi rok zpět ji mamka přelila,yucca částečně vyhnila (viz. foto-díra v kmeni),přesadila jsem ji…teď začly postupně usychat spodní listy…nové rostou,kmínky jsou pevné…nevím,co s ní,vypadá žalostně,naklání se samozřejmě s ohledem na tu díruDěkuji za případné rady.
Yucca-usychání listů
Yucca-usychání listů #2
Yucca-usychání listů #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Květináč má těsný, taky není vidět, zda a kolik vody po zalití proteče. Chce zálivku v delších intervalech. Už nezdobí, je to poněkud troska. Já bych ji nařízkovala. Z vrcholových střapců nové rostliny. Dala jsem takové, asi 30 cm +- do vázy s vodou a za 6 týdnů měly kořínky a mohly se vysadit. Nechte ale ten pahýl, co po ní zbyde. Často od kořenů vyrazí nová rostlina a budete mít možná 4..

hodnocení

2x

Mi tohle juka, uprstřed zimy začala dělat také. Dole usychají listy, ale nahoře rostou nové. Tak toto mě uklidňuje, i když viditelně není ve formě. Až ty dole uschnou, odříznu je.

Yucca-usychání listů #4
Yucca-usychání listů #5

dawerts*
hodnocení

Děkuji...taky mě napadlo je nařízkovat právě...můžu je pak zasadit dohromady, třeba tři vedle sebe do jednoho květináče, nevadí to něčemu? A k tomu pahýlu, který po ní zbyde (jak píšete, že ho mám nechat) - co s tou dírou, naklání se, mohla bych ji třeba přesadit hlouběji až po vrch té díry, nebude to vadit (ačkoliv bude to už jen pahýl, já vím)?.

liska5

Ten pařez nesázejte hlouběji! V místě té díry by v půdě začal uhnívat. Pařez nechte s minimální zálivkou. Uvidíte, jestli se na něm probudí nějaké očko. Pak mrtvé pletivo případně odstraníte a pahýl upravíte, ale tak, aby očko nevyschlo... A ty střapce ve vodě ponořené max. 10 cm. Časem možná trochu trochu dolít, když upijou.. Někdo dává do vody špetku drceného dřevěného uhlí, i z tabletky, že se tím voda trochu desinfikuje, aby nehnila. Nezkoušela jsem, ale něco na tom bude. Aby se po vysazení nevytahovaly, dát je na světlo /na stoličku, parapet/, ale ne na přímý úpal.

liska5

Koukám znova na ty obrázky, tam je blízko radiátor. A v zimě se topí. To by se rostlina měla rosit, suchý vzduch jí vadí. Na to místo by se hodila spíš jiná vysoká rostlina, možná pokojový stromkový ibišek. Já si takto vypěstovala velkou palmu z pecky z datle, co se prodává na jídlo. Taky snesla sucho. To už je ale na další dotaz. Lidi mohou dát lepší tipy.

@liska5 Prosím , napište mi sem komentář , popřípadě do pošty , jak jste to vypěstovala . Osobně bych to chtěl zkusit a přál bych si více informací. Děkuji
Mario :)
liska5

Budu podrobná, ale nevím, jestli jsem postupovala správně. Do wellness na hotel, kde dělám, přivezli takovou obří juku od někoho z domova, že má ráda vlhký vzduch. Sice se jí dařilo, ale už byla přerostlá a ty holé kmínky měla moc vysoké. Jednou do ní někdo vrazil a pošramotil ji. Jedna větev se vyvrátila. Pak už nezdobila, tak šla do garáže a já z ní odřízla ty tři střapce asi 30-50 cm. Ty zbylé pahýly jsem zkrátila na pár cm a ten květináč jsem nechala pod stromem, když byl červen. Ty středy, ty klacky, jsem vyhodila. Ty 3 střapce jsem odvezla na kole domů a dala do skleněného džbánu s vodou. Asi po 6 týdnech se na okrajích těch uřízlých ploch objevily kořeny. Vzala jsem tři keramické květináče asi 15 cm, přikryla dirku kouskem břidlice a na dno nasypala asi 3 cm posypového propláchlého štěrku. Koupila jsem substrát na pokojovky, vmíchala trochu krtince. /Ty si sbírám, jak sleze sníh na louce. Né z pole, kde se používají pesticidy./ Pak se květináč tak snadno nepřevrhne. Do toho jsem ty střapce doma vysadila po 1 kuse a pravidelně zalévala odraženou vodou. Až bylo evidentní, že začaly růst, tak jsem je převezla zpět.// Jednoho dne jsem si všimla, že z kořenů u paty onoho pařezu v tom původním květináči vyrůstá pupen. Už si nepamatuji, kdo si to vzal, že si to vypěstuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]