Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rez hrušní

Od: jonas® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, nemá někdo osvědčený tip, jak se zbavit rzi na hrušce? Nějaký osvědčený postřik, a kdy aplikovat? Zkoušel jsem různé postřiky proti chorobám,ale neúspěšně. Jalovce na zahradě nemám, pouze thuje. Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, jenom poznámka - rez hrušňová se od svého hostitele (jalovce) může šířit až do vzdálenosti zhruba 100 metrů, tak obrana před ní je nespolehlivá, značně ztížená a až nemožná. Zdravím!

P.S. Thuje nevadí.

hodnocení

2x
Používají se přípravky Scala, Discus, PROTI Strupovitosti a padlí (Sercadis) nebo souprava ZDRAVÉ JABLKO PLUS - PROTI strupovitosti a padlí (možné použít také i na hrušně). Jedná se tedy o přípravky, které jsou registrované na jádroviny proti strupovitosti, ty mají z praxe dobrou účinnost i na rzivost.
Zdroj :
agrobio.cz/...

riva
hodnocení

0x

Vykácet jalovce, ze kterých se rez každoročně šíří.

Všichni sousedi s Jalovci v okolí ho přivítají s otevřenou náručí a nastartovanou motorovou pilou.

hodnocení

0x

A jaký to bude mít smysl ten postřik? Hrušeň to zvládá i s tím. Máme doma jednu, ty listy hrozné, je už dost stará a chystáme se ji několik let vykácet, ale pořád má hodně hrušek, tak to oddalujeme.

Postřik má smysl např.proto aby se rez nešířila do hrušek,letos jsem pozdě postříkal a u několika hrušek byla.

hodnocení

0x
Jalovec jsme měli několik let a až ke konci se celý obalil tím parazitem.. hnusná houba, která znetvořila kmen jalovce .. možná tam byla ta rez i předtím,ale nebyla tolik vidět.. Hrušně byly staré a listy také samý flek..Ale až poslední roky se na nejmladší hrušni projevilo následující..Plody hrušek se utvořily (cca 3-4cm),ale pak zčernaly a zcvrkly až doslova zmizely..Vedle této nejmladší hrušně je řada thují.. Prý thuje vadí, ikdyž na nich není žádný parazit vidět..

xyz123
hodnocení

0x

Měl jsem stejný problem, jalovec jsme i se rzí porazili,ale rez na hrušni přetrvávala i po postřicích,pravděpodobně to je v chatové kolonii a jalovce jsou i jinde. Neměl sem na to nervy! Já to vyřešil tím, že jsem ji využil jako podnož a narouboval NASHI hruškou a jak má mízu z původní hrušky, tak se ta rez snaží přejít i na ty listy Nashi, ale nemá šanci! Mám to takto 12 let ke spokojenosti. Takže mé doporučení je podle toho jak vysoko chci mít kmen, uříznout hrušeň a rouby vytvořit kosterní větve japonskou hruškou!

zde jsou odrůdy

zahradkaruvrok.cz/...

mh

To jsem nyní řešila se zahradnictvím. Jejich odpověď je shodná s přípravky co tady píše Mario. Pouze navíc zahradnictví radí, že se hrušky musí postříkat před květem a potom podruhé 2 - 3 týdny po odkvětu. Pozdější aplikace již nejsou účinné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]