Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu uříznout nadzemní část orchideje, abych ji zmladila?

Od: tynaja® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

<span style="\"color:rgb(0," 51,="" 153)\"="">u orchideje phalaenopsis listy patrně chytily nějakou nemoc (začly žloutnout, občas se na nich objevil hnědý flek), tak jsem je ustřihla. Orchidej však začala tvořit nové listy - viz foto. Nechci se rostliny zbavit, ale je už přerostlá (dlouhý "stonek"). Mohu "stonek" zakrátit cca 2 cm od povrchu květináče? Nebo mám raději počkat, jestli nové listy neutvoří odnož? Podle barvy kořenů si myslím, že rostlina je zdravá, potřebuje akorát přesadit, ale já bych ji nechtěla tak vysokou... Děkuji všem za rady!

Mohu uříznout nadzemní část orchideje, abych ji zmladila?
Mohu uříznout nadzemní část orchideje, abych ji zmladila? #2
Mohu uříznout nadzemní část orchideje, abych ji zmladila? #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

02.01.23 15:39
hodnocení

0x
Můžete :)

hodnocení

0x

I když ty kořeny v květináči vypadají zdravě, tak ta "nadzemní" část už je hodně divná a havně je úplně bez listů. Moc vytáhlá a bez listů. Já bych asi zkusila odříznout ten spodek, koupila nový substrát a zasadila do nového ty vzdušné kořeny, protože vidím, že tam něco ještě vyráží. Ale ta fotografie není dobrá, vypadá to, že je tam na první fotce ještě nový stvol, na kterém budou květy. Myslím ten dlouhý zelený stvol vlevo. Také pěstuji orchideje, ale tohle se mi ještě nestalo. *co*

hodnocení

Dobrý den, děkuji za váš názor. Listy nemá, protože jsem je ustřihla - žloutly a občas na nich byla hnědá skvrna. Už nevím, jestli to z boku začalo rašit ještě před ustřižením nebo až potom. Rozhodla jsem se, že zkusím rostlinu přesadit do nového substrátu a pak ji ustřihnu těsně nad povrchem a uvidíme, jestli to rozchodí a obraší.

Tu nadzemní ustřihlou část zkrátím na cca 3 centimetry, aby nové lístečky, které raší, byly zasazeny vodorovně jako normální rostlina a taky uvidíme :). Ano, je tam ještě stvol, na kterém byly květy (teď nekvete), takže ten bych chtěla taky zachovat. Dám vědět koncem února, jak to všechno dopadlo a jestli to byl dobrý nápad ;).

Tak ano, jsem zvědavá jak to dopadne. :)

hodnocení

Tak po cca 2 měsících mám malou rostlinku a ta seříznutá část zatím nic. Možná jsem ji seřízla moc drasticky. Nicméně, ještě ji nechávám na okně a zalévám, třeba od kořenů něco vyraší...

Mohu uříznout nadzemní část orchideje, abych ji zmladila? #4
Mohu uříznout nadzemní část orchideje, abych ji zmladila? #5
Mohu uříznout nadzemní část orchideje, abych ji zmladila? #6

Tak to vypadá docela dobře, ta první fotka. To je asi ten vršek, co jste odřízla a zasadila. No a ten zbytek asi už neobrazí, ale máte pravdu, pokud Vám to nepřekáží, tak čekejte co se bude dít. :)

hodnocení

Dobrý den všem,

chtěla bych vám ukázat, že když to člověk nevzdá, tak i tu rostlinu přemluví :). Malá orchidejka roste jak z vody a minulý týden jsem objevila malé lístečky i na té matčiné rostlině. Takže nevzdávejte to, zalévejte a určitě se vám podaří orchidej přemluvit, že stojí za to zase obrůst!

Mohu uříznout nadzemní část orchideje, abych ji zmladila? #7
Mohu uříznout nadzemní část orchideje, abych ji zmladila? #8

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]