Nejste přihlášen/a.
To jsem si na sebe ušila bič, ale když jsem slíbila, tak napíšu. Ona je lepší nějaká knížka o bylinkách a čajovinách, protože těch kombinací na různé neduhy je nekonečná řada. Ale většinou na určité potíže je vždy několik nejčastějších bylinek, jako např na játra: ostropestřec /ten zrovna jinak, než v čaji/ a pampeliška, nebo na infekce: lichořeřišnice, echinácea, česnek, na zklidnění: meduňka, dobromysl, nebo na trávení: máta, puškvorec atd. atd.
Teď ty čajové směsi, co jinak koupíte prakticky všude a z krabičky si můžete vystřihnout/ vypsat jejich složení:
Imunita, dých.cesty: echinacea, šípky, rakytník, heřmánek, sléz máta, tymián, tužebník, přičemž první tři tvoří většinu směsi,
Dobrá nálada a paměť: meduňka, dobromysl, citron.tráva, levandule, klanopraška..
Urologický čaj: medvědice, přeslička, zlatobýl, heřmánek, bezinka, tymián.
Žaludek a střeva: čekanka, řepík, máta, andělika, puškvorec.
Překyselení: máta, meduňka, řepík, artyčok, lnice, šalvěj, přeslička, rooibos
U těch nachlazení a rýmy zkuste omezit mléko a obecně zvednout si imunitu zdravou stravou a probiotiky, protože imunita sídlí hlavně ve střevě. Pak pohyb na čerstvém vzduchu a více pít. Hodně dělá psychika. Starosti, úzkosti a stres člověka oslabují. Z těch dražších preparátů na tato trápení je dobrý Vironal, Dračí krev, taky kapky Lichořeřišnice, a to nejen na nachlazení, ale hlavně na záněty moč.cest.
Není to vyloženě na léčbu, ale léta si dělám směs z bylinek, co posbírám po okolí. Pokaždé je to složení trochu jiné. Naposledy: lípa, bezinka, červený jetel, měsíček - květ, maliníkové výhonky, kopřiva, mochna husí, přeslička - list. Není to na nějaký konkrétní neduh, je to prostě můj zdravý čajíček. Těch rostlin je tam hodně a všechny mají i v tom malém množství jistý blahodárný vliv. Tak mám jistotu, že se žádnou z těch bylin nepředávkuju. Ostatně žádná není taková, že by mne porazila, kdybych ji pila sólo. Tak je to i v kupovaných směsích, že je těch bylin tam víc.
Pokud je máte každou zvlášť, tak je nemíchejte, ale třeba při nachlazení si zalejte v hrnku lípu, prvosenku, sedmikrásku. Na pocení bezinku i lípu. Bezinku též, jako lehké projimadlo. Na všechno, hlavně na močové cesty, detox, i na vlasy, kopřivu, atd. Podrcené dávám tak vrchovatou lžíci na půllitrový hrnek asi 10 min louhovat přikryté.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.