Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čí to jsou larvy v kompostu?

Od: satranka odpovědí: 27 změna:

Máme každý rok v kompostu spousty larev.Nevíme čí jsou,Poradíte?:)

Čí to jsou larvy v kompostu?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

3x

jedná se o larvy Nosorožíka kapucínka ( Oryctes nasicornis) je to poměrně vzácný brouk, gratuluji, larvy nelikvidujte, opatrně přeneste a nechte je vylíhnout

satranka
hodnocení

Děkujeme moc!To je přesně ten brouk.

satranka
hodnocení

Larvy jsme vrátili zpátky jak loni tak i letos.Ale strašně nás zajímalo co to vlastně máme .Díky za odpověď.

ukulele*

Perfektní, jestli chcete, tak si můžete najít na netu stránky, kde se monitoruje výskyt těchto šperků naší přírody a poslat tam info o lokalitě, kde máte zahradu. ;)

alf*

tak přesně takových mám poslední roky také plný kompost. Nijak je nezachraňuji ani neničím, ale jak kompost vybíram tak se holt nějaká rozmáčkne. Tak ono je to vzácné?

Pravda je, že začínám mít radost konečně máme živou zahradu, ježci, letos hnízdo kosáků (v neděli už mladí vyrazili do světa) po letech jsem objevil ještěrku na kameni a dokonce mi připadla že by z ní něco mohlo být jen je to asi celkem brzo tak nevím, možná jen něco právě slupla, nebo nevím jak to vypadá než snese ta vajíčka. I když ono je to všehno letos posunuté tak možná i na kraji května by mohla snášet. Uměle jsem vytvořil jezírko, teď čekáme na žábu, před lety jsme jich měli na zahradě desítky.

ukulele*

koukej :

Velikost
Autor: Miroslav Deml
Text ID: 3692
Text Type: 2
Page: 0
Založeno: 26.01.2006 15:47:41 - Uživatel Miroslav Deml
Language: CZ

imago 20 - 43 mm
larva až 100 mm
Rozšíření
Autor: Milan Kořínek
Text ID: 52060
Text Type: 3
Založeno: 09.04.2009 15:22:52 - Uživatel Milan Kořínek

Téměř celá Evropa, Asie až po Kavkaz, střední Asii, Írán a Sýrii, severní Afrika
Popis
Text ID: 52048
Text Type: 1
Založeno: 09.04.2009 15:09:15 - Uživatel Milan Kořínek

Nosorožík může být zbarvený červenohnědě, černohnědě až téměř do černa. Krovky jsou hladké, lesklé, s jemným tečkováním. U nosorožíků lze pozorovat výrazný pohlavní dimorfismus. Samci mají různě dlouhý roh a vyzdvižený štít. Někteří samci mohou mít roh velmi malý a podobají se více samicím. Samice mají na místo rohu jen malý hrbolek a štít nese jen nízký oválny protlak. Ve velikosti rohů i výrůstků na štítu existuje velká variabilita.
Ekologie
Text ID: 52047
Text Type: 4
Založeno: 09.04.2009 14:57:19 - Uživatel Milan Kořínek
Poslední změna: 10.04.2009 08:30:40 - Uživatel Milan Kořínek

Larvy se vyvíjí různých tlejících látkách (pařezech listnatých stromů, zejména dubů a buků, dále ve starých kompostech, v hnijících hromadách pilin, skládkách dřevního odpadu nebo i v kompostové zemině ve sklenících). Vývoj trvá 2-3 roky. Ponravy se podobají larvám chroustů nebo zlatohlávků, jsou bíle až nažloutle zbarvené s hnědavou hlavou, mohou dosáhnout velikosti okolo 120 mm a třikrát se svlékají. Pak se v kokonu kuklí, z oranžově zbarvené kukly se za několik týdnů líhne imago, které zůstává v kokonu přes zimu a vylétá až další rok na jaře. Dospělí brouci se živí mízou, vylétají koncem jara a můžeme zastihnout až do konce léta. Aktivní jsou zejména v podvečer a v noci, přes den se ukrývají ve štěrbinách, listí nebo trouchu.
Nosorožík je zařazen mezi chráněné živočichy a jeho početnost v přírodě klesá, přesto jej lze občas nalézt ve větším počtu, zejména tam, kde jsou vhodné podmínky pro vývoj larev. Největším nebezpečím je pak právě zničení prostředí v němž se larvy vyvíjí.
Text ID: 38134
Text Type: 7
Založeno: 13.11.2007 14:00:57 - Uživatel Ondřej Zicha

Na Biolibu probíhá mapování výskytu /... v České republice a pokud jste se s ním v přírodě setkali, rádi Vaše pozorování zaznamenáme do databáze mapování výskytu.
Autor: Miroslav Deml, Milan Kořínek
satranka

Nafotila jsem synovy na ruce jednoho z brouků,kterého jsme našli na kompostu u babičky a dědy v Třebouticích u Litoměřic

.Syn si ho vzal na památku do krabičky ...je opravdu moc pěkný.Ostatní neměli třeba nožičky...

Čí to jsou larvy v kompostu? #2
satranka

a ještě jedna fotka

Čí to jsou larvy v kompostu? #3

floro*
hodnocení

3x

Když si to tady tak čtu, by mě zajímalo, co si tak asi má tazatel vybrat. Každý kdo příspěvek, to jiný druh. A hlavně, jak na to lidi vůbec příjdete? Vždyť si stačí zadat do vyhledávače ty vaše typy a člověk vidí, že je to úplně mimo...!

Třeba by mě zajímalo jak paní Aneri631 přišla na lalokonosce. Vždyž už ta velikost vůbec neodpovídá, trvar hlavy a těla už vůbec ne.

Největší zápich má Wadim, protože krtonožka patří mezi hmyz s proměnou nedokonalou, tzn. že nemá larvy ale nymfy, které jsou celkem podobné dospělci.

Takže buď chroust nebo nosorožík. Nicméně podle barvy hlavy, velikosti teček a hlavně místa výskytu, se nejspíš jedná o larvy nosorožíka. Tady ještě přikládám pěkný článek přímo se týkající tohoto dotazu: prirodovedci.cz/...

doplněno 21.05.18 17:51: Aneri, toto je ucivo prirodopisu zakladni skoly! Lalokonosec se rozhodne nevyklube a dospelec neroste. To si muzete leda splest u druhu s promenou nedokonalou. K tem patri jiz zminena krtonozka nebo take sarance, vazka nebo cikada. Ti nemaji larvy, ale nymfy vice ci mene podobne dospelci a behem vyvoje k dospelosti se nekolikrat svlekaji.
Dejte si k sobe obrazky obou larev a porovnejte si tvary, zbarveni, a dalsi typicke znaky, ktere se larvam nemeni. Ten vas lalokonosec je uplne jiny, ze? I velikost lalokonoscovi larvy nikdy nebude takova jak larva chrousta nebo nosorozika.
A ted se bezte podivat, co to vlastne v zahrade likvidujete...!

Lalokonosec rýhovaný se vyvine z larvy, která je bílá a na konci má oranžovou hlavičku.V půdě květináčů jsem jich měla velké množství. A tím odpovídám "Floro", která nebo který , si myslí, že Lalokonosec se asi pouze nějak vyskytne. Ne, vyklube se z larvy, jako malý jedinec, který vyroste. Tak asi tak. Dospělé jedince likviduji je na zahradě každý večer.

Čí to jsou larvy v kompostu? #4
Čí to jsou larvy v kompostu? #5
jofa*

aneri631: Mýlíte se. Brouk, který se vyvine z larvy více neroste. Jeho velikost závisí na potravě larvy a proto je u některých druhů značný rozdíl ve velikosti brouka. Nikoliv, že brouk vyroste. Např roháč obecný , tesařík obrovský a jiné.

arakain77*
hodnocení

2x

Pusťte tam slepice.Ony vám ty larvy přeberou.

V sadu mám 300 stromů.Dohromady asi 40.ptačích budek.Byste nevěřili,co ptáčci dokážou zlikvidovat havěti.

Postřiky nikdy nepoužívám.

honzina
hodnocení

1x
Larvy zlatohlávka zlatého žijí v trouchnivějícím dřevě, v pařezech, v tlejícím listí, na hnojištích či v kompostech, kde se krmí organickým materiálem a kde též přezimují.

wwm
06.05.09 13:06
hodnocení

0x

chroust?

Čí to jsou larvy v kompostu? #6
satranka
hodnocení

No to nás napadlo jako první,ale už 4x jsme na kompostu našli mrtvého ,suchého ,velkého brouka tm.hnědé až černé barvy s rohem nahoru...

hanka*
hodnocení

0x

Pozor! Asi před deseti lety jsem našla v kompostu brouka nosorožíka. Viděla jsem ho prvně v životě, ukázala ho vnoučatům a vrátila jsem ho zpět. Další rok jsem už nacházela plno larev ale ještě jsem netušila nebezpečí. Až mi začaly odcházet jahody, borůvky, cibuloviny, azalky, jinan, mrkev apod, jsem při vyrytí rostliny nacházela obrovské larvy. Je to doslova invaze. S kompostem jsem je rozptýlila po celé zahradě. Sloupcovitá jabloň, kterou jsem koupila asi před osmi lety vůbec nerodila, byla smutná. Když jsem ji vyryla, bylo pod ní několik larev a jabloň neměla vůbec žádné kořeny. Pod liliemi, které krásně květly několik let, vloni byly ubohé, jsem jich našla 25 larev. Při přehazování kompostu v r. 2017 jsem jich našla 6 litrů. Už dávno jsem přestala do kompostu dávat klacky, prohazuju ho vápnem i dusíkatým vápnem /myslím, že se množí v kyselém protředí/, ale nic nepomohlo. Může mi někdo poradit, co s touto kalamitou dělat? Děkuji.

jofa*

Dovolím si tvrdit, že škody které popisujete nezpůsobuje larva nosorožíka ale ve většině larvy chrousta. Velké množství larev které nachazíte v kompostu mohou být i larvy zlatohlávka zlatého. Ten je přítomen ve většině kompostů na rozdíl od nosorožíka.

ivanbaburek

Takovéto larvy se mi v kompostu běžně objevují již léta. Není to masově, ale některé roky hojně. Zatím vždy šlo o larvy zlatohlávka. Podle vzhledu larvy se obtížně určuje druh brouka, zvláště, ne-li uvedena velikost. Zlatohlávci při přemnožení mohou sice působit jako škůdci, ale do přírody patří a já je v kompostu záměrně neničím.
Podobně vypadají larvy chroustů, jsou oproti zlatohlávkům trochu menší. Nosorožíka jsem na naší zahrádce ve Středních Čechách ještě neviděl.

wadim
hodnocení

0x

krtonôžka obyčajná na 100 %
mal som to aj ja - Likvidovať ! A to som ochranca prírody.

boza*
hodnocení

0x

Já bych řekla, že to jsou larvy lalkonosce. Jsou v kořenech a jsou velice žravé.

V dospělosti vylézají hlavně v noci a vykusují listy a to tak, že dokážou rostlinu zlikvidovat nad zemí i pod zemí.

vlastaboubliko
hodnocení

0x
Jsou to larvy chrousta. Mame je také.

Jedná se o larvy škůdce Lalokonosce rýhovaného. Je to škůdce a larvy sežerou kořeny rostlin a ta uhyne. Dospělý jedinci vykusují okraje listů. Larvy přezimují a škůdce se z nich klube cca v květnu. .Já jsem minulý měsíc vybírala z velkého květináče cca 350 malých vyvinutých Lalokonosců. Vylézají v noci a věřte mi, že udělají v zahradě pěknou paseku.Na larvy působí jedině hlístice, jinak v půdě nic nepomáhá. Na netu je dostatek informací.Likvidujte,likvidujte, jinak je to velký malér.

lenal
hodnocení

0x

a co takhle zlatohlávek zlatý?

franta1
hodnocení

0x
O nosorožíkovi bych moc pochyboval.. spíše chroust.

lugosi
hodnocení

0x

Chroustek letní

jindrak*

Je to PONRAVA--larva chrousta.Mně sežrali brambory,svině zlííííí.

kejki

Vždyť píše, že tam má brouky nosorožíky, tak proč nečtete. Chroustci letní mají podobné larvy, ale rozhodně nepřehlédnete jejich období, když létají a kladou vajíčka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]