Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocná orchidej - co s ní?

Od: tomancatko odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

mám doma krásnou Phalaenopsis, ale je to moje první orchidej, takže jsem moc nevěděla co s ní. Teď začly listy trochu žloutnout a kořeny jsou jakoby seschlé. Některé květy schnou taky. Jde s tím ještě něco dělat? Děkuji za pomoc.

Nemocná orchidej - co s ní?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pravděpodobně přemokření. Popište, prosím, prostředí a způsob péče. Najdeme příčinu a pokusíme se rostlině pomoci.

tomancatko
hodnocení

je na parapetu západního okna, takže možná moc přímého světla? občas rosím a jednou týdně mírně zalévám, dále používám hnojivo na orchideje a bromélie, ale tady by snad problém být neměl

To západní okno - jak je to se sluníčkem? To tyto orchideje rády nemají. Zalévání - orchideje je lépe máčet v nádobě s vodou a velmi malým množstvím hnojiva (1/10 normálu!). A co teplota? Není moc proměnlivá?

tomancatko
hodnocení

Slunce tam svítí asi od 2 do 7 hodin - takže doporučujete raději východní okno? (na jih žádné nemám) Teplota je přes den kolem 25, v noci asi 20°C.

A jsme doma. Tato rostlina je pralesní, sluníčko tedy v přírodě moc nevidí. Já mám tyto orchideje od března do konce září na východním okně a ještě za žaluzií. Kvetou nepřetržitě již od Mikuláše... Teplota je dost vysoká, ale s tím těžko něco naděláte. Roste měkkou vodou, ne na sluníčku!

tomancatko
hodnocení

takže podle vás stačí pouze přesunout s vše se samo zpraví?

Ano, přemístěte ji mimo sluníčko, roste její listy a ona se snad časem spraví. Chcete-li hodně informací, zadejte do zdejšího vyhledavače termín ORCHID nebo PHALA a naratíte na řadu informací v minulých diskuzích.

P. S. Pokud jsou vám mé rady užitečné, ohodnoťte je vpravo dole. Děkuji. ;)

tomancatko
hodnocení

Děkuji za pomoc a snad jěště jeden dotaz. Všude se píše, že orchidej má být v průhledném květináči. Je to opravdu tak důležité?

Ano, je. Jedná se o epifitní rostlinu, která za normálních okolností má kořenový systém zcela obnažen. Já je mám v průsvitných květináčích, v jednom je orchidej a i s květináčem je vložena do druhého průsvitného květináče. Při máčení to je velmi užitečné a rostliny si lebedí...

Pokud se mi podaří obrázek, podíváte se...

Nemocná orchidej - co s ní? #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]