Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Buxus - škůdce?

Od: lumpet® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

mám na vyvýšeném záhonku dva stromečky buxusu. Jeden mi začal na podzim nějak chřednout - lístečky schnou a jsou takové jakoby skvrnité. Poradíte prosím, co by to mohlo být a jak pomoci?

Předem velice děkuji.

Buxus - škůdce?
Buxus - škůdce? #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Přímo ukázková fotografie. - Takto vypadá keřík buxusu po napadení zavíječem zimostrázovým. V loňském roce jste na keříku měla min 2 x housenky, které lístky takto okousaly. Doporučuji keřík na jaro mírně přihnojit, oklepat z něj proschlé lístky, proschlé větvičky vystříhat. Jak je vidět, zatím se keřík snaží obrazit, je jen třeba mu trochu pomoci. Mně se osvědčil postřik přípravkem Karate, v loňském roce jsem dělala celkem 4 postřiky.

hodnocení

Děkuji moc, zkusím postřik pořídit a snad se na jaře stromeček vzpamatuje.:)

Lepinox plus je postřik přímo na zavíjěče zimostrázového

ed®
hodnocení

4x

Zní to, že váš stromeček buxusu trpí plísňovou chorobou. Jednou z nejčastějších chorob, které postihují buxus, je Box Blight. Box Blight je způsoben houbou Cylindrocladium buxicola a Calonectria pseudonaviculata, která napadá listy a způsobuje jejich zhnědnutí a vysychání. Listy mohou také mít tmavé, sazím-podobné skvrny.

Abyste pomohli zabránit šíření choroby, doporučuji následující:

Odstraňte a zničte postižené listy a větve, abyste zabránili rozšíření houby.

Pravidelně zalévejte stromeček a udržujte okolo něj vlhkost.

Nepoužívejte hnojiva obsahující dusík, které mohou zvýšit riziko napadení houbou.

Použijte fungicid na ochranu proti houbovým chorobám.

Zamezte kontaktu s jinými buxusem, který má příznaky choroby.

Dbejte na odvodnění záhonu, nezalévejte příliš a nezakrývejte korunu rašelinou nebo kůrou, aby se stromeček dostal k dostatku vzduchu.

Pokud se choroba rozšíří, může být potřeba stromeček odstranit a zničit, aby se zabránilo dalšímu šíření.

hodnocení

Tak to je naprosto vyčerpávající odpověď a velice za ni děkuji. Budu muset tedy asi odstranit velikou část stromečku. Zkusím to a pořídím fungicid. Ještě jednou děkuji moc za odpověď.

Vámi popsaná nemoc vypadá jinak.

jp
hodnocení

3x

Mám to taky, je to zavíječ. Tři vzrostlé buxusy už jsem zlikvidovala, dva mi tam ještě živoří, postřik je marný.

hodnocení

To mi neříkejte, že postřik nefunguje..

Před několika lety mi tyto potvory sežraly 20 buxusů, žádný postřik opravdu nepomohl. To jsem ještě zkoušela sbírat i housenky.

jp

Ze začátku jsem taky sbírala housenky, sebrala jsem třeba plnou litrovou sklenici. Ten postřik to nikdy nevyhubí na sto procent a i kdyby, nalétá to tam znovu ze sousedních zahrad a zavíječ se množí 3x za sezonu. Takže marný. Dříve jsem nic takového neznala, buxusy jsem měla 40let. Je to sem dovezeno prý z Asie, ten zavíječ.

sametka
hodnocení

3x

Máme celou stěnu z buxusů a stejný problém. Je to 100% ten zavíječ. Stříkáme jak zběsilí celé jaro, léto a podzim. Je to boj,ale zatím to vyhráváme.

hodnocení

Jaký prosím používáte postřik?

Já mám dobrou zkušenost s Lepinoxem Plus.

111®
hodnocení

0x

osvědčeno řez na pařez

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]