Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou vybrat rostlinu doprostřed terasy?

Od: tm odpovědí: 6 změna:
Budu rekonstruovat terasu u domu o rozměrech ca. 5x3,5 m. Vetsinu dne spíš stín. Pod terasou je volný prostor o výšce ca. 1,2 m. Ten nechci zasypavat,
byl by to očistec (špatný přístup). Terasu plánuji z kovových roštů, tzn. průchod vody a světla zajištěn. Napadlo mě, aby nevznikla souvislá plocha doprostřed terasy vysadit nějaký strom, keř... v terase bych ponechal příslušný otvor např. 60x60 cm, aby rostlina mohla vyrůst nad terasu. Květináče s ohledem na současné klima přestávají dávat smysl, neboť je to v létě neuzalivatelne. Dobrý by byl nějaký kůl a po něm rychle rostoucí plazivka (např.vistarie) aspoň 2,5 až 3 m nad terasu a případně rozvést někam dál, jenže jsme 550 m n.m. (vistarii a trubac mám před domem a nic moc). Možná nějaká pnouci růže, co by rostla vysoko... reva by byla fajn, ale nevím v té výšce (myslím jako dekorace, ne na plody). Dobrý by byl nějaký úzký jehličnan, ale ty rostou pomalu. Tuji nechci, protože poblíž mám hrušně a bobkovisne se do této oblasti nehodí. Nebo nějaký rychle rostoucí listnáč... napadá vás něco? Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Tak něco, co má vysoký kmínek a je třeba naroubované jako deštník. To bývá vrba jíva okrasný druh. Prostě něco, co dorůstá jen do určité výšky a nevadí tomu stín..Nelze velikánský strom. Růži ani révu do stínu ne. Co určitě ne, to je škumpa, ta by se Vám rozrostla pod terasou. Vistárii, břečťan nebo jiné pnoucí bych neměla odvahu. Odnoží šlahoun pod terasu a tam se bude šířit. Vistárie pořebuje bitelnou oporu /konstrukci/ a slunko. Túje není hostitelem rzi hrušňové! To jsou jalovce. Tak tújka by tam náhodou šla, ale ne nějaká co dorůstá vysoko.Spíš nějaký cypřišek, borovička, z listnáče bude bordel z listí .I když takový japonský javor červený/?/ Terasa by mu mohla chránit kořeny při velkých mrazech. No budu uvažovat dál a ještě napíšu.

liska

Nebo jedličku a můžete ji zdobit na Vánoce.

tm

Vrbou myslíte tu "zkroucenou"? Ta se mi líbí a roste rychle (větve mám jako dekoraci v interiéru - v zimě na ně dáváme vánoční výzdobu, na jaře vajíčka). Ano, nějaký úzký jehličnan by byl fajn (před domem mám úzký smrk - asi pendula a pak ještě inversa - jenže to jsou přírůstky cca 20 - 25 cm za rok)) Fajn by byl nějaký ovocný - sedět na terase pod rozkvetlou třešní a pak trhat třešně..., ale ty po většinu života nemají korunu moc vysoko. Terasa je na východní straně dvoupatrového domu, tzn. sice chráněna od západních větrů (z východu je mírný svah), ale zase méně sluníčka.

tm
hodnocení

Ještě dodatek - samozřejmě by to šlo udělat tak, ze rostlina by nezacinala růst 1,2m pod terasou, ale pod terasou bych mohl udělat nějaký "květináč " např. 0,7x0,7 m ze ztraceného bednění vyplněný zeminou... ale přímo ze země to většinou roste lépe..

liska5
hodnocení

0x

Nemyslela jsem tu vrbu kroucenou, to velké úzkolisté koště. Myslela jsem vrbu jívu převislou /list jako jabloň a kočičky/a hlavně tvar jako kupka sena. Vysoká jako člověk a větve až na zem. Ta tam bude ale asi mrňavá...

Ale mám lepší nápad: Muchovník /Amelanchier/. Když stromkový, tak i dva. Kmínek / bývá přes 150cm/ se zpola ztratí pod terasou a korunka na sklízení plodů dosažitelná. A jelikož je docela řídká, klidně dva vedle sebe. Neroste nijak divoce. Po dvou letech odstraníte podpůrnou tyčku. Jen hůř se shání. Daleko větší výběr je u keřových. Je třeba sledovat, do jaké výšky půjdou. některé 3 m, jiné jen metr. Pozitiva: nenáročný na půdu i podnebí, netrpí chorobami, nerozlézá se, jen zahušťuje, dá se tvarovat, stříhat, má bílé střapce květů zjara, začátkem léta plodí pravidelně, spolehlivě, kuličky dozrávají postupně, docela dekorativní listy hlavně na podzim. Podobné parametry, jako ten stromkový, bude mít jeřáb. Pak koupit nějaký ušlechtilý, jedlý.

tm
hodnocení

Už jsem s vrbou v obraze)) Ta pokroucena vrba se mi sice líbí, ale pravda je, ze hodně prosycha. Muchovnik není špatný nápad... ve městě je v parku a vždycky ho tam obiram)) asi z něj půjde i něco vyrobit a byl by z něj užitek. Nasel jsem ho třeba na zcstrakovo.cz Ještě je varianta, že pod terasou udělám ze ztraceného bednění "květináč" např. 70x70 cm a horní hrana by byla v úrovni terasy. Akorát do tohoto květináče bych se vysadit nějaký velký strom neodvážil, ale ten muchovnik strom nebo keř by to asi dal. Kdybyste měla ještě nějaký nápad, sem s ním)) děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]