Dobrý den, V květnu- červnu jsem zasadila ze semínek majoránku zahradní. Za chvíli mi začala růst a byla hezky zelená. V období vegetace jsem ji sem tam jednou za měsíc přihnojila. Zhruba koncem listopadu mi začala schnout, možná to bylo malou zálivkou. Tak jsem ji začala více zalévat, ale i teď v prosinci je pořád stejná. Rostlinku mám doma za oknem u topení. Zemina je vlhká, tak nevím jaktože mi schne.
Majoránka se nejlépe pěstuje na zahradě a v létě. V květináči se jí dlouhodobě dařit nebude. Sama ji pěstuji, ale jenom na zahradě. Teď je sice v módě pěstovat bylinky v květináčích doma, ale já s tím teda nemám žádné dobré zkušenosti. I když něco vyroste, tak to za moc nestojí.
Majoránka je jednoletá rostlina, na podzim ji vytrhám a dám pryč. Na jaře vyseju semínka, když vzejdou, rostlinky vyklopím a opatrně přesadím na záhon. Zhruba v polovině května. Pak se už starat, jako o jinou zeleninu. Natě několikrát za sezónu ostříhám, suším, drtím v kafemlýnku. Ale přes zimu se uchovat nedá. Proč, když si ji mohu opět vysít? To je stejné, jako byste se doma snažila pěstovat od léta rostliny rajčat nebo nakládaček. Také by z toho nic nebylo.
Před časem jsem objevila majoránku vytrvalou. To je ale něco jiného. Má i trochu jinou chuť. Je křížená s dobromyslí, vydrží přes zimu, stačí ji jen zakrýt. Bohužel, sežrali mi ji hryzci. Takže zase na jaře budu sít. Jaga.
Té vody bylo moc a tak plesniví. Doma přes zimu jsem ji ale nikdy neměla. Jen na slunném záhoně. Několikrát za léto jsem ostříhala a usušila, naposled na podzim. No a na jaře jsem vysela novou.
Jsou vyšlechtěné i vytrvalé odrůdy křížením s dobromyslí. Mají trošku jinou chuť ale v bramboráku to nepoznáš. Každopádně i kdyby autorka dotazu měla tu vytrvalou tak přezimovat v květináči v teple se jí sotva podaří. Venku na zahoně zatáhne a odpočívá a nad zemí je na jaře jen suchý drn který člověk uřízne a vyhodí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.